Vis à Vis hoopt dat politiek beloften nakomt

ALMERE • Do 9 mei 2019 | 20:54 • Donderdag 9 mei 2019 | 20:54

Theatergezelschap Vis à Vis hoopt dat de Almeerse politiek beloften nakomt dat het mag blijven op zijn huidige plek. Zo heeft oud-wethouder Frits Huis bevestigd dat de gemeente in het verleden toezeggingen heeft gedaan. Die toezeggingen zijn mondeling en volgens Huis wellicht ook schriftelijk gedaan toen hij nog wethouder was voor Leefbaar Almere. Ook toenmalig burgemeester Annemarie Jorritsma zou die toezegging hebben gedaan.

Huis zei dat donderdagavond, nadat Vis à Vis en sympathisanten een petitie met ruim 15.000 handtekeningen aan de gemeenteraad hadden aangeboden. Twee 'robots' overhandigden de steunbetuigingen aan de vice-voorzitter van de gemeenteraad.

Onrust door nieuw bestemmingsplan
Over de locatie van Vis à Vis aan de Muiderzandplaats is onrust ontstaan door een nieuw bestemmingsplan voor het gebied Almere Poort Oost en Duin. Daarin staat dat er woningen kunnen komen, als na 2025 na tien jaar het erfpachtcontract voor de huur van de grond afloopt. Vanwege behoefte aan woningen is het gebied nabij Duin in beeld voor toekomstige woningbouw.

Zakelijk directeur Klaartje Wierbos en bestuurslid Wim Trieller van Vis à Vis benadrukken dat de gemeente in het verleden heeft beloofd dat de huidige locatie de definitieve plek zou worden. Dat staat volgens hen in een document uit 2013, toen het gezelschap de huidige plek betrok. Woningbouw zou daar niet kunnen vanwege de nabijheid van hoogspanningskabels, de spoorlijn en A6. Vis à Vis zou de culturele motor van het gebied aan het Muiderzand moeten zijn. In 2015 zou de gemeente destijds mondeling hebben beloofd dat het 10-jarige erfpachtcontract zou worden omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.

Frits Huis bevestigt dat. Hij zegt contact te hebben gehad met de gemeentesecretaris om alle notulen van de collegevergaderingen er op na te slaan. Vooralsnog is alleen op papier het collegebesluit te vinden van 8 september 2015 waarin staat "Na afloop van jaar 10 wordt de grond opnieuw ingebracht in het grondbedrijf om in jaar 11 te kunnen uitgeven als woningbouwprogramma."

Huis: "Het neemt niet weg dat de toezegging aan Vis à Vis wel is gedaan of die nu wel of niet is geboekstaafd." Eerder deze week bevestigde ook ex-PvdA wethouder Adri Duivesteijn in De Volkskrant de gemaakte afspraken. Huis en Duivesteijn zaten destijds in hetzelfde college van b en w. Recent heeft ook toenmalig wethouder Tjeerd Herrema bevestigd dat Poort de definitieve locatie is.

Afspraken zijn nooit bevestigd
Dat het contract nog steeds niet is omgezet, wijt de theatergroep aan veranderingen binnen de gemeente. Er zitten een ander college van b en w en andere ambtenaren. Daardoor zouden de afspraken zijn vergeten en is de focus bij de gemeente op woningbouw gekomen, vermoedt Wierbos. Vis à Vis heeft er steeds vertrouwen in gehad dat de gemeente de belofte zou nakomen.

Met de petitie hoopt Vis à Vis de gemeenteraad op andere gedachten te brengen, als die op 23 mei voor het eerst over het gewijzigde bestemmingsplan praat. Wim Trieller vermoedt dat vooral de collegepartijen VVD en D66 zich achter het collegestandpunt scharen en voor woningbouw zijn.

Het Cultuurfonds Almere heeft het college eerder deze week geadviseerd om het erfpachtcontract te verlengen, zodat Vis à Vis op de huidige plek kan blijven.

Mocht de gemeenteraad besluiten dat Vis à Vis toch moet verhuizen, dan stapt het theatergezelschap vrijwel zeker naar de rechter. In het uiterste geval vertrekt de groep uit Almere, want volgens Wierbos is er dan na tien jaar praten geen vertrouwen meer in verdere samenwerking. Voorlopig blijft behoud in Almere de prioriteit: "We horen in Almere".

Wethouder komt met locatie-onderzoek
Wethouder Hilde van Garderen zei tijdens de bespreking over de Cultuurnota niet te twijfelen aan de waarde van Vis à Vis. Zij kondigde aan dat het college volgende week een brief aan de gemeenteraad stuurt. Daarin komt aan de orde of en hoe Vis à Vis op de huidige plek kan blijven of dat verplaatsing toch een optie is. Hiervoor wordt ook een onderzoek gedaan naar alternatieve locaties, die met Vis à Vis worden besproken.
Volgens Van Garderen maakt het nieuwe bestemmingsplan buitentheater mogelijk op de huidige locatie van Vis à Vis. Tegelijk heeft de raad al in 2011 een ontwikkelingsplan vastgesteld waarin woningbouw op de locatie mogelijk is.

De raad moet uiteindelijk besluiten over alle informatie over het bestemmingsplan, de financiële en ruimtelijke gevolgen. Van Garderen stelde dat de huidige locatie van Vis à Vis in beeld is voor sociale en particuliere woningbouw. Projectontwikkelaar Amvest is hier niet bij betrokken, zo benadrukte de wethouder. Zij hoopt voor de zomer over de locatie met de raad te kunnen spreken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel