Zorgen over minimale meerderheid bij beoogde coalitie

FLEVOLAND • Di 25 juni 2019 | 13:30 • Dinsdag 25 juni 2019 | 13:30

Bij de partijen die waarschijnlijk het nieuwe provinciebestuur gaan vormen, zijn zorgen over de minimale meerderheid die zo'n coalitie heeft. Dat blijkt uit gespreksverslagen die de informateurs hebben vrijgegeven.

Als VVD, CDA, ChristenUnie, PvdA, D66 en GroenLinks daadwerkelijk tot een akkoord komen heeft die coalitie 21 van de 41 zetels. Mocht één van die 21 besluiten tegen de coalitieafspraken in te gaan, dan is de meerderheid dus weg.

De VVD noemt 21 zetels 'kwetsbaar.' De partij wijst op het feit dat er met GroenLinks een partij aan tafel zit met vier nieuwkomers. Geen van de huidige GroenLinks-Statenleden zat eerder in in de Staten. "Hoe betrouwbaar en stabiel is GroenLinks? Dit is een aandachts- en zorgpunt voor de VVD", zo staat in het verslag.

Ook voor de ChristenUnie is 21 zetels een reden tot zorg. Maar ook het feit dat er maar liefst zes partijen aan tafel zitten. Hoe meer partijen, hoe groter de kans op onenigheid zo lijkt de gedachte. Daarbij wordt opgemerkt dat een zevende partij erbij als 'nog ingewikkelder' wordt ervaren.

'Geen recht aan de verkiezingsuitslag'
Uit de gespreksverslagen blijkt verder dat de VVD lang vast heeft gehouden aan een variant waarbij ook Forum voor Democratie in de coalitie vertegenwoordigd zou zijn. Forum is met 8 zetels veruit de grootste. De VVD geeft zelfs aan dat de zes partijen die nu met elkaar spreken geen recht doen aan de verkiezingsuitslag. "De VVD zit dus niet te juichen en constateert dat alle opgeworpen blokkades in het proces, het proces weinig goed hebben gedaan."

Hoeveel gedeputeerden?
In de gesprekken die de informateurs hebben gevoerd, ging het ook over de hoeveelheid gedeputeerden die straks aan de slag gaan. Daarbij lijkt het niet vanzelfsprekend dat dit er ook zes worden. Wat GroenLinks betreft is vijf het maximum. Al wordt gesuggereerd dat dit ook 5fte kan zijn, wat als gevolg zou hebben dat een aantal gedeputeerden niet full-time aan de slag gaat. In één van de eerste gesprekken noemt de VVD zelfs vier als maximum.

De VVD zegt ook: "Gedeputeerden moeten bij voorkeur uit de fracties zelf komen en niet van buiten." Dat zou betekenen dat twee van de huidige gedeputeerden, namelijk Michiel Rijsberman van D66 en PvdA-er Jop Fackeldey afvallen. Zij stonden bij de verkiezingen van 20 maart alleen als lijstduwer op de lijst en maken dus eigenlijk geen onderdeel uit van de fractie.

Presentatie
Informateurs Willibrord van Beek en Bas Jan van Bochove geven morgenavond een toelichting op het hele proces tijdens een bijeenkomst in het provinciehuis. Vervolgens moet een formateur worden aangesteld die het proces verder begeleidt en afrondt.

Zetelverdeling provincie:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel