Noodweer zorgt voor schade bij akkerbouwers

LUTTELGEEST • Vr 14 juni 2019 | 13:25 • Vrijdag 14 juni 2019 | 13:25

Het noodweer van vorige week heeft een spoor van vernielingen achtergelaten bij akkerbouwers, vooral bij witloftelers. De schade door de wind en regen gaat richting de vier ton. Dat concludeert LTO Noord na inventarisatie.

Teler Marcel Scholtens heeft ook veel schade. De boer moet meer dan 70% van zijn land herplanten. "Zaaizaad kost €1100,- per hectare. Dan moet er gezaaid worden, dat is 200 euro. En dan nog de overige kosten van zo'n 100 euro."

Donderdag was Scholtens al druk bezig met het opnieuw beplanten van zijn land in Luttelgeest. Hij heeft in totaal 7 hectare land dat herplant moet worden. De extra kosten komen uit op zo'n € 10.000,-

Stekjes beschimmeld
Door het slechte weer zijn de stekjes van de witlof helemaal kapot gegaan. "De witlof kwam net op en is door de regen tegen de grond gekomen. Hierdoor zijn de stekjes beschimmeld geraakt". Daardoor zijn de blaadjes uitgevallen en zijn de plantjes niet meer te redden.

Niet te beschermen
Tegen zulke buien kan Scholtens zich niet beschermen of verzekeren. "Het zijn gewoon weersinvloeden, dat hoort er eenmaal bij als je boer bent. Risico van het vak, noemen ze dat ook wel eens. Je kan je verzekeren, maar dat is pas bij hagel, dat is er niet gevallen. Dus zelfs als ik was verzekerd kon ik niets met deze schade doen". Ondanks de vertraging belooft Scholtens dat er later in het jaar gewoon witlof te koop zal zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel