Verdachte brandstichtingen in Boswijk vrijgesproken

LELYSTAD • Wo 29 mei 2019 | 15:23 • Woensdag 29 mei 2019 | 15:23

Een man die verdacht werd van drie brandstichtingen in Lelystad is woensdag in hoger beroep vrijgesproken.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft hij in de nacht van 16 op 17 maart 2017 in de Boswijk een bedrijfsauto, een camper en een woning in brand gestoken. Maar hard bewijs ontbreekt, stelt het gerechtshof in Leeuwarden vast.

Aansteker in sok, verschroeide haartjes
Getuigen hadden man tussen het publiek gezien bij de brandende camper en bedrijfsauto. Toen de politie hem opmerkte, ging hij ervandoor op zijn fiets. Een agent zag tijdens de achtervolging een beginnende brand bij een woning. Bij de aanhouding van de man vond de politie in zijn sok een aansteker. Op zijn handen zaten verschroeide haartjes.

Maar alles bij elkaar is er nog steeds onvoldoende overtuigend bewijs, aldus het hof. Zo had de man de gewoonte om een aansteker in zijn sok te dragen en was hij niet gezien bij de brandende woning. Ook heeft het onderzoek naar de haartjes door het NFI niks opgeleverd.

Geen leugens
De man heeft de afgelopen jaren wisselend verklaard over de bewuste nacht. Zo zei de Lelystedeling tegen de politie dat hij bij de eerste brand was gaan kijken na een melding in de 112-app op zijn telefoon. Maar hij heeft ook verklaard dat hij op pad was gegaan na het lezen van nieuwsberichten over de brand op zijn computer. Het hof erkent dat zijn verklaringen vragen oproepen, maar dat de man zou liegen staat niet onomstotelijk vast.

De rechtbank in Lelystad vond de verklaringen wél leugenachtig en kwam in 2017 tot 2,5 jaar cel. Het OM eiste in hoger beroep vier jaar, waarvan één voorwaardelijk.

Het hof sprak de man eveneens vrij van diefstal van geld in 2015.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel