Einde pulskor:"Het is emotie en protectionisme van Frankrijk"

URK • Vr 31 mei 2019 | 16:50 • Vrijdag 31 mei 2019 | 16:50

Na jaren van pulsvissen is voor een aantal Urker vissers een einde gekomen aan deze vismethode. Het Europees Parlement besloot in april dat pulskorvisserij definitief verboden wordt. Dat is een vismethode die gebruik maakt van stroomstootjes om platvis van de zeebodem op te schrikken. De eerste groep vissers moet op 1 juni stoppen.

Één van deze pulsvissers die moet stoppen is Jacob van Urk van de UK158. Zijn kotter ligt in de haven van Urk voor jaarlijks onderhoud. Nu wordt ook het pulstuig vervangen voor een traditioneel net. De visserman kan nog amper bevatten dat Europa heeft besloten om pulskorvisserij te verbieden. "Alle wetenschappers zijn voor. Het is alleen maar emotie en protectionisme van Frankrijk", vertelt de visser tegen de NOS.

"Als ik de politiek in Europa bekijk is het over en uit." De Urker verbaast zich over de stemming in het Europees Parlement. Een ruime meerderheid van Europarlementariers stemde voor het verbod op pulskorvisserij. "Er wordt politieke handel gedreven. Ook de Roemenen stemmen hierover. Wat hebben zij met de Noordzee te maken?"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel