Partij voor de Dieren: geen plek voor visserij op Floriade

ALMERE • Wo 22 mei 2019 | 20:00 • Woensdag 22 mei 2019 | 20:00

De Partij voor de Dieren in Almere is tegen het plan om Urker vissers een prominente rol op de Floriade te geven. De visserij is volgens de politieke partij "één van de meest dieronvriendelijke sectoren binnen de voedselvoorziening." Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, wordt het idee dan ook teruggedraaid.

Raadslid Jesse Luijendijk heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W. Daarin vraagt hij onder meer of het college "ervan op de hoogte is dat vissen pijn en stress kunnen voelen." Ook wordt het consumeren van vis volgens Luijendijk al lang niet meer als gezond beschouwd, aangezien vissen "vol zitten met (micro)plastics en zware metalen."

Rol van de voedselvoorziening
Bij de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2022 staat de groeiende stad van de toekomst centraal. Een belangrijke rol is weggelegd voor innovaties op het gebied van de voedselvoorziening. Wethouder Loes Ypma gaf vorige week dan ook aan dat de Urker visserijsector daarbij een belangrijke rol kan spelen. De Vereniging van Visgroothandelaren vertelde blij te zijn met het voornemen, omdat dan tijdens de Floriade aan de wereld getoond kan worden "hoe goed en duurzaam Urk bezig is."

Algen en eiwitten
Volgens de Partij voor de Dieren zou de aandacht veel meer op nieuwe en alternatieve voedseltechnieken moeten liggen. "De wel gezonde voedingsstoffen die vissen bevatten, kunnen op een veel diervriendelijkere en duurzamere wijze direct uit algen gehaald worden."

Met visserij zet de Floriade volgens Luijendijk "een paar stappen terug in de tijd, in plaats van een grote stap naar de (stad van de) toekomst." Het voornemen staat volgens hem haaks op een "breed gesteunde motie die oproept tot focus op productie en gebruik van meer plantaardige eiwitten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel