Zorgen over minimale meerderheid bij beoogde coalitie

FLEVOLAND • Di 25 juni 2019 | 13:30 • Dinsdag 25 juni 2019 | 13:30

Bij de partijen die waarschijnlijk het nieuwe provinciebestuur gaan vormen, zijn zorgen over de minimale meerderheid die zo'n coalitie heeft. Dat blijkt uit gespreksverslagen die de informateurs hebben vrijgegeven.

Als VVD, CDA, ChristenUnie, PvdA, D66 en GroenLinks daadwerkelijk tot een akkoord komen heeft die coalitie 21 van de 41 zetels. Mocht één van die 21 besluiten tegen de coalitieafspraken in te gaan, dan is de meerderheid dus weg.

De VVD noemt 21 zetels 'kwetsbaar.' De partij wijst op het feit dat er met GroenLinks een partij aan tafel zit met vier nieuwkomers. Geen van de huidige GroenLinks-Statenleden zat eerder in in de Staten. "Hoe betrouwbaar en stabiel is GroenLinks? Dit is een aandachts- en zorgpunt voor de VVD", zo staat in het verslag.

Ook voor de ChristenUnie is 21 zetels een reden tot zorg. Maar ook het feit dat er maar liefst zes partijen aan tafel zitten. Hoe meer partijen, hoe groter de kans op onenigheid zo lijkt de gedachte. Daarbij wordt opgemerkt dat een zevende partij erbij als 'nog ingewikkelder' wordt ervaren.

'Geen recht aan de verkiezingsuitslag'
Uit de gespreksverslagen blijkt verder dat de VVD lang vast heeft gehouden aan een variant waarbij ook Forum voor Democratie in de coalitie vertegenwoordigd zou zijn. Forum is met 8 zetels veruit de grootste. De VVD geeft zelfs aan dat de zes partijen die nu met elkaar spreken geen recht doen aan de verkiezingsuitslag. "De VVD zit dus niet te juichen en constateert dat alle opgeworpen blokkades in het proces, het proces weinig goed hebben gedaan."

Hoeveel gedeputeerden?
In de gesprekken die de informateurs hebben gevoerd, ging het ook over de hoeveelheid gedeputeerden die straks aan de slag gaan. Daarbij lijkt het niet vanzelfsprekend dat dit er ook zes worden. Wat GroenLinks betreft is vijf het maximum. Al wordt gesuggereerd dat dit ook 5fte kan zijn, wat als gevolg zou hebben dat een aantal gedeputeerden niet full-time aan de slag gaat. In één van de eerste gesprekken noemt de VVD zelfs vier als maximum.

De VVD zegt ook: "Gedeputeerden moeten bij voorkeur uit de fracties zelf komen en niet van buiten." Dat zou betekenen dat twee van de huidige gedeputeerden, namelijk Michiel Rijsberman van D66 en PvdA-er Jop Fackeldey afvallen. Zij stonden bij de verkiezingen van 20 maart alleen als lijstduwer op de lijst en maken dus eigenlijk geen onderdeel uit van de fractie.

Presentatie
Informateurs Willibrord van Beek en Bas Jan van Bochove geven morgenavond een toelichting op het hele proces tijdens een bijeenkomst in het provinciehuis. Vervolgens moet een formateur worden aangesteld die het proces verder begeleidt en afrondt.

Zetelverdeling provincie:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (15)

 • Erik Boshuijzen

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  Onzin als de VVD suggereert dat gedeputeerden uit een fractie moeten komen. In gemeente en provincie hebben we het “duale stelsel” . Jan de Reus roeptoetert nu omdat hij kennelijk een poging doet om ‘de vriendenvan FvD’ binnen te halen ten koste van GL. Daarom suggereerde ik in een eerdere reactie de hoogst integere Simon Miske namens GL, 8 jaar lang gewaardeerd collega in de Staten. De meerderheid is inderdaad krap, maar in praktijk is er een mooie gedoogtaak voor SGP en 50PLUS. Dat brengt de verhouding op 24 : 17. Dus Jan de Reus: ff slikken.

  reageer
 • Chris

    Wo 26 juni Woensdag 26 juni

  Jan de Reus beweert niet dat gedeputeerden niet van buiten mogen komen. Maar hij mag wel het standpunt innemen dat hij vindt dat de gedeputeerden uit de fracties moeten komen. Net zoals dat hij ook mag vinden dat er geen zes gedeputeerden moeten komen. CDA en CU zouden prima samen één gedeputeerde kunnen leveren, net als PvdA en D66.

 • Felix

    Wo 26 juni Woensdag 26 juni

  De beoogde coalitiepartijen hebben een blokkade opgeroepen tegen PVV, FvD, SGP en 50Plus. Voor een ex-statenlid volgt u de politiek wel erg slecht.

 • guido

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  Er zal geen enkele partij zijn die zal gedogen omdat de huidige coalitiepartijen diverse partijen buitenspel heeft gezet incl 50+ en er door diverse partijen vuil spel is gespeeld. Ook 50+ zal dat niet gaan doen want die partij is een oor aan genaaid door de oude garde. Miske heeft nog geen deuk in een pakje boter weten te slaan in de 8 jaar dat hij in de staten zat

 • benny

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  Als oud statenlid van 50Plus moet u toch weten dat Miske (m.i. gelukkig) is vertrokken. Ik heb menig Statenvergadering gevolgd en ik weet wel zeker dat Miske en de oude coalitie geen match is. Wat mij bevreemdt dat u niet hebt gehoord dat de oude coalitie 50Plus ook niet zal uitnodigen omdat ze nieuw zijn en er regelmatig hommeles binnen de partij is. 8 partijen, met allemaal hun eigen haantjes, die op het pluche willen zitten, is dat uw briljante oplossing?

 • Lelystedelingen

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  Waarom wordt er niet geluisterd naar de stemmer? Forum voor Democratie is door veel stemmers gekozen en moet dus in de coalitie. De huidige partijen zijn bang voor verandering en hun baantje!

  reageer
 • Alexandros

    Do 27 juni Donderdag 27 juni

  Forum voor Democratie is vergeleken met de rest extreem conservatief als het op klimaatbeleid aankomt. Klimaatbeleid is alleen voor hen een dealbreker en daarom kan de rest gewoon doorregeren. Wel is volgens het artikel "Ondanks komst FVD weinig verandering in provinciebesturen" van 14 juni 2019 in de NRC zo dat de provinciale coalitieakkoorden wel enigszins terughoudendheid laten zien dankzij de druk van FVD. Niet meer windmolens op land dus en minder (zichtbare) zonneparken in de provincie, wel meer kijken naar innovatie als middel om te kijken naar alternatieven.

 • Claartje

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  "Alle blokkades hebben geen goed gedaan." Wie begon met de eerste blokkade? Juist ja, Jan de Reus met zijn eis dat de PVV afstand moest doen van Wilders uitspraken. Diezelfde VVD eist niet dat de CU afstand doet van haar partijstandpunt dat het huwelijk alleen tussen man en vrouw mag zijn. De PvdA eist van FvD dat ze afstand doen van het EU-standpunt. Diezelfde PvdA eist niet van de CU dat deze fractie afstand doet van het landelijke verkiezingsprogramma waarin staat de euro een weeffout van de geschiedenis is. Ook eist de PvdA ook van GroenLinks niet dat deze partij afstand doet van uitspraken die schadelijk zijn voor de economie (Klaver en de fractievoorzitter uit Amsterdam gehoord met dreigingen om Schiphol en Lelystad Airport dwars te zitten via de Eerste Kamer, via het aandeelhouderschap van Amsterdam, en via rechtszaken?). Schade voor de economie was voor de PvdA wel een reden om FvD uit te sluiten. En ook SGP en 50Plus mochten niet. Nee, VVD en PvdA zijn huichelaars die zelf verantwoordelijk zijn voor een gelukkig heel erg instabiel college dat er nu komt.

  reageer
 • Bert

    Wo 26 juni Woensdag 26 juni

  Laat Forum als winnaar een college vormen. Daar past de PVV bij en de CDA. VVD sluit iedereen uit. Laat de VVD zelf 4 jaar in het reserve bankje deelnemen.

 • Cees dekker

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  Helemaal eens, Claartje. De hypocrisie-prijs in dit formatieproces is met glans gewonnen door de VVD. Schijnheilig zeggen dat ze lang aan een formule met de FVD hebben vastgehouden, dat "ze niet staan te juichen" over de huidige concept-collegesamenstelling....Nadat ze de FVD en PVV zelf hebben geblokkeerd. Van meet af wilden ze samen verder met GL, nou, succes ermee dan maar......

 • guido

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  Hoe betrouwbaar politici zijn is een vraag die vooral de VVD zichzelf moet stellen. Vorige periode ging een gedeputeerde eerder weg, om in Almere wethouder te worden en deze is nu wederom in Almere is opgestapt. Hoe betrouwbaar ben je wanneer je partijen uitsluit, CDA heeft openlijk PVV uitgesloten zonder opgave van reden. Nee liever alle gedeputeerde terug op de plekken waar ze al zaten, want dat pluche zit zo lekker, en provinciale staten buitensluiten. Nee de heer de Reus (gedeputeerde) wil alleen mensen uit Fracties, dat is overigens alleen zijn wens want daar heeft hij niets over te zeggen. Door dit soort "eisen" te stellen aan je partners waar je mee moet gaan regeren, is de uitspraak van deze gedeputeerde dat deze coalitie het einde van het jaar niet haalt goed te plaatsen. Daarbij komt dat oa deze gedeputeerde net als alle andere gedeputeerden zelf hebben onderhandeld m.b.t. hun eigen posities, hoe gek kun je het maken . Wij van WC eend adviseren WC eend

  reageer
 • Roel

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  Een coalitie bestaande uit voornamelijk verliezers, die de verkiezingsuitslag negeren en hooghartig weigeren samen te werken met partijen omdat ze nieuw zijn (opmerkelijk genoeg worden de nieuwe mensen van GroenLinks met open armen omarmd) of uit verband getrokken uitspraken van politieke leiders. Al citeert Baudet een stukje uit Jip & Janneke wordt dit nog opgeblazen. Waarom willen die moraalridders wel samenwerken met de VVD, koploper wat integriteitsschandalen betreft en nog maar te zwijgen over het gedraai van Rutte, samenwerken met de ChristenUnie, die tegen het homohuwelijk is en laten wij vooral de klimaatridders zoals Klaver en Jetten niet vergeten, onze rekenwonders en vrolijk rondtuffen in een benzineauto en de hele wereld rondreizen met het vliegtuig. Goed voorbeeld doet goed volgen toch?
  Enfin, alleen in de politiek kunnen verliezers winnen ten koste van het vertrouwen in de democratie en politiek. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de belastingen wel weer worden verhoogd want in de toekomst zal zonder enige twijfel wederom flink aanspraak worden gemaakt op wachtgeld.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • BartvanderKolk

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  O, ja: Bas de Reus zat 6 jaar in de gemeenteraad van Lelystad, en ongeveer 4 jaar als fractieassistent. Waarom zou hij geen goede gedeputeerde zijn? Arrogantie (angst?) van zijn naamgenoot van de VVD waarschijnlijk. En Groenlinks is absoluut in staat goede kandidaten te leveren, maar de vraag blijft: is een coalitie met regenten van het arrogante kaliber Han Lammers, zeg maar oude mastodonten van vvd en cda in staat om Flevoland te redden? Nee, natuurlijk! Flevoland heeft nieuwe impulsen nodig, geen Jop, geen VVD'er de Reus en geen CDA 2e keuzen, maar oprechte,frisse en vooral deskundige JONGERE bestuurders (gedeputeerden). Dan pas kan het wat worden met Flevoland!

  reageer
 • Bartvander Kolk

    Wo 26 juni Woensdag 26 juni

  Chris, laat me niet lachen: wat is een 'gezonde begroting'? een goed belegde boterham voor sommige gedeputeerden, de provincie bulkt van het geld, uitgeven aan echt belangrijke zaken is niet voor iedereen weggelegd. Dan maar het plucheplakken proberen!

 • Chris

    Wo 26 juni Woensdag 26 juni

  GroenLinks in Lelystad heeft niets met een gezonde begroting. Lekkere leerschool!

 • Stevie

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  Ik hoop dat ze snel omvallen, FvD wordf buitengesloten.

  reageer
 • RobB

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  FVD wordt genegeerd. Democratie is dood in dit land

  reageer
 • Hanneke

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  Democratie is meer dan een A-viertje!

 • Inwoner

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  Zes partijen en een zetel meerderheid? Ik zet wel een flesje wijn op dat dit gezelschap de eindstreep niet gaat halen!

  reageer
 • Kees

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  Jan de Reus die ligt er als eerste uit! Hem kennende gaat hij een van de 21 statenleden tegen zich in het harnas jagen....

 • Arie

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  Iedereen roeptoetert dat FvD geen ervaren statenleden heeft enz. Nu heeft GroenLinks ze niet en die wordt geaccepteerd om de meerderheid te halen. 🤢Gewoon de grootste partijen in de staten, daar is voor gestemd. Niet wat de politiek wil maar de burgers.

  reageer
 • Flevoburger

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  Als we gaan kijken op welke manier de politiek ( zelfs landelijk ) is om gegaan met de laatste verkiezingsuitslag is er 1 grote verliezer: de Nederlandse politiek!

  Waar we eerder al bij de privatisering zagen dat oorspronkelijke ( vaak maatschappelijke ) doelstellingen als een goede medische zorg, ouderzorg enz werden getransponeerd naar ordinaire bedrijfsmiddelen voor het nieuwe doel WINST ( is er aan u niets te verdienen bent u niet meer interessant )

  Zo zien we de laatste jaren in de Nederlandse politiek exact dezelfde ontwikkelingen, politieke meningen / standpunten , ja zelfs keiharde feiten! worden ordinair als bedrijfsmiddel ingezet voor dat nieuwe doel: electoraal partij/persoonlijk gewin.

  Als een ouderwets spelletje kwartetten, mag ik van jou, dan krijg jij van mij.......
  Ordinair maatschappelijk parasiterend zooitje zou je dan willen roepen, maar dat mag niet.
  ( heb ik van mijn moeder geleerd)

  reageer
 • Doeslief

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  Je kan meten hoe democratisch uiteindelijk deze partijen zijn.
  Daarvan akte!

 • Liesje

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  De grootste verliezer zijn de Democratie en de Kiezer!

 • Karin

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  Ik citeer: "De VVD noemt 21 zetels 'kwetsbaar.' De partij wijst op het feit dat er met GroenLinks een partij aan tafel zit met vier nieuwkomers. Geen van de huidige GroenLinks-Statenleden zat eerder in in de Staten. "Hoe betrouwbaar en stabiel is GroenLinks?"

  Als er een partij niet betrouwbaar en onstabiel is dan is dat de VVD wel. Een partij waar de integriteitskwesties tegen de plinten aan klotsen en het meer een gewoonte dan een uitzondering is dat je je zelf verrijkt als VVD bestuurders. En de onervarenheid waar GroenLinks mee heeft te maken volgens de VVD geldt ook voor FvD, 50plus en DENK.

  Jan de Reus en zijn volgelingen in de fractie hebben zich in het pak laten naaien en GroenLinks is hier de grootste winnaar met naar alle waarschijnlijkheid een akkoord dat recht doet aan het verkiezingsprogramma.

  reageer
 • Flevolander

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  Waar bemoeit die VVD zich eigenlijk mee? Iedereen gaat over zijn eigen kandidaten. En waarom zou GL niet stabiel zijn? De ervaring in de raad van Lelystad is juist dat de VVD niet stabiel is.

  reageer
 • Flopiade

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  Kinderachtige politieke bestuurders met hun idealen. De grootste 4 hebben samen 22 zetels. Dit is door het volk democratisch gekozen. Volgens mij zijn ze allemaal volwassen, dus lijkt mij een klein kunstje om met deze partijen een coalitie te starten. In de politiek laat je wat en pak je wat. Als ieder een goed punt uit zijn politieke agenda bemachtigt dan zijn ze toch wel volwassen genoeg om het beste voor Flevoland te kunnen bewerkstelligen?

  reageer
 • Willem

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  Dus de GL fractie met 4 relatief nieuwe bestuurders is een probleem? Diezelfde vlieger gaat dan toch op voor de 8 nieuwe bestuurders van FvD, maar daar hoorde je de VVD niet over...

  reageer
 • Nonsens

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  Ze praten over de coalitie, misschien overheen gelezen?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert