Waterschap elektrocuteert Japanse duizendknoop

DRONTEN • Vr 21 juni 2019 | 12:11 • Vrijdag 21 juni 2019 | 12:11

Waterschap Zuiderzeeland experimenteert met een nieuwe methode om de Japanse duizendknoop bij dijken te bestrijden. Deze exotische plant heeft dusdanig sterke wortels dat hij stenen los kan wrikken. Omdat de plant een gevaar zou kunnen vormen voor de stevigheid van dijken, wordt gekeken of de plant met elektrocutie gedood kan worden.

De proef werd vrijdag uitgevoerd langs de dijk bij Ketelhaven. Volgens bestrijdingsbedrijf Van der Weerd uit Grafhorst is de methode met elektriciteit in ieder geval milieuvriendelijker dan traditionele bestrijdingsmiddelen. "Daarnaast verbranden we met de stroom van 5000 volt de volledige plant, waardoor je zeker weet dat er niet een stukje wortel in de grond achterblijft", legt directeur Jaap Peelen uit.

Planten bestrijden met elektrocutie heeft volgens hem ook nadelen. "Je kan natuurlijk niet in de regen werken", zegt Peelen. "En je moet ook niet met de punt een stalen hek raken, waardoor je het onder stroom zet." De verdelgers van Peelen hebben een speciale training doorlopen om met het apparaat te mogen werken. Ook zegt Peelen dat zijn werknemers extra oplettend zijn als er honden in de buurt rondlopen, die mogelijk aan de elektrisch geladen verdelgstok willen snuffelen.

Op zeven plekken op Flevolandse dijken zijn al planten aangetroffen die met hun diepliggende wortels de dijken zouden kunnen aantasten. Om verdere verspreiding van de plant te voorkomen, wordt nu gekeken hoe effectief de nieuwe methode is.

De methode zal ook getest worden tegen de berenklauw en andere onkruiden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel