Invallen om illegale export sloopschepen

FLEVOLAND • Wo 12 juni 2019 | 9:59 • Woensdag 12 juni 2019 | 9:59

De politie heeft dinsdag op vier plaatsen in Flevoland woningen en bedrijfspanden doorzocht, in een onderzoek naar het illegaal vervoeren van sloopschepen naar Turkije. Waar de invallen plaatsvonden, is niet bekendgemaakt.

Twee bedrijven en drie personen zijn verdacht in de zaak. Ze zouden vorig jaar januari een zeeschip en een sleepboot uit Harlingen richting Turkije hebben laten vertrekken, om ze daar te laten slopen.

Volgens het Openbaar Ministerie moeten sloopschepen als gevaarlijk worden beschouwd. De schepen zitten vaak vol met schadelijke stoffen, zoals bunkerolie en asbest. Voor het exporteren van schepen is daarom toestemming nodig van de betrokken landen. Het OM denkt dat er in dit geval geen toestemming is gegeven. Verder zouden een bedrijf en twee personen documenten hebben vervalst om het transport naar de sloop te verhullen, denkt het OM.

Het onderzoek naar de export wordt uitgevoerd door het Milieuteam van de Zeehavenpolitie uit Rotterdam. Bij de doorzoekingen is administratie in beslag genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel