Rechter geeft geen uitstel aan pulskorvissers

URK • Vr 7 juni 2019 | 14:08 • Vrijdag 7 juni 2019 | 14:08

De groep Urker en Zeeuwse vissers die per 1 juni moest stoppen met pulsvissen heeft een kort geding daarover verloren. De rechtbank in Rotterdam besloot vrijdagmiddag dat ze per direct moeten stoppen met pulsvissen.

De 19 vissers hadden samen met belangenbehartiger VisNed de zaak tegen de overheid aangespannen. Ze moesten per 1 juni stoppen met vissen met de pulskor. Daar waren ze het niet mee eens en spanden een kort geding aan om uitstel te krijgen. De rechter ging er niet in mee en oordeelde dat de minister het recht heeft om het verbod vanaf 1 juni te handhaven.

In april besloot het Europees Parlement pulskorvisserij te verbieden. Die Europese verordening gaat op zijn vroegst 1 juli in, maar de Nederlandse overheid besloot het verbod op 1 juni al in te stellen. Met het kort geding wilden de vissers uitstel van het verbod afdwingen tot halverwege juli.

Het merendeel van de vissers moet dit jaar stoppen met het vissen met elektrische schokjes. Een kleine groep vissers heeft een vergunning waarmee ze tot 1 juli 2021 mogen doorgaan. Andere pulskorvissers mogen tot 31 december doorgaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel