Noodweer zorgt voor schade bij akkerbouwers

LUTTELGEEST • Vr 14 juni 2019 | 13:25 • Vrijdag 14 juni 2019 | 13:25

Het noodweer van vorige week heeft een spoor van vernielingen achtergelaten bij akkerbouwers, vooral bij witloftelers. De schade door de wind en regen gaat richting de vier ton. Dat concludeert LTO Noord na inventarisatie.

Teler Marcel Scholtens heeft ook veel schade. De boer moet meer dan 70% van zijn land herplanten. "Zaaizaad kost €1100,- per hectare. Dan moet er gezaaid worden, dat is 200 euro. En dan nog de overige kosten van zo'n 100 euro."

Donderdag was Scholtens al druk bezig met het opnieuw beplanten van zijn land in Luttelgeest. Hij heeft in totaal 7 hectare land dat herplant moet worden. De extra kosten komen uit op zo'n € 10.000,-

Stekjes beschimmeld
Door het slechte weer zijn de stekjes van de witlof helemaal kapot gegaan. "De witlof kwam net op en is door de regen tegen de grond gekomen. Hierdoor zijn de stekjes beschimmeld geraakt". Daardoor zijn de blaadjes uitgevallen en zijn de plantjes niet meer te redden.

Niet te beschermen
Tegen zulke buien kan Scholtens zich niet beschermen of verzekeren. "Het zijn gewoon weersinvloeden, dat hoort er eenmaal bij als je boer bent. Risico van het vak, noemen ze dat ook wel eens. Je kan je verzekeren, maar dat is pas bij hagel, dat is er niet gevallen. Dus zelfs als ik was verzekerd kon ik niets met deze schade doen". Ondanks de vertraging belooft Scholtens dat er later in het jaar gewoon witlof te koop zal zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (3)

 • Martha

    Za 15 juni Zaterdag 15 juni

  Volgens mij vertelt deze boer feiten en loopt hij niet! Te klagen

  reageer
 • Pieter halve lieter

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Zo is het Peter

  reageer
 • Poldermens

    Zo 16 juni Zondag 16 juni

  Tot Pieter en Peter moeten werken voor €0,00 inkomsten. Want dat is wat er nu aan de hand is. Er gaat opnieuw witlof geteeld worden maar de extra kosten zorgen ervoor dat er geen winst gehaald kan worden op dit product. Eens kijken wat Pieter en Peter zeggen na een jaar hard werken voor nul inkomen. Compenseren jullie dat ook met de afgelopen jaren waarin je wel salaris kreeg uitbetaald? Bovendien klaagt deze man helemaal niet, hij legt alleen uit hoe de situatie momenteel is. Noemt het nota bene zélf al een bedrijfs risico. Dus ja, wie zeuren er nu eigenlijk?

 • Peter

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Klagen als oogst tegenvalt maar je hoort niets als er een grote oogst is.Dat heet bedrijfsrisico,dus de goede jaren met de slechte compenseren.

  reageer
 • Huib Rijk

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Als je het gesprek luistert hoor je dat hij juist niet klaagt, maar de regen benoemt als een bedrijfsrisico. Van de oogst is nog weinig te zeggen. Wel is er sprake van fikse dubbele kosten.

 • JanB

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Waar leest u precies in het artikel dat de oogst tegenvalt?? Het zou sowieso al heel erg vreemd zijn als ze halverwege juni al kunnen zeggen dat de oogst van de witlofpennen tegenvalt....

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert