Asbestdaken mogen voorlopig blijven liggen

FLEVOLAND • Di 4 juni 2019 | 14:20 • Dinsdag 4 juni 2019 | 14:20

Het verbod op asbestdaken - dat eigenlijk eind 2024 zou ingaan - is van de baan. De Eerste Kamer ziet het wetsvoorstel niet zitten en stemde dinsdag in meerderheid tegen. Dat is verrassend, want de Tweede Kamer stemde er vorig jaar nog massaal mee in. Alleen de SGP was toen tegen.

Een last-minute toezegging van staatssecretaris Stientje van Veldhoven om de ingangsdatum van het verbod drie jaar op te schuiven mocht niet baten.

Reactie staatssecretaris Stientje van Veldhoven:
"Helaas heeft de Senaat het verbod, waar 10 jaar lang over gesproken is naar aanleiding van een advies van de Gezondheidsraad, uiteindelijk niet gesteund. Daarmee is er nu geen duidelijk handelingsperspectief voor het opruimen van de laatste grote bron van asbest in ons leefmilieu. Dat betreur ik."

Huiseigenaren op kosten gejaagd
Veel Eerste Kamerleden voelen wel voor het verbannen van asbestdaken, maar ze vinden dat het kabinet te overhaast en te rigoureus te werk gaat. Het plan zou mensen die hun dak moeten vervangen veel werk bezorgen en op hoge kosten jagen. VVD, CDA, PVV, PvdA en SGP stemden daarom tegen.

Asbest in Flevoland
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu kon niet aangeven of er gewerkt gaat worden aan een aangepast plan. Onduidelijk is dan ook of mensen die hun dak al wel vervangen hebben, dat nu voor niks hebben gedaan. Vooral in Lelystad zijn vooruitlopend op het verwachte verbod, daken collectief aangepakt.

Lelystad telt ruim 600 particuliere woningen met een asbestdak en Almere ruim 1700. In Noordoostpolder bevat 8 procent van het totale dakoppervlak mogelijk asbest.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel