Urkers geven het minst toestemming voor orgaandonatie

FLEVOLAND • Do 23 mei 2019 | 8:56 • Donderdag 23 mei 2019 | 8:56

Urk is de gemeente in Nederland waar procentueel gezien de minste mensen zich hebben ingeschreven als orgaandonor. Slechts 9 procent van de Urkers heeft aangeven dat zijn of haar organen na de dood beschikbaar mogen zijn voor iemand anders. Vorig jaar stond Urk met 9 procent ook al onder aan de lijst. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In Flevoland staan naar verhouding de meeste mensen als donor geregistreerd in Zeewolde, namelijk 27 procent. Dronten volgt met 26 procent, Noordoostpolder met 24 procent, Lelystad met 20 procent en Almere met 19 procent.

Nu is het nog zo dat mensen die hun wens niet specifiek in het donorrregister vastleggen geen donor worden. Die situatie verandert volgend jaar, wanneer de nieuwe donorwet gaat gelden. Deze wet, vorig jaar door de Eerste Kamer aangenomen, zorgt ervoor dat iedereen automatisch in het register komt te staan met de aanduiding 'geen bezwaar'. Mensen die hun organen niet ter beschikking willen stellen moeten dit dan zelf aangeven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (14)

 • Ik dus

    Za 25 mei Zaterdag 25 mei

  Totdat je zelf een orgaan nodig hebt!...

  reageer
 • Boer Harms

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Iemand al eens gelezen hoeveel levens er hiermee daadwerkelijk gered worden?
  In het verkeer valt echt winst te halen daar gaan veel meer mensen dood.

  reageer
 • Sander

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Maar dit is juist nodig om mensen die bijvoorbeeld in het verkeer gewond raken, weer beter te maken. Je hebt echt een verkeerde oorzaak/gevolg

 • Betsie

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Laat staan dat deze gegevens gedeeld mogen worden met een nieuwsbericht.

  reageer
 • De ingenieur

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Dat is zo voorbij wanneer het ontvangen afhankelijk wordt het zelf dragen van een donorcodicil. Uitgezonderd kinderen en medisch ongeschikten.

  reageer
 • Pieter

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Ik heb vanaf ongeveer mijn 20e met een codicil op zak gelopen. Een paar jaar geleden kreeg ik een nchtmerrie: Ik zag Geert Wilders straan brallen over minder minder etc. En toen dacht ik ineens: Wil ik eigenlijk wel dat zomaar jan en alleman mijn organen na mijn dood krijgt? Iemand die ik in mijn leven niet kon luchten of zien, zou ik die mijn nieren willen geven. Mee dus. En andersom ook al niet, van zulke figuren wil ik niet eens wat ontvangen. DUs uitgeschreven. Tenzijn ik bij leven kan bepalen aan wie ik geef. Zoniet. Pech.

  reageer
 • Flevo

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Bijzonder argument. Ik zou elk mensenleven willen redden, ook van de door jou genoemde persoon, hoezeer ik zijn denkbeelden ook verafschuw.

 • Clair

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Domme redenatie. Je doet dit of niet.

 • laat alle reacties zien
 • Flevoburger

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Jouw lichaam is gewoon van jou. Daar zou je helemaal geen actie voor moeten ondernemen.
  Waar ik voorheen voor mijzelf de vraag of ik donateur wilde zijn nog niet echt goed kon beantwoorden / ik was er nog niet over uit, heeft de overheid nu deze keuze voor mij gemaakt.

  Nu staan mijn organen ( als ik geen actie onderneem ) ter beschikking van..... Nu nog alleen voor orgaandonatie maar de grens voor bijvoorbeeld studiemateriaal is erg dun.
  En dan kan iedereen zeggen wat ze willen. IK ben vrij om hierover te denken / een mening te hebben.Het is tenslotte mijn lichaam en niet dat van D66

  Het is helemaal bezopen dat mensen nu iets gaan roepen over andere mensen op het gebied van donateurschap. Met welk recht heb jij iets te zeggen over iemand zijn/haar lichaam?
  Ik ben overigens een voorstander van orgaandonatie. Deze wetgeving vind ik echter ENG en doet mij aan andere tijden denken.

  reageer
 • PP

    Vr 24 mei Vrijdag 24 mei

  Wat een onzin. Het gaat alleen maar over donatie. Voor de wetenschap dat is iets heel anders. Daar moet je je apart voor opgeven. Dus die angst is nergens op gebaseerd. En wat een gezeur weer over d66. Kom eens met wat anders. Je kan nog steeds weigeren als je niet wil, je kan ook stamceldonor worden. Daar hoef je niet voor overleden te zijn.

 • Hendrik...

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Ja, ach, we moeten ook zomaar belasting betalen zonder dat iemand vraagt of we dat wel goed vinden.

 • De ingenieur

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Achterhaalde opinie. De gemeenschap heeft anders besloten. Daarbij zou ontvangen afhankelijk moeten zijn van zelf donor-codicil hebben.

 • Dr. Jake

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Goed zo! Want de DonorDieven66 zijn doorgeslagen. Er hoef maar een it/administratiële fout worden begaan en je organen worden je alsnog afgepakt. Ik ben namelijk ooit jaren geleden 3 keer schriftelijk benaderd of ik niet in het plaatselijke patientenregister wilde ten behoeve van makkelijker data uitwisselen. Daar heb ik nooit voor ingewilligd. Maar ik ben er wel alsnog in terecht gekomen. Excuses gehad. Maar daar kan ik niks mee. Wie zegt dat er zoiets niet ook met het donorregister gebeurd ? Of dat men zelfs het met opzet vergeet/negeert (na te kijken naar de vastgelegde keuze ? Over 30 jaar zal,weer dan D66, het zover komen dat je 10 minuten voor je overlijd nog luidskeels je keuze moet roepen anders ben je alsnog je organen kwijt.

  reageer
 • Clair

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Wat een onzin. Natuurlijk wel erg vervelend als dit u is over komen. Iedereen staat vrij om het wel of niet te doen. Het wordt ook nog vanaf volgend jaar nog steeds aan de nabestaanden gevraagd of het mag. Ook al ben je donor, dan kunnen de nabestaanden dit nog steeds weigeren. En daar moeten ze verandering in brengen. Als iemand zich als donor heeft opgegeven dan heb je dit te respecteren als nabestaanden.

 • De ingenieur

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Bangmakerij zonder enige relevantie. Bij eventuele uitname is zeker dat je dood bent en dat je ze niet meer nodig hebt. Meestal is het overlijden door eenongeval. Wanneer u niet wilt doneren moet u geen ongeluk maken.

 • Boels

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  De beslissing over het wel of niet doneren van wat dan ook en voor welk doel dan ook moet blijven bij de donateur.
  Daar heeft verder niemand iets mee te maken.

  reageer
 • H

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Voor of tegen, maakt niet uit. Als je keuze maar geregistreerd staat! Volgend jaar zal er wel een toename zijn van mensen die niet een orgaan willen doneren, prima! Als je maar je keuze doorgeeft.

  reageer
 • Beernd

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Mooi stabiel op Urk als ze weer het laagste percentage hebben..het is wel de vrijgevigste gemeente van Nederland, dus het zal met het donorschap ook wel goed komen als ze elkaar kunnen helpen..het hoeft voor een Urker niet geregistreerd te staan, te nuchter volk voor al die cijfertjes en politiek geneuzel

  reageer
 • Erwin

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Die vrijgevigheid valt wel mee hoor. Urk eindigt altijd hoog door de vele kerken die ook een ANBI-status hebben. En aan de kerk moet je gewoon afdragen als lid.

 • Hans

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Wat een triest nieuws. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 80% van degenen die geen orgaan willen afstaan wel een orgaan willen hebben als dat nodig blijkt. Beetje dubbel. Urk is toch zo gelovig, en wil menselijk zijn, kennelijk wel selectief. God heeft ook transplantaties mogelijk gemaakt hoor.

  reageer
 • Dr. Jake

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Niet dubbel. Maar realistisch oftewel voor wat, hoort wat.

 • Kevir

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Mijn lever gaat dus niet naar Urk!

  reageer
 • Jur

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Mooi zo Kevir

  Op Urk werden ze al een beetje bang.

 • Ronald

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  En wat als iedereen die nee heeft aangegeven een donororgaan nodig heeft ,zegt iedereen dan ook nee ??en ik bedoel dan niet alleen de inwoners van urk .

  reageer
 • Lampie

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Idd zelf niet donor willen zijn is ook geen donor orgaan ontvangen.

  Het is wel zo dat in/op Urk relatief veel minderjarigen wonen wat de statistiek beïnvloed.

 • Max

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Oké dus wat is de meerwaarde van dit bericht? Volgend jaar is het opgelost toch?

  reageer
 • Sharon

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Helaas niet. Nabestaanden hebben hier nog steeds het laatste woord over. Dat moet veranderen. Nabestaanden moeten het respecteren dat de overledene donor is.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert