Lelystad provinciale koploper met wachtgeld wethouders

LELYSTAD • Ma 17 juni 2019 | 7:10 • Maandag 17 juni 2019 | 7:10

Lelystad betaalt van alle Flevolandse gemeenten het meeste wachtgeld aan oud-wethouders. Lelystad keerde van 2014 tot en met 2018 ruim een miljoen euro uit, verdeeld over zes oud-wethouders.

Almere staat op de tweede plaats wat betreft uitgaven voor wachtgelden. In totaal betaalde de gemeente over vijf jaar ruim 886.000 euro aan negen verschillende oud-wethouders. Hoeveel wachtgeld een oud-wethouder in totaal krijgt, is afhankelijk van het laatst ontvangen loon en hoe lang de persoon in kwestie de functie heeft vervuld. Inkomsten uit nevenactiviteiten die na de ambtsperiode zijn gestart worden van het wachtgeld afgetrokken.

EenVandaag vroeg alle 355 gemeenten in Nederland om de wachtgeldbedragen die ze van 2014 tot en met 2018 betaalden aan voormalig wethouders. 297 gemeenten leverden die cijfers. In totaal waren die gemeenten de afgelopen vijf jaar ruim 126 miljoen euro kwijt aan het wachtgeld, voor ruim 1500 oud-wethouders.

De Wethoudersvereniging verdedigt de wachtgeldregeling omdat het voormalig wethouders moeite kost om een nieuwe baan te vinden. Werkgevers zouden denken dat ze geen ondergeschikte rol meer kunnen vervullen. Daardoor moet de financiële regeling blijven, vindt de vereniging. "Afschaffen of verder versoberen van de wachtgeldregeling zou grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het lokale bestuur."

Correctie
Eerder meldden we op basis van onderzoek van EenVandaag dat Lelystad landelijk gezien koploper was. Lelystad zou in de periode van 2014 tot en met 2018 ruim 1,8 miljoen euro uitbetaald hebben aan oud-wethouders. Die cijfers bleken niet te kloppen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel