Coalitievorming provincie sleept zich voort

FLEVOLAND • Do 20 juni 2019 | 0:05 • Donderdag 20 juni 2019 | 0:05

Exact drie maanden na de provinciale verkiezingen van 20 maart zit Flevoland nog steeds zonder nieuw provinciebestuur. Achter de schermen wordt door zes partijen onderhandeld, maar een akkoord is er nog niet. Inmiddels is Flevoland een van de laatste provincies waar nog geen deal is.

"We zijn op dit moment nog steeds aan het praten. Dat is op zich een goed teken," zegt informateur Willibrord van Beek. De gesprekken met de partijen voert hij samen met mede-informateur Bas Jan van Bochove.

GroenLinks
Het zestal partijen dat probeert tot een overeenkomst te komen bestaat uit VVD, CDA, ChristenUnie, PvdA, D66 en GroenLinks. Dat zijn op GroenLinks na ook de partijen die afgelopen jaar de coalitie vormden.

Crisis: Na de verkiezingen in 2015 kwam er een coalitie bestaande uit VVD, CDA, D66 en SP. In februari 2018 ontstond er een collegecrisis omdat VVD, CDA en D66 geen vertrouwen meer hadden in SP-gedeputeerde Ad Meijer. Vervolgens sloten de PvdA en ChristenUnie zich aan bij de coalitie.

GroenLinks-fractievoorzitter Bas de Reus geeft aan dat de zes partijen die nu met elkaar onderhandelen vaak bij elkaar komen. Dit aangezien er veel te bespreken is. "GroenLinks sluit aan bij de huidige coalitie, dus dat betekent wel wat. Voor ons én voor de anderen. Dat we met zes partijen aan tafel zitten zorgt ervoor dat het allemaal wat langer duurt. Wij hebben er in elk geval nog steeds vertrouwen in, en wij hopen dat het niet al te lang meer duurt voordat er nieuws te melden is."

"GroenLinks sluit aan bij de huidige coalitie, dus dat betekent wel wat. Voor ons én voor de anderen.

— Bas de Reus, fractievoorzitter GroenLinks Flevoland

'Moment nadert met rasse schreden'
Ook informateur Van Beek hoopt dat er op korte termijn een advies klaarligt. Het moment dat dit wordt voorgelegd aan de fracties van de zes partijen nadert volgens hem 'met rasse schreden.' Na dat advies is de taak van de informateurs klaar en is het gebruikelijk dat iemand anders van buitenaf wordt aangesteld als formateur. De formateur begeleidt dan het verdere proces waarbij de puntjes op de i worden gezet.

Dat de huidige informatiefase al enige tijd duurt is volgens Van Beek geen slecht teken. Door veel met elkaar te praten hoopt hij te voorkomen dat er verderop in het proces verrassingen ontstaan.

Van Beek en Van Bochove zijn aan de slag gegaan nadat een eerste poging om tot een coalitie te komen met daarin Forum voor Democratie, VVD, CDA, ChristenUnie en PvdA stukliep. De PvdA besloot om af te zien van samenwerking met Forum.

Stand van zaken provinciale coalitieonderhandelingen:

✅ Groningen: GroenLinks, PvdA, D66 en CU
✅ Friesland: CDA, PvdA, VVD en FNP
✅ Drenthe: PvdA, VVD, CDA, GroenLinks en CU
✅ Overijssel: CDA, VVD, PvdA, CU en SGP
❌ Flevoland: nog niet rond
✅ Noord-Holland: GroenLinks, VVD, D66 en PvdA
✅ Gelderland: VVD, CDA, D66 en PvdA
✅ Utrecht: GroenLinks, CDA, D66, PvdA en CU
❌ Zuid-Holland: nog niet rond
✅ Zeeland: CDA, SGP, VVD en PvdA.
✅ Noord-Brabant: VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA
✅ / ❓ Limburg: kandidaat-gedeputeerden bekend, proces nog niet niet volledig afgerond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel