Gelderland tegen autonome groei Lelystad Airport

LELYSTAD • Wo 22 mei 2019 | 22:16 • Woensdag 22 mei 2019 | 22:16

Provinciale Staten van Gelderland zijn tegen de plannen voor autonome groei van Lelystad Airport. Het college van de provincie moet dat volgens een motie van de Staten ook overbrengen naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, meldt Omroep Gelderland.

De Tweede Kamer praat op 5 juni opnieuw over het vliegveld. Een meerderheid van de Kamer is nu tegen autonome groei, omdat Lelystad dan niet meer alleen een overloopluchthaven voor Schiphol zou zijn. Minister Cora van Nieuwenhuize ziet zich gedwongen wel voor autonome groei te kiezen, omdat de EU-regels niet toelaten dat maatschappijen gedwongen worden om van Schiphol te verhuizen naar Lelystad Airport.

Van Nieuwenhuizen liet deze week weten dat ze laat onderzoeken hoe aantrekkelijk vliegmaatschappijen Lelystad Airport vinden als alternatief voor Schiphol. Dat moet een beter beeld opleveren van de mogelijke groei van het vliegveld, dat in 2020 open moet gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (16)

 • Jan kort

    Do 30 mei Donderdag 30 mei

  Ik wordt zo moe van al dat gezeur over vliegtuigen dat ik denk dat alle tegenstanders bijna allemaal s'morgens in de auto stappen om naar hun werk te gaan. de CO2 toppers... plus fijn stof En als ze toevallig een goed inkomen hebben ook nog 3 keer op vakantie gaan met het vliegtuig maar vast niet met een autoped. Nieuwe uitvindingen in de nabije toekomst zal ook die uitstoot minder maken, denk liever aan al die kolencentrales die nog gebouwd gaan worden in Polen en aan de Russen die nabij de Noordpool barsten van het gas en olie en nu al de havens klaarmaken omdat de Noordelijke doorgang nu al bijna een feit is. Let eens op van wat er in deze wereld gebeurd !. Die paar vlieg bewegingen zal Gelderland de kop niet kosten.
  Dus Lelystad morgen open.

  reageer
 • Skylark

    Wo 29 mei Woensdag 29 mei

  Ben tegen opening van Lely-airport.
  Als je als overheid zo met het milieu begaan, moet je dit niet willen!!! Gevolg:
  Stankoverlast, (ultra) fijnstof, CO2, en lawaai in diverse provincies! Is weliswaar slecht centraal overheidsbeleid maar staat ook haaks op het beleid van Groen Links als coalitie partner in de Staten.
  Bovendien kost het banen in de recreatiesector aan het Veluwemeer
  Moet nu al nagedacht worden over alternatief( Noordzee).
  Maar........geen weggegooid geld als je nu kiest voor een recreatie(pret)park. Brengt meer financieel gewin op dan een vervuilend en overlast gevend vliegveld.

  reageer
 • Jordy

    Vr 24 mei Vrijdag 24 mei

  Ze moeten niet zo zeuren.

  reageer
 • Karen

    Za 25 mei Zaterdag 25 mei

  Jij ook!

 • Henkie

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Weg met dat vliegveld, ik herhaal, weg met dat vliegveld.
  Onnodig, vervuilend, leugens, onbetrouwbare politiek.

  reageer
 • Clair

    Za 25 mei Zaterdag 25 mei

  👍👍👍

 • Mel

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Gelderland?, het vliegveld ligt in de flevopolder, waar bemoeien ze zich mee

  reageer
 • Clair

    Za 25 mei Zaterdag 25 mei

  Heb jij onder een steen gelegen? De vliegtuigen gaan straks over stilte gebieden etc etc. Dus terecht dat deze inwoners boos zijn. Vliegveld bij Lelystad en de meeste overlast in de aangrenzende provincies.

 • Barry

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Mel, neem rustig de tijd om uit te zoeken over welke gebieden de vliegtuigen vanuit en naar het vliegveld gaan vliegen. Over welke natuurgebieden en de groentetuin van Europa! Daarom: voor een groene, schone en gezonde Flevolandse toekomst!

 • laat alle reacties zien
 • Cathy uit Steenwijkerland

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  In 2017 werden inwoners in het land op 5 locaties ingelicht over de routes van luchthaven Lelystad. Er werd verteld dat er een overloop zou zijn van vakantie vluchten van Schiphol naar LEY om Schiphol te ontlasten.
  Als blijkt dat dit anders wordt, wie ben ik dan nog in dit land? Dan ben ik valselijk ingelicht. Dan is er moedwillig informatie achtergehouden of was het ministerie van I&W naïef. Slechte zaken in dit land!

  reageer
 • Fred

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Het lijkt me dat je eens verdiept in de regels die Brussel oplegt, en niet halsstarrig vasthoud aan je eigen negatieve gedachten.

 • Pedro

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Al die mensen die tegen de uitbreiding van Lelystad Airport zijn, geef ik het advies te verhuizen naar de Waddeneilanden. Maar als ze willen blijven wonen waar ze zijn, laat ze dan a.u.b. ophouden met hun gezeur.

  reageer
 • Clair

    Za 25 mei Zaterdag 25 mei

  Ik kwam hier wonen ivm rust en ruimte. Dat wordt steeds moeilijker in Nederland.

 • Clair

    Za 25 mei Zaterdag 25 mei

  Ik kwam hier wonen vanwege de rust en de ruimte. Die wordt steeds moeilijker te vinden in Nederland.

 • Jaap

    Vr 24 mei Vrijdag 24 mei

  Waddeneilanden lijken mij niet verstandig.
  Daar vliegen de straaljagers uit heel Europa laag over voor schietoefeningen.

 • Herman

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  P. Vele tien duizenden mensen zijn naar Flevoland gelokt/gekomen voor rust, ruimte en groen!!
  U kunt rustig verhuizen na een van ZES vliegveld om te genieten van de gierende herrie en zware milieu vervuiling.

 • Johan

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Ik ben tegen die vervuilde herriebakken. Hoop dat er snel een definitieve streep door het hele vliegveld wordt gezet. Stoppen, nu het nog kan. Vooral voor het milieu is het te zot voor woorden dat we onszelf vergassen met al die hoge CO2 waarde. Kerosine lozen die vliegtuigen ook gewoon boven je huis. Bouw maar in de Noordzee, daar is ruimte zat.

  reageer
 • Jan kort

    Do 30 mei Donderdag 30 mei

  Jouw buurman met een brommer of motormaaier veroorzaakt meer herrie.

 • Fred

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Dus jouw probleem verleggen naar de mensen in het westland, met andere woorden, dan ben ik er vanaf

 • Ruud

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  De lelystedelingen horen nu de kleine. Vliegtuigen en de Dakota nu ook al.Die geven meer herrie dan de grote vliegtuigen.Maar wij zijn eraan gewend en klagen niet over herrie dat later mee zal vallen.De overbevolking is een groter probleem voor het klimaat

  reageer
 • Berg

    Vr 24 mei Vrijdag 24 mei

  Net het artikel " Spectaculiere eenvoud" gelezen in die andere ochtendkrant..Aanrader...

 • Sander

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Ruud, beste antwoord dat je had kunnen geven 10/10, mee eens

 • Ruud

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Berg, ik heb geen kinderen.Mijn bijdrage is geleverd Nu jij nog.

 • Berg

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Ruud, verbeter de wereld en begin bij jezelf! Makkelijk om anderen de schuld te geven. Wat is jouw bijdrage aan een gezonde en schone toekomst!

 • Rob

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Links of rechtsom dit vliegveld had er nooit mogen komen en is ons met list en bedrog gewoon door de strot gedrukt. Natuurlijk maken veel burgers en instanties nog bezwaar maar dit is allemaal voor de bühne want Ministerie van Infrastructuur heeft jaren geleden al lang besloten welke kant het op zal gaan met AirPort Lelystad. Regels als luchtvervuiling worden in Nederland stelselmatig aan de laars gelapt en cijfers over economische groei worden mooier voorgespiegeld dan ze straks werkelijk in de praktijk zullen zijn. Conclusie straks een bak herrie in de provincie en verder, vervuiling en klagende burgers zoals ook al decennia lang in de grote regio van Schiphol en mede door een stelletje ja knikkers van voorstanders.

  reageer
 • Berg

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Hansje (ouwe Pinokkio)je vertelt nu minder dan de halve waarheid! In december was er nog een extra zitting van de Tweede kamer over de enorme geluidsoverlast na de proef vlucht met een half leeg toestel zonder het lawaai van een start of landing. Alle geluidsberekeningen konden prullenbak in. De " inspraakavonden"van Alders waren in beton gegoten. Vele bezwaarschriften zijn niet behandeld! Welk einde van de levensgevaarlijke laagvliegroutes? Er is geen concrete datum, laat staan dat er nieuwe vlieghoogtes definitief vaststaan.

 • Hans

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  5 kabinetten hebben het besloten, met overdreven zeer ruime bezwaar mogelijkheid, proef vlucht, einde laag vliegroutes.

  Toch blijven roepen list en bedrog lijkt mij op framen.

  Wie bedriegt hier?

 • Jan

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Wie is ons? Hetgeen u probeert is de mening van een (kleine) minderheid door de strot van de meerderheid te duwen! Zoals u weet schreeuwen tegenstanders vaak en harder de de grote zwijgende meerderheid. Veel burgers en instanties? Die paar honderd mensen die er stonden bij de demonstratie? Instanties die bestaan uit een paar verwaaide mensen en vaak nog van meerdre clubjes tegelijk lid zijn?

 • Ro

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Geen woord van gelogen.

 • Yvon

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Stoppen met dat gedoe allemaal. Als je als regering staat voor groen en duurzaam en mensen een poot uit (wilt) met allerlei milieuheffingen, dan snap ik dat vliegveld niet .Voor de economie zal het ook niet gigantisch zijn als je alles volgt wat er in de luchtvaart speelt. Autonome groei neeeeeeee dat gaan we niet doen mag ik hopen want dan is het hek vd dam. Lees de rapporten over Eindhoven eens waarvoor ze een consultancy bureau hebben ingeschakeld. Maar ach overal is het milieu dit en milieu dat maar zandvoort gaat ook weer open. Je mag met een benzine auto of een dieseltje straks nergens meer in maar dit mag dan wel weer. Wat een farce allemaal. Lekker nog meer fijnstof, ultra fijnstof en pokken herrie.

  reageer
 • Harmen

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Jeroen, bedankt voor je zorgen om Y's gezondheid. Wil je ook even nadenken over de herrie en overlast die jij veroorzaakt voor vele honderdduizenden mensen! Lekker weg in eigen land.

 • Herman

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  J: heb jij de media wel gevolgd de laatste drie jaar: klimaatakkoord van Parijs, het Urgenda arrest in hoger beroep bekrachtigd, de komende sluiting van de kolencentrales, de roep om meer bossen aan te leggen,...

 • Jeroen

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Denk aan je bloeddruk en begin al vast aan het idee te wennen dat er straks gewoon gevlogen word vanaf Lelystad.
  Het word hoogstens uitgesteld door die linkse terroristen maar als je de politiek de afgelopen decennia een beetje hebt gevolgd dan snap je dat het er gewoon door gedrukt word. Heerlijk straks drie keer per jaar vanaf Lelystad weekendjes weg.

 • Diederik

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Ga je richten op de vliegbasis Deelen met binnenkort de Prins en de grootste heli's.

  reageer
 • Dieuwertje

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Prins = zeker die grote Orion vliegtuigen die daar op grasbanen gaan oefenen?

 • Harderwijkse

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Zeker niet iedereen is tegen hoor in Gelderland. Er zijn hier nogal wat populistische figuren die zich graag laten horen, maar zeker niet de stem zijn van de Gelderlanders!

  reageer
 • Maria

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Vreemd, zelfs in de Gelderse staten is de VVD geen voorstander.

 • Boldewijn

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Stoppen met klagen. Zo snel mogelijk open en dan is groei niet meer tegen te houden. Zeer goed voor de economie en werkgelegenheid. Dan is iedereen weer blij. Zelfs de vliegtuigspotters.

  reageer
 • Ro

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Welke werkgelegenheid? Ik ben pas in de terminal geweest, en ik heb alle robotwagentjes zien staan.. prachtig systeem.. komt geen mensenhand meer aan te pas.

 • Denje

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Ik hoop echt dat ze over jouw huis gaan vliegen... ik heb in Noord Holland gewoond.. ik weet helaas alles van geluidsoverlast... je weet echt niet wat je zegt.

 • Barry

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Klagen?? Voor een groene, schone en gezonde toekomst van Nederland.

 • Pieter

    Wo 22 mei Woensdag 22 mei

  Wij uit Lelystad zijn ook tegen datgene wat Gelderland doet!!!!!!

  reageer
 • Harmen

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  D: als de wind verkeerd staat, is de auto cross tot in Batavia stad te horen! Het fijn stof waait moeiteloos mee de stad in! Er zijn 0,0 geluidsbeperkende maatregelen dus Lelystad: maak je borst maar nat!!

 • Ro

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  @Diewertje
  Daar heb je gelijk in. Lelystad heeft er wel voor gezorgd dat ze er zelf nauwelijks last van ondervinden.

 • Dieuwertje

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Harmen, jij weet echt niet hoe de baan ligt t.o.v. Lelystad. Dus niet erg snugger je opmerking.

 • Harmen

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Logisch toch. Straks krijgen de Lelystedelingen en drammers ook spijt als ze eenmaal in die pxkkx herrie zitten.(maar ja, dan is het TE laat!)

 • Maria

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  P. praat voor jezelf. Lelystad geeft frisse lucht!

 • Barry

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Flevoland: voor een schone,groene en gezonde toekomst.

 • John

    Wo 22 mei Woensdag 22 mei

  Who cares? Gelderland betekent helemaal niets in dit dossier. Het veel machtiger Noord-Holland zal autonome groei wel steunen. En ook die hebben er niets over te zeggen.

  reageer
 • Berg

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Wat een dikke duim,John! Mooi voorbeeld van nep nieuws. Zoals je kan lezen, is een ruime meerderheid in de Tweede Kamer tegen autonome groei.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert