Opening Lelystad Airport in 2020 'niet eenvoudig'

LELYSTAD • Wo 12 juni 2019 | 16:43 • Woensdag 12 juni 2019 | 16:43

Het wordt "niet eenvoudig" om het vernieuwde Lelystad Airport op 1 april volgend jaar te openen. Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen. Belangrijke reden is het recente besluit van de Raad van State om het Nederlandse stikstofbeleid ongeldig te verklaren.

"Zolang het nog enigszins kan, proberen we alles uit de kast te halen om het te redden", zei Van Nieuwenhuizen woensdag in Den Haag. "Maar het is niet eenvoudig, want er is weer een nieuwe hobbel bijgekomen."

Stikstofuitstoot
De uitspraak van de Raad van State betekent dat het ministerie moet aantonen dat door Lelystad Airport de stikstofuitstoot niet onacceptabel toeneemt. De minister weet nog niet hoe ze dit vergunningstraject gaat oplossen. Ook is nog niet duidelijk hoe lang dit gaat duren. "Ik ben wel bezorgd."

Wachten op oordeel uit Brussel
Het stikstofbeleid is niet de enige hobbel die nog genomen moet worden. Gewacht wordt nog steeds op een besluit van de Europese Commissie. Die moet akkoord gaan met de regeling die luchtverkeer tussen Schiphol en Lelystad verdeelt.

De Flevolandse luchthaven moet dienst gaan doen als overloop van Schiphol en mag van de Tweede Kamer niet zelfstandig groeien. Dat stuit op bezwaar vanuit Brussel omdat het nieuwkomers geen ruimte geeft.

Gehoopt werd dat de Europese Commissie eind mei met een oordeel zou komen, maar dat is er nog niet.

Spanningen in coalitie
Naast de regelgeving rond stikstof en verdeling van vluchten moet ook politiek Den Haag nog een aantal besluiten over de luchthaven nemen. Binnen de coalitie lopen de spanning rond het onderwerp inmiddels op, zo meldt de NOS.

Twee van de vier coalitiepartijen, D66 en ChristenUnie, willen de opening van de luchthaven nogmaals uitstellen. Dat terwijl de VVD vasthoudt aan 1 april.

Duidelijkheid
Luchtvaartmaatschappijen hebben aangegeven dat ze ruim van te voren duidelijkheid moeten hebben over de openingsdatum van Lelystad Airport.

Om te vliegen op de nieuwe luchthaven is namelijk maanden aan voorbereidingstijd nodig. Transavia zei eerder dat voor de zomer duidelijkheid nodig is. Corendon noemt augustus als uiterste datum.

Zomerreces
Over ruim drie weken, op vrijdag 5 juli gaat de Tweede Kamer met zomerreces. Het lijkt inmiddels vrijwel onmogelijk dat er voor die tijd op alle openstaande punten duidelijkheid is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel