'Weinig extra banen door Lelystad Airport'

LELYSTAD • Ma 3 juni 2019 | 15:39 • Maandag 3 juni 2019 | 15:39

De uitbreiding van Lelystad Airport levert veel minder extra banen op dan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten doorrekenen.

Dat stellen de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) na onafhankelijk onderzoek, zo schrijft het AD. De cijfers waarmee het departement werkt, zijn volgens de actiegroepen doorspekt met fouten. Vorig jaar kwam het ministerie met een ‘verkennende maatschappelijke kosten-batenanalyse’ (MKBA) voor de luchtvaart. De actiegroepen vertrouwden de cijfers niet en lieten er een second opinion op los.

Uit die second opinion zou blijken dat Lelystad Airport slechts zestig banen oplevert voor mensen die nu werkloos zijn. Alle verdere banen die ontstaan verdringen andere banen, of moeten worden ingevuld door EU-migranten. Uit de second opinion komt volgens de actiegroepen ook naar voren dat het afblazen van de uitbreiding van Lelystad Airport de Nederlandse economie niet schaadt. Verder zijn onder meer fouten gevonden bij het berekenen van de welvaarts-, milieu- en klimaateffecten van de luchtvaart.

'Geen reden om te twijfelen'
De gedeputeerde Jan de Reus ziet in de second opinion van SATL geen reden om te twijfelen het eerdere onderzoek van het onafhankelijke bureau Strategem. Dat liet 'een positief en omvangrijk effect zien op de werkgelegenheid', aldus De Reus. "Ik heb geen aanleiding deze uitkomsten te betwijfelen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel