Toch weer moeilijkheden rond buitendijkse haven

URK • Do 16 mei 2019 | 16:16 • Donderdag 16 mei 2019 | 16:16

Er zijn toch weer moeilijkheden rond de aanleg van de buitendijkse haven bij Urk. In januari meldde de provincie dat er met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een principeakkoord was gesloten, maar nu blijkt dat de partijen het nog steeds niet eens zijn. Dat is wel nodig voor de aanleg van de haven.

De provincie wil bij de ontwikkeling van de Maritieme Servicehaven een bepaalde taak en rol op zich nemen, maar het Rijk ziet dat niet zitten. De provincie is nu op zoek naar een andere constructie, zodat de haven toch gerealiseerd kan worden. Provinciale Staten en ondernemers op Urk willen graag dat de haven er komt, omdat deze goed is voor de economie en de werkgelegenheid.

De onderhandelingen tussen Flevoland en het Rijk duren al jaren. Flevoland wilde de grond waarop de haven moet komen het liefst kopen, maar daar gaat het Rijk niet mee akkoord. Daarna werden er zulke onaantrekkelijke voorwaarden aan het pachten van de grond gesteld, dat het project op losse schroeven kwam te staan.

Ondanks de verschillende en langdurige strubbelingen is gedeputeerde Jan-Nico Appelman nog steeds positief. Hij hoopt in juni echt een overeenkomst te hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (6)

 • Frenky.

    Vr 17 mei Vrijdag 17 mei

  Ik zei toch al een paar jaar geleden. Die haven komt er niet, nu niet, morgen niet, volgend week niet, volgend jaar niet, nooit niet. Wanneer gaat men mij nu eens geloven in dit fabeltje dat er een buitendijkse haven er komt? Die komt er niet.

  reageer
 • Calduran

    Vr 17 mei Vrijdag 17 mei

  En dan te bedenken dat bij Zeewolde allerlei kostbare projectjes worden aangelegd die economisch onrendabel zijn zoals Tulpeneiland, nieuwe sluis voor een paar bootjes en extra stranden. Hiervoor worden toch ook stukken dijk en water van het Rijk gebruikt? Procedureel zou de nieuwe haven copieer en plakwerk met Flevokust moeten zijn, maar het lijkt wel of er bewust op aangestuurd wordt het plan in de soep te laten lopen. Belachelijk dat er na bijna 20 jaar onderhandelen, nog steeds geen haven is aangelegd.

  reageer
 • EvertK

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  In november 2018 is er door het Rijk 15 miljoen euro aan Flevoland toegezegd met het doel de economie in Noordelijk Flevoland (Noordoostpolder en Urk) te versterken. Het geld was o.a. bedoeld voor de aanleg van een buitendijkse haven bij Urk. Nu dreigt het project onverwachts te mislukken omdat de provincie bij de ontwikkeling van de buitendijkse Maritieme Servicehaven bij Urk tegen eerdere afspraken in een bepaalde rol en taak op zich wil nemen en het met het Rijk niet eens kan worden over de grondaankoop of pachten van de grond. Ik begrijp die andere rol van de provincie en het dwarsliggen van de provincie wel, men wil de doorontwikkeling van de buitendijkse haven bij Lelystad niet dwarsbomen en het liefst de toegezegde 15 miljoen in die buitendijkse haven bij Lelystad investeren. Is het niet zo dat de buitendijkse haven bij Lelystad het speeltje van Jan-Nico Appelman is? Ik durf te voorspellen dat er in juni echt geen overeenkomst is en dat meneer Appelman het zo weet te verdraaien dat die toegezegde 15 miljoen in de buitendijkse haven van Lelystad wordt gepompt.

  reageer
 • Hannes;

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Een Maritime haven leg men pas aan als men zeker is van een waardevolle aanbod!
  Waar ligging en kwaliteit zeer belangrijk is; en waar de grond in eigendom moet blijven van de overheid!!

  reageer
 • Jk

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Hoe het ambtelijk apparaat de vooruitgang jaren kan traineren. Noem dit maar onbeschoft.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Pieter

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Project duurt veel te lang. Overal al mee geweest. Is niet eens zeker of de haven er komt, en toch wil de gemeente urk de industrie richting die nieuwe haven uitbreiden. En achter het huidige industriegebied een woonwijk realiseren.

  Wat nou als de haven wegvalt? Is het dan nog zo aantrekkelijk om je industrie die kant uit te breiden???????

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert