Urkers geven het minst toestemming voor orgaandonatie

FLEVOLAND • Do 23 mei 2019 | 8:56 • Donderdag 23 mei 2019 | 8:56

Urk is de gemeente in Nederland waar procentueel gezien de minste mensen zich hebben ingeschreven als orgaandonor. Slechts 9 procent van de Urkers heeft aangeven dat zijn of haar organen na de dood beschikbaar mogen zijn voor iemand anders. Vorig jaar stond Urk met 9 procent ook al onder aan de lijst. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In Flevoland staan naar verhouding de meeste mensen als donor geregistreerd in Zeewolde, namelijk 27 procent. Dronten volgt met 26 procent, Noordoostpolder met 24 procent, Lelystad met 20 procent en Almere met 19 procent.

Nu is het nog zo dat mensen die hun wens niet specifiek in het donorrregister vastleggen geen donor worden. Die situatie verandert volgend jaar, wanneer de nieuwe donorwet gaat gelden. Deze wet, vorig jaar door de Eerste Kamer aangenomen, zorgt ervoor dat iedereen automatisch in het register komt te staan met de aanduiding 'geen bezwaar'. Mensen die hun organen niet ter beschikking willen stellen moeten dit dan zelf aangeven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel