Kosten jeugdzorg verlagen; help kinderen zo vroeg mogelijk

FLEVOLAND • Wo 19 juni 2019 | 6:08 • Woensdag 19 juni 2019 | 6:08

Voorkomen is beter dan genezen. Onder dat motto proberen Flevolandse gemeenten de kosten voor de jeugdzorg omlaag te brengen. Los van de besparing is een andere aanpak ook beter voor de kinderen die met jeugdzorg te maken krijgen. Deze week besteedt Omroep Flevoland aandacht aan jeugdzorg, met vandaag het onderwerp: preventie.

Op het moment dat een kind uit huis geplaatst moet worden, wordt de zorg automatisch flink duurder. En het is nog maar de vraag of een kind in een pleeggezin, crisisopvang of tehuis beter af is. Daarom willen de gemeenten zoveel mogelijk preventief te werk gaan en kinderen en gezinnen in eigen huis helpen.

"Thuis is de basis"
Thuis hulp geven kan bijvoorbeeld met gezinscoaches. Zoals coach Gisela van der Ploeg, die ondersteuning biedt aan gezinnen in Dronten. Ze helpt met opvoeding, communicatie onderling maar ook met de financiën van ouders. Uithuisplaatsing moet echt een noodgreep blijven. "Want wat de situatie ook is, voor een kind is thuis de basisplek. Een kind wil graag bij z'n ouders zijn", vertelt Van der Ploeg.

"Voor een kind is thuis de basisplek."

— Gisela van der Ploeg, gezinscoach Dronten

Halvering jeugdhulp-instellingen
De zes Flevolandse gemeenten hebben samen een doel: een halvering van jeugdhulp buitenshuis in 2021. Ze gaan drie zorgorganisaties inzetten: Vitree, Intermetzo en ‘s Heeren Loo.

De kosten voor deze samenwerking zijn per gemeente als volgt:
Almere 18.595.100
Lelystad 6.740.886
Dronten 4.112.896
NOP 2.988.275
Zeewolde 1.172.348
Urk 1.371.919

Investering
Het is nu een investering, maar op termijn wordt de jeugdhulp dan goedkoper.
Een woordvoerder van de gemeente Almere zegt: "Het gebruik van jeugdhulp met verblijf zal de komende jaren geleidelijk teruglopen en daarmee de uitgaven. Tegelijk zal het gebruik van jeugdhulp zónder verblijf oplopen, omdat er een grotere inzet wordt gedaan om plaatsing buitenshuis te voorkomen. Op korte termijn zullen de financiële 'voordelen' beperkt zijn. Op langere termijn zullen de uitgaven wel teruglopen omdat jeugdhulp zonder verblijf relatief minder kost dan het bieden van verblijf op een leefgroep."

De Flevolandse gemeenten hoeven niet alleen voor de kosten op te draaien. Vanuit een Rijksfonds krijgen ze 991.000 euro per jaar voor een periode van 3 jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel