Clubs verdeeld over nieuw sportcomplex

ZEEWOLDE • Di 21 mei 2019 | 23:52 • Dinsdag 21 mei 2019 | 23:52

De verschillende sportverenigingen die gebruikmaken van zwembad en sporthal Het Baken in Zeewolde zijn in twee kampen verdeeld over de toekomst van het complex. Zwemmers zijn voorstander van nieuwbouw, terwijl de volleyballers en badmintonners willen dat de sporthal wordt gerenoveerd. De clubs lieten dinsdagavond tijdens een commissievergadering weten wat hun standpunt is.

Het college van burgemeester en wethouders wil de bestaande sporthal renoveren en een nieuw zwembad bouwen op de plek van het huidige bad. Maar er is nog een andere mogelijkheid, de zogenoemde spiegelvariant. Daarbij wordt eerst de sporthal afgebroken, zodat op die plek een nieuwe zwembad kan worden gebouwd. Zodra die af is, wordt vervolgens het oude zwembad afgebroken, waarna op die plek de nieuwe sporthal wordt gebouwd. In dat geval blijft het dus de hele periode mogelijk om in Zeewolde te zwemmen.

Voorstanders van renovatie
Badminton Club Zeewally is ervan overtuigd dat de spiegelvariant de doodsteek voor de club betekent. Tijdens de nieuwbouw moet de club verhuizen naar een ander onderkomen dat niet voldoende speelbanen heeft. Daardoor is er niet genoeg ruimte voor alle trainingen en wedstrijden. Ook zijn die banen volgens de badmintonners niet veilig genoeg, omdat het er te krap is. Voor een paar maanden is dat geen probleem, maar de schatting is dat nieuwbouw 1,5 jaar gaat duren. De leden zullen daarom massaal de club gaan verlaten, verwacht Zeewally.

Ook de volleyballers pleiten voor renovatie van de huidige sporthal. De vereniging heeft nu 280 leden en ook hier is men bang voor ledenverlies als er voor lange tijd in alternatieve locaties moet worden gesport. De thuiswedstrijden van de vele teams komen in gevaar, net als het verenigingsgevoel, vreest de volleybalclub.

Nieuwbouw is de beste keuze
Maar de gebruikers van het zwembad zijn juist voorstander van nieuwbouw. Want als de raadsleden kiezen voor de spiegelvariant, dan blijft het huidige zwembad open tijdens de bouw. Eén van de leden van de Warmwatertherapie-groep kon niet meteen beginnen met haar betoog, omdat ze te emotioneel werd. Volgens haar is het voor de vaak gehandicapte zwemmers niet mogelijk om 1,5 jaar lang naar een zwembad buiten Zeewolde te reizen. Bovendien zijn ze in een ander zwembad ook hun vaste begeleiders kwijt, waardoor het voor velen onmogelijk wordt om nog door te gaan met de therapie.

Ook de leden van zwemclub 'Actief sportief 50+' zeggen dat het voor hen niet mogelijk is naar een zwembad buiten het dorp te gaan. Zwemmen is de enige sportieve activiteit die de ouderen hebben en dus zou het jammer zijn als dat ophoudt. Om hun betoog kracht bij te zetten, verschenen twee zwemmers van 'Actief sportief 50+' in badjas in de raadzaal.

En wat vindt de gemeenteraad?
De politieke partijen in de gemeenteraad van Zeewolde zijn er nog niet over uit welke keuze ze moeten maken. Renovatie van de sporthal en nieuwbouw van het zwembad voor 15,2 miljoen euro? Of nieuwbouw van zowel de sporthal en het zwembad op de huidige locatie voor een miljoen meer? Of moet er toch maar een nieuw sportcomplex komen op een hele nieuwe plek? Volgende week wordt er weer verder gepraat over Het Baken en komt een antwoord dichterbij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel