Provinciale formatie liep stuk door kritiek achterban PvdA

FLEVOLAND • Zo 12 mei 2019 | 12:13 • Zondag 12 mei 2019 | 12:13

Onrust in de achterban. Dat was voor de Partij van de Arbeid de reden om uit de onderhandelingen voor een nieuwe provinciale coalitie te stappen. Dat erkent fractievoorzitter Willem de Jager in het programma Over Flevoland Gesproken.

De deelname van de sociaaldemocraten aan coalitiebesprekingen met Forum voor Democratie, leidde tot kritische reacties van PvdA-kiezers. De Jager was ongelukkig dat in die fase de suggestie ontstond dat de onderhandelaars er al bijna uit waren.

Voor de PvdA was dat aanleiding een reeks aanvullende voorwaarden te stellen aan Forum. Vervolgens liepen de besprekingen stuk. De Jager hoopte daarmee te bereiken dat de Flevolandse Forum-fractie afstand zou nemen van de landelijke partijlijn van Thierry Baudet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (18)

 • John

    Ma 13 mei Maandag 13 mei

  Jan, je wens is vervuld

  PvdA is het niet met FvD eens en is opgestapt uit de onderhandelingen.

  reageer
 • Douwe

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  Misschien moet de lokale PvdA eens afstand doen van de landelijke PvdA.

  reageer
 • René

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  Wederkom laat PvdA zien een onbetrouwbare partij te zijn.

  reageer
 • Flevo-ondeskundige

    Di 14 mei Dinsdag 14 mei

  Dus betrouwbaarheid is je principes over boord gooien om maar aan de macht te blijven?

 • guido

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  Let op wat er gaat gebeuren, net zoals in een aantal provincies waar FVD heeft gewonnen gaat in eerste instantie VVD en CDA mee in college onderhandelingen. FVD heeft geen ervaring in dit proces, dus gaat het moeizaam of stapt er een partij uit, zoals in Flevoland, om dan via de achterdeur weer terug te komen en te zorgen dat de oude coalities weer rustig verder kunnen. FVD staat dan buitenspel. Let maar op, gaan ze hier ook doen. FVD heeft de zaak al uit handen gegeven door een VVD en CDA formateur toe te laten. hierdoor staat de deur wagenwijd open om FVD te wippen en coalitie te maken met de oude partijen, partijen die zwaar verloren hebben tijdens de verkiezingen.

  reageer
 • Jansen

    Ma 13 mei Maandag 13 mei

  De enigste mogelijkheid is als Forum met de PVV een blok gaat vormen. Stem daarom Europees op PVV.

 • Bert

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  Guido, u heeft gelijk maar wat wil je linkse partijen zoals ook PvdA hebben geen politieke richting meer, en een kat in het nouw maakt rare sprongen nog een aantal jaren kan het duren de tijd komt dat we zover zijn doorgedraaid met onze linkse ideeën dat we de rekening krijgen gepresenteerd ze willen nu nog graag mee regeren maar zijn ze niet thuis.

 • Henk

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  Na de volgende verkiezingen zichzelf maar opheffen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevoburger

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  Heel bijzonder: over het algemeen klagen de provinciale / plaatselijke politici dat zij worden afgerekend op de landelijke politiek.
  Met name de PvdA heeft hier tijdens de laatste provinciale en gemeenteraadsverkiezingen een hoge prijs voor betaald.

  En dat je het als provinciaal / gemeentelijk politicus met die bemoeienis uit Den Haag niet eens bent, dat je roept dat het hier om provinciale zaken / gemeente zaken gaat en dan heb je een punt.

  Nu gaat een provinciale politicus het landelijke beleid van de politieke opponent er bij betrekken.
  Beetje omgekeerde wereld PvdA.....

  Misschien zouden we in Nederland voor dit soort zaken eens met iets van een hogere kiesdrempel moeten komen?

  reageer
 • Ger

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  Gewoon slechte informateur gehad.

  reageer
 • Jan

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  Je moet meegaan met wat de kiezers willen, dat heet democratie. Niet mee eens? Opstappen.

  reageer
 • Bert

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  Dat ze nog een achterban hebben

  reageer
 • Ronald

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  De uitleg van De Jager valt ernstig tegen. Een krachtige samenleving wordt niet gedragen door armoedetoestroom en niet werkenden. Daarnaast is het wel duidelijk dat de PvdA gewoon niet wil praten met de VVD en Forum... De Jager noemt het zelf: geen lage punten gegeven op onderdelen die belangrijk zijn voor deze partijen. Daarna met een gewijzigd statement komen is vreemd! Geleid door nieuwe invloeden? Op basis van de uitspraak dat principes belangrijker zijn dan het pluche neem ik aan dat de PvdA Flevoland ook met volle overtuiging afstand neemt van het machtsspel van Frans Timmermans? Wees dan ook consequent in je gedrag. Maar ja het pluche, het pluche...het past zo bij het salon socialisme.

  reageer
 • Dr. Jake

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  Ik voorspel dat ze(=pvda) alleen tijd rekken tot na de europese verkiezingen en dan tot “inkeer” komen.

  reageer
 • Dr. Jake

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  Dan hadden ze maar massaal pvda moeten stemmen en niet achteraf de slechte verliezers wezen en van alles roepen. Ik wed met iedereen dat de helft stiekem FvD heeft gestemt maar zich als pvda-er in het openbaar geeft.
  En de pvda zelf rekent heel veel kizers als hun achterban dat het niet meer is omdat ze zich toch verraden voel(d)en door die partij.

  reageer
 • Lelystedeling

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  Sneue partij. Die roos is al jaren verwelkt. Geen partij meer voor de arbeider maar voor persoonlijk winstbejag. Zie de heer Kok die in zijn overige jaren nog bij Shell commissaris was en geld naar binnen graaide. Geen greintje respect voor zo een partij die individueel belang boven algemeen belang stelt.

  reageer
 • Flevo-ondeskundige

    Di 14 mei Dinsdag 14 mei

  Welk algemeen belang vertegenwoordigd het FvD dan? Juist geen! Geen programma dus ook niets om te vertegenwoordigen. Ben wel blij met een partij met principes, daar zijn er in dit land namelijk maar heel weinig van. De meeste partijen gooien hun principes overboord om maar aan de macht te blijven.

 • Jaap

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  De PvdA-achterban had ook moeite met het toestaan van discriminerende weigerambtenaren. Maar toen ging de PvdA wel met de discriminerende CU in zee. De eisen van De Jager aan FvD sloegen helemaal nergens op zo ver het gewoon om politieke standpunten ging, zoals voor of tegen de EU en voor of tegenwindmolens. Alleen bij principiële zaken als discriminatie is zo'n eis voor een afstandsverklaring nog wel te begrijpen en te rectvaardigen. Maar stel die eis dan aan ALLE andere partijen, dus ook aan bijvoorbeeld de CU.

  reageer
 • Buurman

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  pvda en voorwaarden stellen? Kom zeg ga jullie schamen stelletje prutsers.

  reageer
 • Freek 3

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  Wat een dromers bij de pvda om dat te denken.

  reageer
 • J. de Vries

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  Wat een onbenul. Mag ik dan nu PVD A vragen afstand te nemen van EU regent Frans Timmermans? Formeren op basis van onderbuikgevoelens van achterban? Hoe serieus ben je dan?

  reageer
 • Boels

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  Is er wel een landelijke partijlijn van de PvdA om de neergang tegen te gaan?
  In de oppositie zitten is denk ik niet in het belang van de echte socialisten (dus niet van het Vara-type die belachelijk hoge salarissen goedkeuren).

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert