'Stemmen tellen zit je in het bloed'

EMMELOORD • Vr 24 mei 2019 | 1:59 • Vrijdag 24 mei 2019 | 1:59

Een handvol gedreven vrijwilligers telden zich donderdagavond de duimen blauw op het gemeentehuis in Emmeloord. Een ploeg van acht liefhebbers ging klokslag 21.00 uur aan de slag om de stapels met kiesbiljetten op orde te leggen. Volgens voorzitter van het stembureau Willy Pilon was het geen overdreven drukke dag maar ze is toch trots op de opkomst: "Er is net iets meer dan 50 % van de kiesgerechtigden voor dit stembureau komen stemmen. En daar zijn we heel blij mee".

1440 kiezers stonden geregistreerd voor dit bureau en een paar minuten voor de sluiting hadden 725 kiezers hun stembiljet in de grote, grijze ton gestopt. Op het moment dat de grens van 50 % opkomst werd overschreven stormde burgemeester Harald Bouman van Noordoostpolder binnen met gebak.

Een paar minuten later lag de grond van het bureau bezaaid met opengevouwen stembiljetten. Stemmenteller Cor Jan van Zwol legt uit dat het tellen een secuur werkje is: "We tellen alle stapels twee keer in twee telrondes. Vier keer dus. Om alles zeker te weten." De biljetten worden eerst geteld per partij en daarna per kandidaat. "En al die stapeltjes worden geteld door verschillende mensen. Dat vullen we in op de computer en dan moeten die twee tellingen kloppen. Anders moet alles weer over", zegt van Zwol.

Na twee uur tellen, hertellen en nog eens tellen maakt voorzitter Pilon de balans op in het zogeheten proces verbaal; "Dat doen alle 25 stembureaus in de gemeente. En al die bureaus komen naar het gemeentehuis om de uitslagen in te leveren". Op de uitslag moeten we nog even wachten: "De lidstaten stemmen op verschillende dagen en de uitslag in het ene land mag de uitslag in een ander land niet beïnvloeden." De officiële uitslag wordt daardoor in de nacht van zondag op maandag verwacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (2)

 • Rein

    Vr 24 mei Vrijdag 24 mei

  Gebak voor wie? De stembureau 'vrijwillegers' krijgen een prima vergoeding en worden ruimhartig voorzien van eten en drinken. Lekker makkelijk uitdelen op kosten van de belastingbetaler. Nou zal die taart opzichzelf niet veel kosten maar het gaat mij om het gemak waarmee gemeentes extra geld weggooien.

  reageer
 • JanB

    Za 25 mei Zaterdag 25 mei

  Misschien heeft de burgemeester het gebak wel zelf betaald, wie zal het zeggen? Maar als het u zo dwars zit zou ik als ik u was even navraag gaan doen bij de gemeente. Wie weet hoeveel geld ze nog meer op soortgelijke wijze over de balk smijten.

 • Rense

    Vr 24 mei Vrijdag 24 mei

  Goed verhaal!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert