College voorziet forse problemen bij deelname proef wietteelt

ALMERE • Do 20 juni 2019 | 20:44 • Donderdag 20 juni 2019 | 20:44

Als Almere het experiment met legale wietteelt wil doorzetten, dan zijn de gevolgen voor de gemeente fors. Het college van burgemeester en wethouders heeft berekend dat deelname in totaal een miljoen euro kost. De looptijd van het experiment is vier jaar. Onduidelijk is nog hoe hoog de bijdrage van de rijksoverheid is.

De gemeenteraad stemde 23 mei in met deelname aan de landelijke proef. Het experiment is een landelijk initiatief van D66 om georganiseerde misdaad en onveilige thuiskweek tegen te gaan. De partij wil eigenlijk dat de wietteelt in heel Nederland gelegaliseerd wordt, maar dat stuit op veel politieke weerstand. Daarom wordt nu eerst een proef gedaan met zo'n zes tot tien gemeenten. Naast Almere heeft ook Lelystad zich aangemeld.

Het college van burgemeester en wethouders in Almere somt nu in een brief aan de gemeenteraad een groot aantal problemen op die samenhangen met deelname aan de proef. Daar moet dan geld voor beschikbaar worden gesteld.

Extra inzet ambtenaren
Zo is uit contact met de adviescommissie van het ministerie van Justitie en Veiligheid gebleken dat er aanvullende eisen zijn. Zo moeten er vanuit de gemeente mensen beschikbaar zijn voor onder meer het voorbereiden, begeleiden en evalueren van het experiment. Ook is inzet nodig voor het aanpassen van gemeentelijke verordeningen en beleidsregels.

Verschuiving naar illegale verkooppunten
Daarnaast is tijdens de proef alleen in Nederland legaal geteelde cannabis toegestaan. In Almere wordt ook veel Marokkaanse hasj verkocht en het college is bang dat dit dan naar illegale verkooppunten verschuift. Dat zou weer gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid, overlast en leefbaarheid. Dit zou betekenen dat er voor handhaving extra capaciteit nodig is.

Sluiten van coffeeshops
Verder vereist deelname aan het experiment dat de drie gedoogde coffeeshophouders in Almere verplicht worden mee te doen aan het experiment. Uit gesprekken is gebleken dat ze dat niet allemaal willen. Het risico bestaat dan dat de gemeente dan bestuursrechtelijk moet optreden en die coffeeshop tijdens het experiment moet sluiten. Ook dat vereist extra capaciteit.

Extra politiecapaciteit
Het college gaat ervan uit dat naast deze extra inzet er ook extra inzet van agenten nodig is. ''Daarnaast zal de druk op de politiecapaciteit naar verwachting toenemen, terwijl de politiecapaciteit gelijk blijft. Dit betekent dat minder capaciteit voor onze stad beschikbaar zal zijn om in te zetten voor overig regulier politiewerk.''

D66 Almere wacht af
Martine van Bemmel van de Almeerse D66-fractie reageert afwachtend op de brief. "Ik zie dit als een eerste stap in het proces. Er is nog veel onduidelijk over hoe de proef aangepakt gaat worden. Het moet uiteindelijk natuurlijk niet ten koste van alles gaan, maar het is nog even afwachten hoe het uiteindelijk allemaal uitgevoerd kan worden." D66 nam samen met GroenLinks het initiatief om Almere aan te melden voor de proef.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel