Gemeente heeft geen spijt van voortvarende asbest-aanpak

LELYSTAD • Wo 5 juni 2019 | 12:42 • Woensdag 5 juni 2019 | 12:42

De gemeente Lelystad heeft geen spijt van de voortvarende aanpak van de asbestdaken. De afgelopen jaren zei de gemeente met grote stelligheid dat per 1 januari 2025 alle asbestdaken moesten zijn vervangen. Daarbij werd niet gemeld dat het om een wetsvoorstel ging, dat eerst nog door de Eerste Kamer moest worden goedgekeurd.

Verschillende bewoners van de Tjalk in Lelystad zijn boos. Zij hebben hun asbestdaken al laten vervangen en willen nu hun geld terug. De Tjalk is de grootste wijk met asbestdaken in Lelystad. Het gaat om zo'n 400 particuliere woningen.

De gemeente baseerde zich op het kabinetsbesluit, laat een woordvoerder weten. "Dat werd in 2017 ook door een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer goedgekeurd. Omdat Lelystad veel van deze daken heeft, wilden we ruim op tijd faciliteiten bieden, zodat de bewoners hun dak ook voor 2025 konden vervangen."

Nu de Eerste Kamer de wetswijziging heeft afgewezen, is er geen verplichting om de daken te vervangen. Toch hebben de mensen die dat al lieten doen, dat zeker niet voor niets gedaan, stelt de woordvoerder. "Afgezien van het voorkomen van mogelijke gezondheidsklachten is hun huis nu meer waard dan de huizen waar nog wel een asbestdak op ligt. Ook lopen ze niet tegen problemen met de brandverzekering aan."

Het college van B en W is wel teleurgesteld, als koplopergemeente in de versnelde asbestsanering, dat er niet genoeg steun was. Wel is volgens het college gebleken dat zowel in de Eerste als de Tweede Kamer de noodzaak om te saneren is onderkend.

'Regelingen nog niet aangepast'
Lelystad gaat voorlopig door met de bestaande regelingen rond de verwijdering van asbestdaken, meldt de woordvoerder. "Het is aan de gemeenteraad om te kijken wat de gevolgen zijn van het besluit van de Eerste Kamer. Het is voorlopig onzeker wat het kabinet gaat doen."

De Vereniging Eigen Huis heeft van meet af aan gezegd dat het verbod op asbestdaken nog maar een wetsvoorstel was. Woordvoerder Hans André de la Porte erkent dat sommige gemeenten wel erg stellig meldden dat het verbod per 2025 een feit was. "Huiseigenaren die hun dak om die reden hebben laten vervangen, hadden zichzelf gewoon beter moeten laten informeren."

Onderzoek
De la Porte verwacht niet dat het kabinet snel met een nieuwe verbodsregeling komt. "Eerst moet er maar eens een onderzoek komen of het asbest op de daken echt zo gevaarlijk is. Dat is nog niet onderzocht en de deskundigen spreken elkaar tegen. En dan is het verstandig om met een regeling te komen die is gecombineerd met bijvoorbeeld verduurzaming door dakisolatie, of het aanbrengen van zonnepanelen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel