Zeekadetkorps krijgt eigen schip

LELYSTAD • Zo 2 juni 2019 | 15:46 • Zondag 2 juni 2019 | 15:46

Na een vierdaagse reis uit de haven van Antwerpen is zaterdag een bijzonder schip van het Zeekadetkorps Lelystad de Bataviahaven binnengevaren.

Het Zeekadetkorps werd een paar maanden geleden opgericht, maar had nog geen eigen schip. Met de aanschaf van het schip 'Dijle' uit België kunnen de jonge aspirant-kadetten nu echt de kneepjes van het vak leren.

Unieke ervaring voor de aspirant-zeekadetten
De jonge aspirant-zeekadetten reisden vanuit België vier dagen lang mee op het schip. "Vanuit Antwerpen-Noord zijn we naar Vlissingen gegaan. Vanuit daar gingen we over de Noordzee naar IJmuiden. Vervolgens naar Amsterdam en toen naar hier. We zijn dus nu al de zee over gegaan terwijl we pas net begonnen zijn. Dat heeft nog geen ander Zeekadetkorps gedaan", zegt aspirant-zeekadet Sidney de Pruis vol trots. "Eigenlijk heel erg uniek."

De commandant van het korps, Joop van Diest is onder de indruk van zijn leerlingen. "Ze hebben vier dagen van Antwerpen naar Lelystad gereisd en hebben zich voortreffelijk gedragen. Ik heb er geen twijfel over dat ze nog voor de zomer volwaardig zeekadet zijn."

Voorbereiding op nautische carrière
Lelystedelingen tussen de 11 en de 18 jaar kunnen zich aanmelden bij het korps om kennis te maken met het leven op zee. Zo kunnen korpsleden bijvoorbeeld knopen leren leggen en leren hoe zij koers kunnen houden op zee. Ook kunnen ze zich zo voorbereiden op een carrière bij de marine of in de zeevaart.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (7)

 • louis ex cadet vlaardingen

    Ma 3 juni Maandag 3 juni

  Men moet eens ophouden met zeiken, deze jongelui zien iets in het scheepvaartgebeuren.
  Kan een mooie en leerzame reis voor de toekomst zijn als professioneel later in de scheepvaart.
  Wil je dan alles uit het Oostblok halen?
  Dat dacht ik al.

  reageer
 • Flevogoed

    Ma 3 juni Maandag 3 juni

  Mooi nieuws cadetten , eindelijk een echt schip met een prachtige kraan erop .Nu de neuzen een kant op en gaan ….

  reageer
 • lelystedeling

    Ma 3 juni Maandag 3 juni

  Wordt er door het Zeekadettenkorps of door de eigenaar van het schip ook havengeld en liggeld betaald aan BataviaHaven ?

  reageer
 • lelystedeling

    Ma 3 juni Maandag 3 juni

  Volgens de statuten van de Stichting BataviaHaven mogen bestuursleden c.q. direktie geen functies bekleden die elkaar beconcureren of een dubbele pet op hebben.
  Zeekadet/direkteur JvdD heeft zulke functies.
  Waar blijft de terugbetaling aan de gemeente van een onterecht ontvangen subsidie, die hij niet kon terugbetalen. Afgeschreven door de gemeente ?

  reageer
 • Schipper

    Ma 3 juni Maandag 3 juni

  Dit kan niet waar zijn de man die tonnen aan subsidie zn eigen zakken in laat stromen slaat weer toe gemeente Lelystad word eens wakker

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Svu

    Zo 2 juni Zondag 2 juni

  Fiasco in de maak. Giga schip giga kosten..... onderhoud van een dergelijk schip is een professioneel gebeuren. En niet iets voor kinderen. het ritje naar Lelystad heeft alleen aan gasolie al een 5 dzd euro gekost. Wie gaat dit betalen? Sponsoring? En de gemeente Lelystad wilde bezuinigen toch?

  reageer
 • Bataviaan

    Zo 2 juni Zondag 2 juni

  Als je hier je boot wil aan leggen .. lukt het niet.. doe je je boot in een bv en is ‘Iemand’ (lees Joop ) in het bestuur die ook bij bataviahaven betrokken is.. dan wel... corrupt? Maybe.. jeetje jullie mogen wel wat kritischer zijn...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert