Geen brand, toch sirene: brandweerlieden trainen

FLEVOLAND • Ma 17 juni 2019 | 7:15 • Maandag 17 juni 2019 | 7:15

Sinds kort krijgen alle 160 brandweerchauffeurs van Flevoland een training om te rijden met zwaailicht en sirene. Dat oefenen ze wel tijdens de opleiding, maar daarna komt het in de praktijk te weinig voor. Er worden relatief te weinig kilometers gemaakt, legt Martin van de Velde van Brandweer Flevoland uit.

Oefenen met zwaailicht en sirene op de openbare weg was vroeger verboden. Nu is daar een ontheffing voor. De instructeur moet de oefening melden en dan mag de wagen de weg op. In het verleden kregen de chauffeurs alleen theorie-kennis. De rest moesten ze in de praktijk leren. Dat zorgde voor veel ongelukken met hulpvoertuigen. Daarom is nu deze training in het leven geroepen.

Voor de chauffeurs heeft de instructeur een belangrijk advies. "Je moet vooral afstand houden en ver vooruit kijken. Laat mensen voor je de ruimte maken. Dwing het niet af ga niet bumperkleven. De kracht zit hem niet in hard rijden, maar in het rollend houden van het voertuig."

Voor de andere weggebruikers valt er ook nog veel te leren. Ook voor hen heeft de instructeur een aantal tips. De allerbelangrijkste: blijf rustig!

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (8)

 • Frenky

    Ma 17 juni Maandag 17 juni

  Zij hebben pas voorrang bij het gebruik van zwaailicht EN sirene.

  reageer
 • Peter Hechtermans

    Di 18 juni Dinsdag 18 juni

  Dat klopt Frenky, maar met enkel zwaailicht aan wordt wel voorrang GEVRAAGD. Met zwaailicht EN sirenes wordt voorrang afgedwongen. Dus geeft u gerust voorrang aan een prioritair voertuig met enkel zwaailichten op...

 • Dick

    Ma 17 juni Maandag 17 juni

  In Almere rijden de ambulance altijd met sirene over de busbaan
  Gezien het aantal ritten moet half Almere in het ziekenhuis liggen.
  Dus soms wel overbodig

  reageer
 • Ronald

    Ma 17 juni Maandag 17 juni

  Jij overdrijft wel heel erg

 • Roberto

    Ma 17 juni Maandag 17 juni

  Wij wonen aan Het Ravelijn en kijken uit op de brandweer, ambulance en politie Lelystad. Hoezo oefenen er wordt regelmatig gespeeld met de sirenes zaterdagavond nog wordt er nodeloos 3 brandweerautos begroet zoals een nieuw vliegtuig compleet met sirenes en waterballet over de dreef. En dan nog het onnodig gebruik van sirenes door alle hulpdiensten als er totaal geen verkeer op de weg is bij wegrijden zoals s'nachts tussen 2300 - 0500 uur ........... En ook als er genodigden zijn denk eerst eens na voor je sirenes gebruik want omwonenden zijn niet doof.

  reageer
 • Alex

    Di 18 juni Dinsdag 18 juni

  Onnodige spelen met de geluidssignalen kan niet want zodra de sirene aan gaat gaat er in de meldkamer een melding aan dat de sirene of ed aan gaat

 • KC

    Ma 17 juni Maandag 17 juni

  Zaterdag was het geen oefening. Bij alle kazernes in Nederland werd er gespoten. Dit was een herdenking voor alle collega's die vanaf 1945 zijn verongelukt bij het uitvoeren van hun dienst.

 • Peter.

    Ma 17 juni Maandag 17 juni

  Sorry dat u gestoord word tijdens uw slaap. Bedenk dat op dit soort tijdstippen mensen ook in nood kunnen zijn en de hulpdiensten nodig hebben.
  Dat er in de nacht gereden word met toeters en bellen is nou eenmaal verplicht. Bedenk ook dat deze hulpverleners dat ook voor u doen mocht u ze nodig hebben.

 • Rht.

    Ma 17 juni Maandag 17 juni

  Goede zaak!

  reageer
 • EL

    Ma 17 juni Maandag 17 juni

  Helemaal mee eens 👍👍

 • KC

    Ma 17 juni Maandag 17 juni

  De gemeentes mogen wel eens rekening houden bij het inrichten van wegen dat hulpvoertuigen makkelijk ander verkeer kunnen in halen. De Groene Carré in Lelystad is een grote ramp voor hen. Dat is vooral het geval tussen het station en de rechtbank. De hulpvoertuigen moeten soms vaak over de stoep bij de rechtbank uitwijken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Piet

    Ma 17 juni Maandag 17 juni

  Dat lijkt mij een prima training,alleen als ik voor een rood stoplicht sta met een auto dan is mij geleerd ruimte te maken dus rij ik rustig door rood ,en vervolgens krijg ik een bekeuring omdat ik geflitst wordt dus het voertuig met zwaailicht en sirene ook maar ik moest wel betalen.
  Ga dat dan ook beter regelen.

  reageer
 • Piet

    Ma 17 juni Maandag 17 juni

  We zijn bij de rechtbank,geweest

 • Jansen

    Ma 17 juni Maandag 17 juni

  Als je hierbij in verweer gaat wordt de boete gewoon vernietigd. niets aan de hand.

 • Gebruiker

    Ma 17 juni Maandag 17 juni

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Hendrik

    Ma 17 juni Maandag 17 juni

  Best Jan de koe,

  Heb respect voor deze mensen.
  Je zou ze maar eens nodig hebben, zeg je dan ook moet je die zien? Rij maar door?

  Trieste opmerking vanaf jou kant

 • Jaap

    Ma 17 juni Maandag 17 juni

  Hij kan zijn jas niet eens dicht krijgen.

 • Tamara

    Ma 17 juni Maandag 17 juni

  Ja ik zie hem... en nu?

 • Jeroen

    Ma 17 juni Maandag 17 juni

  ik erger mij soms groen en geel als er hier midden in de nacht brandweer voorbij komt. Aankomend over de busbaan hoor je hem al van heel ver aankomen. En dan kijk ik uit mijn raam, heb ik een mooi uitzicht over de dreef en busbaan. Met sirenes aan is het een heel gedoe om van die busbaan op de gewone weg te komen. Nergens andere auto’s in het zich.... waarom dan die sirene aan? Dan kan je toch ook alleen met licht signalen rijden? Ik begrijp dat de hulpdiensten voor veiligheid deze zaken nodig hebben. Maar soms zouden ze naar mij inziens wel wat zuiniger om mogen gaan met herrie. Want als je op een lege dreef rijd, om 03:00 in de nacht, zijn volgens mij lichtsignalen meer dan genoeg!

  reageer
 • Jos

    Di 18 juni Dinsdag 18 juni

  Jeroen en iedereen die zich ergert aan de sirenes van hulpverlenende voertuigen:
  de chauffeur van de hulpvoertuigen is verplicht om prio 1 ritten met blauw en sirene te rijden. Ook als het stil en rustig is op de weg. Zou betrokken raken bij een ongeval, en hij voerde tijdens zijn rit geen of gedeeltelijk geen licht- en geluidssignalen dan is hij altijd fout, en zelfs bij de wet strafbaar. Dit staat gewoon omschreven in de wet. Er zijn chauffeurs die bewust s’nachts wel eens de sirenes uit zetten om u niet in u slaap te storen, maar daarmee nemen ze een groot risico boor zichzelf.

 • Fam van ....

    Ma 17 juni Maandag 17 juni

  Dat hebt te maken met voetgangers of automobilisten op voorangswegen, ook al zie jij geen auto's of voetgangers ze zijn dr wel. Veel mensen denken met sirene zonder geluid, dat zal wel niet zo ernstig zijn of dat is oefening. Met dat geluid schrikt dat toch af, dat zij moeten stoppen ivm prio1. Of het nu een brand, beknelling of een reanimatie is nood is nood.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert