Rechtszaak tegen vermoedelijke opdrachtgever moord Motamed

ALMERE • Ma 13 mei 2019 | 21:25 • Maandag 13 mei 2019 | 21:25

De rechtszaak tegen de vermoedelijke opdrachtgever voor de moord in Almere op Ali Motamed begint dinsdag in Amsterdam. De 56-jarige Motamed werd in december 2015 in de Hendrik Marsmanstraat in de Literatuurwijk doodgeschoten.

Vorige maand zijn in de zaak al twee mannen veroordeeld voor het doden van Motamed. Dinsdag staat Naoufal 'Noffel' F., voor de rechter.

Mogelijk wordt tijdens de zitting ook meer duidelijk over vermeende rol van Iran bij de zaak. Het vermoeden bestaat dat dit Arabische land opdracht heeft gegeven voor de moord. Motamed zou in Iran ter dood veroordeeld zijn vanwege betrokkenheid bij een grote terroristische aanslag. Hij zou eigenlijk Mohammed Reza Kolahi Samadi heten. Ali Motamed was de schuilnaam waaronder de man in Almere als elektricien een rustig en onopvallend bestaan leidde.

Welke aanwijzingen zijn er voor de 'Iran-link'?
De rechtbank in Lelystad zei vorige maand in de zaak tegen de uitvoerders van de moord dat geen connectie met Iran is vastgesteld. Maar voor minister Stef Blok was de moord eerder wel aanleiding voor het invoeren van sancties tegen het land. Inlichtingendienst AIVD heeft bovendien aangegeven 'sterke aanwijzingen te hebben' dat Iran achter de liquidatie zit.

Welke straf kregen de daders?
De moordenaars van Motamed kregen vorige maand hoge straffen opgelegd. Moreo M. moet 25 jaar de cel in, Anouar B. kreeg 20 jaar opgelegd. De rechtbank in Lelystad noemde de daders volslagen gewetenloos. Zij hebben Motamed op bestelling koelbloedig geëlimineerd. Bij de straf hield de rechtbank er ook rekening mee dat de twee tijdens de rechtszaak hebben gezwegen. Dat pleitte tegen hen. De mannen moeten bijna 300.000 euro schadevergoeding betalen aan de vrouw en zoon van het slachtoffer.

Voor de zaak tegen vermeende opdrachtgever Noffel F. zijn tenminste drie dagen uitgetrokken. De zittingen vinden plaats in de Bunker, de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel