Verbouwing kerkcentrum Voorhof start in juli

BIDDINGHUIZEN • Wo 29 mei 2019 | 10:27 • Woensdag 29 mei 2019 | 10:27

De verbouwing van kerkcentrum De Voorhof in Biddinghuizen start deze zomer. Vanaf juli krijgt de katholieke kerkzaal een opknapbeurt. Tegelijkertijd wordt het gedeelte tussen beide kerkzalen gesloopt. Begin januari moet de kerkzaal klaar zijn. Daarna wordt de rest van De Voorhof gesloopt en begint de bouw van het Multifunctioneel Gebouw. Dat MFG moet in december volgend jaar klaar zijn.

Kerkcentrum De Voorhof kent nu nog een protestants en een katholiek gedeelte. Omdat het aantal kerkgangers afneemt, krijgen ze een gezamenlijk onderkomen. De protestantse kerk koopt en verbouwt het katholieke gedeelte, de katholieke kerk wordt straks huurder.

'Opeens erg snel'
De leden van de Protestantse Gemeente Biddinghuizen zijn dinsdagavond geïnformeerd over de voortgang. Het bestuur van de RK-parochie volgde woensdagochtend. De kerkgangers reageerden positief, al was menigeen verrast dat het opeens zo snel gaat. "Dat had te maken met allerlei seintjes die op groen moesten", zegt voorzitter Jan Klopman van de Protestantse Gemeente, "Opeens viel het als dominosteentjes op de juiste plek. Alle contracten liggen nu klaar om te ondertekenen en daarna gaan we los."

Sloop in schoolvakantie
Op de achtergrond heeft Knol Bouw uit Hasselt al de nodige voorbereidingen getroffen. De aannemer is nog wel naarstig op zoek naar een sloper, zodat de sloopwerkzaamheden half juli kunnen beginnen. Dat is namelijk ook het begin van de schoolvakantie en op die manier ondervinden de naastgelegen scholen er weinig hinder van. Die sloop betreft De Passage, de gang tussen beide kerken. Die moet weg om een nieuwe entree te kunnen realiseren.

Binnenkort volgt er voor het hele dorp een presentatie hoe de kerk eruit komt te zien. Zowel de kerken als de stichting Multifunctioneel Gebouw verzorgen dan presentaties. De datum daarvan is nog niet bekend.

RK-zaal ontmanteld
In ieder geval wordt de kleine kerkzaal (het RK-gedeelte) volledig ontmanteld en opnieuw opgebouwd. Er komt een nieuw, geïsoleerd dak met zonnepanelen. De vloer gaat eruit en alles wordt gelijkvloers. De muren worden geïsoleerd. Er komt dubbel glas en de nooduitgang wordt verplaatst.

Het kunstwerk aan de buitenkant wordt er uitgezaagd en komt op de plaats van de huidige nooduitgang. Het is de bedoeling dat het hele gebouw energieneutraal wordt met zonnepanelen en aardwarmte.

Stilteruimte
Ook krijgt de kerk een stilteruimte. Dit komt in het katholieke gedeelte op de plek waar nu de kapel is. Deze ruimte is in principe toegankelijk voor alle inwoners van Biddinghuizen die even een rustig plekje zoeken, bijvoorbeeld om een kaarsje aan te steken.

De bouw van de kerkzaal neemt twintig weken in beslag. In de tussentijd wordt er door beide geloofsgemeenschappen gekerkt in de grote kerkzaal, het protestantse gedeelte. In januari 2020 verhuizen beide kerken naar de definitieve kerkzaal.

MFG
Vanaf dat moment wordt op de huidige locatie van de grote kerkzaal en foyer (PGB zijde) het multifunctioneel gebouw gerealiseerd met onder meer een sportzaal en horecagelegenheid. De kerken en de stichting MFG beseffen dat het tijdens de bouw schipperen wordt met de vergader- en oefenruimtes in Biddinghuizen. Zij rekenen op medewerking van alle gebruikers van De Voorhof, Het Koetshuis en het Educatief Centrum.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel