Provincie overtreedt regels Europese aanbesteding

FLEVOLAND • Wo 15 mei 2019 | 23:41 • Woensdag 15 mei 2019 | 23:41

De provincie Flevoland heeft in 2018 drie keer de regels voor de Europese aanbesteding overtreden. Dat blijkt uit de jaarrekening. Het gaat om opdrachten met een totale waarde van bijna 8 ton.

Door de regels voor Europese aanbesteding zijn overheden gebonden aan bepaalde richtlijnen wanneer ze boven een bepaald bedrag diensten willen inhuren. Zo moeten bijvoorbeeld alle bedrijven uit de Europese Unie de mogelijkheid krijgen om de opdracht binnen te slepen.

Volgens gedeputeerde Harold Hofstra van financiën is dat één keer niet gebeurd door een inschattingsfout van de provincie. Bij de twee andere gevallen werd de inhuur verlengd, waardoor de totale kosten hoger werden dan aanvankelijk gepland. De provincie heeft inmiddels maatregelen getroffen om nieuwe fouten te voorkomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (7)

 • Frans

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Het is juist het aanbestedingsrecht dat dit soort overtredingen aan het licht brengt. En voor wat betreft het gunnen aan vriendjes, aanbestedingen bieden een ruime mate van transparantie wat juist voorkomt dat er opdrachten worden gegund in achterkamertjes. De Nederlandse Aanbestedingswet 2012 en de Europese richtlijnen die daaraan ten grondslag liggen, hebben het Nederlandse bedrijfsleven (waar u en ik onze brood verdienen) juist veel opgeleverd sinds ongeveer 2006. Voor die tijd kwam je als bedrijf moeilijk aan een overheidsopdracht en werd de pot verdeeld in een klein groepje bedrijven die de juiste connecties hadden. Probeer dus alsjeblieft niet je frustratie te botvieren aan alles waar Europees voor staat, maar beperk je tot zaken waar je wel verstand van hebt! Groet, iemand die wel verstand heeft van aanbestedingen.

  reageer
 • hmmmm

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Helaas Frans dat is dus het beeld dat men probeert te schetsen voor de buitenwereld en deze regels in stand te houden. De werkelijkheid is echter heel anders..... daar hebben wij dagelijks mee te maken. Ieder overheidsorgaan dat bijvoorbeeld een aanbesteding uitschrijft doet dat met richtlijnen en voorschriften (PvE) welke toegeschreven zijn aan hun huidige leverancier en daar kom je nooit tussen omdat hun huidige leverancier nou net dat merk heeft dat de aanbesteding vraagt. En dat merk werkt altijd met een selectieve distributie, m.a.w. daar kan geen andere leverancier aan komen en dus leveren......... rara wie dan de gunning krijgt.....

  U kunt mooi praten over aanbestedingen maar die zijn in de achterkamertjes juist ingesteld om dit vriendjesgedoe in stand te houden.

 • KC

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Jij en ik begrijpen het. Beter dan die figuren denken aan corruptie en de anti Europa populisten.

 • peter van den bemt

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Volgens mij is het eerder nieuws als die regels NIET worden overtreden. Dat geldt dan niet alleen voor de overheid.

  reageer
 • nepotist

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  @Wiebe, die zijn er zat...... vraag maar even op via WOB wie de adviserende en onderzoekende organen zijn geweest bij de NZ zijn en momenteel van de gemeente Almere..... leg daar even naast wie de verantwoordelijke topambtenaren zijn en trek dan even je conclussie omdat je aan beide zijden dezelfde namen tegenkomt...... Toeval????? zou kunnen.

 • Wiebe

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Bewijzen graag! Bij voorbaat dank namens alle andere anti-populisten.

 • Freek 3

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Ik wordt niet goed vam europees geneuzel er komt toch niemand

  reageer
 • Dirkje

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Hoezo, regelstelling is goed en zorgt voor een eerlijke markt. Dat het overal gelijk is ook goed voor Nederlandse ondernemer.
  De regels zijn gewoon Nederlands en een implementatie van Europese richtlijnen.
  Neem een pilletje uit China tegen het niet goed worden, als u durft.

 • Henk

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Ik wordt?

 • Gebruiker

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • nepotist

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Klopt helemaal.... daarom is het systeem van aanbestedingen ook opgezet. Juist om je vriendjes de opdrachten te gunnen of gegund te krijgen. Allemaal één grote farce.

 • KC

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Ik vind het schandalig dat u de verantwoordelijke ambtenaren en mij als ex ambtenaar, beschuldigd van corruptie. Ook kost het geen extra geld, omdat alle onderdelen nationaal worden aanbesteed. Er had echt geen Griek of Italiaan ingeschreven voor een dienst omdat alles in het Nederlands uitgevoerd moet worden. Dat is wat anders bij een grote weg en dan zie nog dat buitenlanders niet inschrijven. Kom maar op met voorbeelden van jouw valse aantijgen tegen de provincie.

 • Diederik

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Iedereen weet dat er ook uitzonderingen zijn. Dus wat is het probleem?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Beans

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Niet handig, levert alleen maar meer werk en kosten op. Wel goed dat de fout wordt toegegeven, benieuwd naar de uitwerking.

  reageer
 • Adriaan

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Alweer HH die verantwoordelijk is! Drie is scheepsrecht oftewel inpakken en wegwezen!

  reageer
 • Jan

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Pfff.... Wat gemakkelijk...
  Dus als er onder jouw verantwoordelijkheid drie spijkers niet volgens de regels in een plank geslagen worden vlieg jij eruit?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert