Teleurstelling en blijdschap na vertraging vliegveld

LELYSTAD • Di 2 juli 2019 | 21:45 • Dinsdag 2 juli 2019 | 21:45

De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad zijn zwaar teleurgesteld dat Lelystad Airport niet opengaat in april 2020. De gemeente was er tot dinsdag vanuit gegaan dat het toch zou lukken. ''De minister heeft al een aantal keer laten zien dat ze stappen heeft gezet, maar blijkbaar was dit te moeilijk. Dat heeft ze zelf ook aangegeven'', aldus de Lelystadse wethouder Janneke Sparreboom. ''Wij snappen de problematiek waarin de minister verkeert, maar ons vertrouwen is wel opnieuw geschonden''.

Gedeputeerde Jan de Reus van de provincie zegt: ''Een vertraging van het vliegveld, is een vertraging van Flevoland. Het is een buitengewone teleurstelling.''
De minister sluit opening in april nu uit, maar noemt geen andere datum. De Reus blijft er op vertrouwen dat het vliegveld ergens volgend jaar open gaat. "Opening van Lelystad Airport is door vier partijen afgesproken in het regeerakkoord. Afspraak is afspraak". Ook de wethouder gaat daar van uit: ''Wij rekenen op 2020. En daar blijven we ons hard voor maken.''

''Een vertraging van het vliegveld, is een vertraging van Flevoland. Het is een buitengewone teleurstelling.''

— Jan de Reus, gedeputeerde

Minister met provincie in gesprek over stikstof
De minister schrijft in haar brief dat het Rijk en de provincie Flevoland samen gaan kijken welke oplossingen er mogelijk zijn voor het aanpassen van het stikstofbeleid. Gedeputeerde De Reus zegt dat het aan het Rijk is om een oplossing te vinden, omdat de luchthaven een rijksproject is.

De stikstofuitstoot door de luchthaven is zeer beperkt, zo staat volgens De Reus in de milieu effectrapportage (mer). De gevolgen doen zich het meest voor op de Veluwe. "Als het op de Veluwe neerslaat, dan moet je daar compenseren. Stel dat je daar een boerderij opkoopt die stikstof uitstoot en die sluit om er natuur van te maken, dan heb je de compensatie geregeld. Maar daar ga ik niet over, dat is echt aan het Rijk", aldus Jan de Reus.

Directeur Lelystad Airport hield rekening met uitstel
Hanne Buis, directeur van Lelystad Airport, laat weten dat ze eraan blijft werken om Lelystad Airport zo snel mogelijk te openen. ''Geen opening in april is een scenario waar we rekening mee hebben gehouden. We hebben kennis genomen van de brief die minister van Nieuwenhuizen naar de Tweede Kamer heeft verstuurd. Hoewel 1 april niet langer haalbaar is als openingsdatum, maken wij ons wel gereed om op ieder ander gewenst moment in 2020 open te gaan."

Europese Commissie neemt de tijd
Over de Verkeersverdelingsregeling laat een woordvoerder van de Europese Commissie weten dat het voorstel hiervoor op 29 maart in Brussel is binnengekomen. "De Europese Commissie heeft zes maanden de tijd om hierover te oordelen. Een beoordeling dient volledig te worden uitgevoerd voordat hierover positief of negatief kan worden geadviseerd."
Dit houdt in dat de commissie nooit eerder dan in september een besluit had willen nemen. Minister Van Nieuwenhuizen meldde de Tweede Kamer dit voorjaar dat zij er van uit ging dat er in mei duidelijkheid zou zijn.

Actiegroepen juist tevreden
Actiegroepen die tegen de uitbreiding van Lelystad Airport zijn, hebben het uitstel met gejuich begroet. ''Weer uitstel, nu door naar afstel'', laten zij in tweets weten.

De Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen (SATL), waarin achttien organisaties zich hebben verenigd, concludeert dat ''het Ministerie van Infrastructuur en minister Cora van Nieuwenhuizen wederom hun dossier niet op orde blijken te hebben.'' Het uitstel is volgens SATL 'bijzonder goed nieuws'.

Red de Veluwe, die als een van de eersten in het geweer kwam tegen uitbreiding van Lelystad, stelt dat er kennelijk ''nog geen list is gevonden om de uitspraak van de rechter over de stikstofuitstoot te kunnen omzeilen.'' De actiegroep gaat ''vrolijk de zomer in, maar niet stilzitten. We blijven ons verzetten tegen een vliegveld dat er doorheen wordt gedrukt.''
Het kan de groep niet schelen dat er al miljoenen in de luchthaven zijn geïnvesteerd: "Als u een dakkapel bouwt zonder vergunning, moet u die ook afbreken. Deze luchthaven is gebouwd zonder vergunning''.

Ook positieve reacties vanuit de Tweede Kamer
Zowel binnen de coalitie als oppositie in de Tweede Kamer wordt positief gereageerd op het uitstel.

''Dit is een heel verstandig besluit van minister Van Nieuwenhuizen'', aldus Jan Paternotte van regeringspartij D66. ''Haar principe ‘zorgvuldigheid boven snelheid’ doet ze hiermee recht, en dat is een belangrijk signaal richting de bezorgde bewoners in de buurt van het vliegveld.''

Eppo Bruins van de ChristenUnie spreekt van een 'logisch besluit'. Hij vindt dat ''zorgvuldigheid belangrijker is dan snelheid'' en ''omwonenden moeten er op aan kunnen dat de overheid iedere stap in het proces netjes afloopt''.

GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP zijn tegen de uitbreiding van het vliegveld. ''Alle seinen staan op rood voor Lelystad Airport'', aldus Suzanne Kröger van GroenLinks. ''De plannen voor Lelystad Airport moeten van de baan.''

''Wat ons betreft gaat de uitbreiding helemaal niet door. Op naar afstel!''

— Cem Laçin, SP

''Wat ons betreft gaat de uitbreiding helemaal niet door. Op naar afstel!'', twitterde Cem Laçin‏ van de SP. ''Goede beslissing. Lelystad Airport uitgesteld. Belangrijke stap in krimp luchtvaart'', aldus Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren.

De VVD is juist de grootste voorstander van het vliegveld. Tweede Kamerlid Remco Dijkstra zegt in Nieuwsuur dat stilstand geen optie is. ''Belangrijk is dat we zo snel mogelijk helderheid geven aan Lelystad en aan de luchtvaartmaatschappijen wanneer het open gaat. Wat ons betreft zo snel mogelijk.''

Transavia blijft geïnteresseerd
Luchtvaartmaatschappij Transavia houdt interesse in Lelystad Airport. Zij had haar best willen doen om vanaf april op Lelystad te beginnen, ook als er pas in september duidelijkheid was gekomen. Door het besluit van de minister is dat scenario niet meer aan de orde. "Mocht het november 2020 worden dan willen wij vliegen van Lelystad. Natuurlijk hebben we liever voor de start van de zomer. Op 1 mei of 1 juni zouden wij ook nog willen, want dat is de drukste periode. Wij zijn van de partij bij de opening van Lelystad", aldus een woordvoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (53)

 • Hoekmeijer

    Do 25 juli Donderdag 25 juli

  Gewoon open Lelystad ,stelletje zeer lullige tegenstemmers ,en Schiphol dan ook echt ontlasten denk ook eens aan de mensen die rond om Schiphol wonen .en dan dat stikstof ,laat dat eens onderzoeken wat wij als mens uitademen .kunnen ze ons ook opdoeken ,er komen steeds meer tegenstander van groen l

  reageer
 • Erik

    Zo 7 juli Zondag 7 juli

  Voor de regio was opening van Lelystad goed geweest, hoewel ik na het nieuws over fijnstof bij Schiphol er niet op it te wachten.
  Waar ik echter niemand over hoor, is het lawaai van de propellervliegtuigjes die te kust en te keur over de woonkernen vliegen. Volgens mij is dit enkel recreatief luchtverkeer. Het lawaai van deze vliegtuigen is irritanter en luidruchtiger dan de vliegtuigen met straalmotoren die hier ook regelmatig over vliegen. Van mij mogen ze dat verkeer ook aan banden leggen. Ik heb weinig behoefte aan vliegende grasmaaiers die de dorpskernen van boven willen bekijken.

  reageer
 • Fred

    Ma 8 juli Maandag 8 juli

  Eric de uitstoot van straalmotoren is veel duizenden malen vervuilender dan de hobby vliegtuigjes. Waarom komt u daar nu mee? Of is dit de start van een nieuwe actiegroep?

 • Ineke de Schiffart

    Do 4 juli Donderdag 4 juli

  Wees blij! Het moet helemaal niet doorgaan. Al dat vliegen - en zeker voor vakanties - is nergens goed voor. Wij kunnen ons dat niet permitteren, zoveel onnodige vervuiling. Het milieu is toch al te veel verslechterd. De gletsjers smelten nog sneller dan eerder gedacht evenals de poolkappen. Dat het klimaat verandert is ondertussen al duidelijk genoeg.
  We kunnen niet doorgaan of er niets aan de hand is. De groep die kan denken "mijn tijd zal het wel uitduren" wordt steeds kleiner ....

  reageer
 • pk

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  In Berlijn doen ze er al 20 jaar over, en nog steeds is het niet geopend. Dus kunnen we nog jaren vooruit met plannen herschrijven, als er weer iets wordt ontdekt.

  reageer
 • Jaap

    Za 6 juli Zaterdag 6 juli

  En nu Schiphol toch mag gaan groeien, is het pretvluchtenveldje helemaal overbodig!

 • Alexandros

    Vr 5 juli Vrijdag 5 juli

  In Lelystad doet men er anders al minstens 23 jaar over. Men is naar mijn weten al sinds 1995 bezig dit vliegveld uit te breiden.

 • Ruth

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Er lag vanmorgen, na een klein regenbuitje, heel veel zand op mijn auto.Dat komt helemaal uit Afrika en lijkt mij niet gezond in de lucht.Met stikstof kun je nog je autobanden vullen.

  reageer
 • Jannie

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  U had wat vaker naar uw auto kunnen kijken! Dat zand ligt er al weken iedere keer weer. Dat is elk jaar wel een paar keer! Stikstofdioxide van de straalmotoren kunt u beter niet in ademen.

 • laat alle reacties zien
 • Jannie

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Karin, de meerderheid in de Tweede kamer heeft de milieuwetgeving gemaakt en is daarna goed gekeurd door de Eerste kamer. Betrouwbare Cijfers van een meerderheid voorstanders zijn er niet.
  U kunt zelf nagaan welke instanties Gemeente/PS/ het Rijk verantwoordelijk zijn voor deze enorme verspilling. Het zal mij niet verbazen als er een parlementaire enquête gaat komen.

  reageer
 • Swbt

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Ter compensatie wat windmolens verplaatsen naar Overijssel en Gelderland daar lopen ze achter met het plaatsen

  reageer
 • Pieter

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Zo langzamerhand mogen we de overheid toch wel beschuldigen van onbehoorlijk bestuur. Eigenlijk is het vanaf de eerste steen van Lelystad al mis gegaan.
  1. De planning van de hoofdstad, centraal in het nieuwe land volgens de wet van geograaf Christaller, lag aan stront toen het gepiep over de inpoldering van de Markerwaard ontstond en die werd afgeblazen.
  2. Een behoorlijke snelweg bleef tot 1970 uit.
  3. De bouw van Almere gooide roet in het eten, waardoor de groei van Lelystad ernstig werd belemmerd.
  4. De spoorverbinding werd voor de heldeuren weg gesleept en tot op de dag van vandaag is de oorspronkelijk bedachte railverbinding niet gerealiseerd.
  5. En dan nu weer het gedonder met de luchthaven ...

  Zou het gemeentebestuur niet eens met een aantal hele harde vuisten op de Haagse tafels slaan? Samen met de vuisten die de provincie op diezelfde tafel neerdreunt?
  Voor mijn part met een stevig Godverdomme, zodat de Ghristen Unionisten hun gristelijhke wanpolitiek ook onder ogen gaat zien.
  Onbehoorlijk bestuur, anders kan ik het niet meer noemen..

  reageer
 • Jaap

    Do 4 juli Donderdag 4 juli

  In ieder geval onbehoorlijke taal.

 • Piet

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Jammer zou liever in lelystad in een vliegtuig stappen dan schiphol

  reageer
 • Karin

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Als ik de keus zou hebben dan werd het toch echt L’stad, lekker makkelijk en dichtbij, kan mij niet snel genoeg open gaan

 • Jaap

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Bedankt Piet, doe het liever bij allebei niet! Namens miljoenen medelanders.

 • Doede Haezelaer

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Ik word helemaal doodziek van die vliegtuigen boven mijn huis nabij Bataviastad. De dan komen er nog meer bij. De vliegtuigradar app maakt nu al overuren. Hopelijk wordt het hele vliegveld opgedoekt en maken ze daar maar een kartbaan en indoor speeltuin voor de kleine bezoekers van Aviodrome. Als gemeenteambtebaar van Lelystad mag ik hierover eigenlijk niks zeggen, maarja ik ben stout.

  reageer
 • Jaap

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Sander, je zit klinkklare onzin te vertellen. De ruimte die door de eventuele opening van het pretvluchtenvliegveldje vrij komt, wordt vanzelfsprekend zsm weer ingevuld. Dus NOG meer herrie boven Lelystad! Misschien wel eens nagedacht wat de ambtenaren doen op het stadhuis? Misschien werkt ze wel bij GBA.

 • Sander

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Wat? Bedoel je grote vliegtuigen of sport/recreatie vliegtuigjes? In beide gevallen neemt het af of verergert het niet als het vliegveld open gaat. 1. Door de druk van schiphol af te nemen en te zorgen dat er niet nog meer/drukkere aanvliegroutes boven lelystad/almere komen (ps. De aanvliegroutes van lelystad airport liggen niet boven lelystad, en al helemaal niet de kust/bataviastad. 2. Door het openen worden de sportvliegtuigjes etc verdrongen en zul je dus mider last hebben.
  Kun je niet gewoon even doorlezen hoe alles in zijn werk zit? Als gemeenteambetenaar hoor je immers van de actuele feitelijke informatie op de hoogte te zijn, of zijn dat te hoge verwachtingen van mij?
  Misschien dat ik voor uw opmerking gewoon een te hoge pet op had van gemeenteambtenaren in onze, toch vrij goed bestuurde gemeente, dat kan, in dat geval excuses. Maar het was mijn veronderstelling dat ambtenaren niet zomaar roeptoeteren?

 • Beans

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Een vertraging van Flevoland? Dat valt wel mee, een echte vertraging is de spoorverbinding met Heerenveen, Drachten en Groningen die nog steeds door veel inwoners wordt gemist.

  reageer
 • Pieter2

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Goed nieuws! En nu definitief afblazen.
  Dit project heeft al veel te veel geld gekost.
  En uit onderzoek blijkt dat het vliegveld nog geeneens rendabel zou zijn.

  reageer
 • walter kr

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Gewoon geen airpoort lelystad er rijden niet eens treinen.. laat de natuur in flevoland natuur blijven en geen fijnstof provensie die.hebben we al. nu kan je nog rustjg in de tuin zitten laat het zo.

  reageer
 • Janneke

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Sander, kijk even naar de satellietfoto's van de stikstofoxide.Hele bekende plek onder Amsterdam
  Fijnstof, ozon en smog kun je de hogere waardes gewoon op Tele Tekst lezen. Natuurlijk heb jij ook de uitslag van het onderzoek naar ultra fijnstof gelezen waarin stond dat zelfs gezonde mensen er behoorlijk ziek van worden.

 • Sander

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Alsof er een trein, recht naast het vliegveld moet stoppen. Wat een onzin, Eindhoven airport ligt ook niet aan een spoor, en Eelde ligt al helemaal in het midden van niks.
  Bovendien, fijnstof? Ehm, best wel overdreven. Kijk maar eens naar de kaartjes van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit van het RIVM. Daaruit blijkt dat je het wederom fout hebt, we hebben niet tot zelden ook maar een beetje fijnstof. En nee, die paar vluchten zorgen niet voor fijnstof, anders zou er in de omgeving van andere vliegvelden ook fijnstof te meten zijn (opnieuw, eelde als voorbeeld).

  Fun fact, wij hier in Lelystad zullen bij opening minder last krijgen van een gebrek aan rust in de tuin. Die vervelende en best wel luide (sport)vliegtuigjes die boven de polder vliegen zullen dan namelijk een stuk minder te zien en te horen zijn.

 • Kees

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Als iedereen tegen vliegen is geen voedsel meer eet dat met een vliegtuig vervoerd wordt scheelt dat veel vrachtvluchten op Schiphol en komt er weer plaats voor passagiersvluchten.Over een paar jaar kan er gewoon van Lelystad worden gevlogen want dan zijn de inwoners van de Veluwe doof geworden door de festivals en is hun gehoor toch slecht

  reageer
 • No nonsens

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Aardappels uit de NOP! Koop Hollands producenten! Goed voor de werkgelegenheid en economie.

 • Kees

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  No-nonsense.Daar telen zij geen banaan,sinaasappel,aardappels uit Malta,speciebonen uit Egypte en bloemen uit Zuid-Afrika,. etc.

 • No-nonsens

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Flevoland: de biologische groentetuin van Europa.

 • Kees

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Jos dat is hypocriet wel vliegen vanaf Eindhoven maar geen vliegveld Lelystad

  reageer
 • Adriaan

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Minder-minder!

 • Flevoburger

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Of je nu voor of tegen de uitbreiding van dit vliegveld bent, 1 ding staat vast:
  Het is organisatorisch vanuit de overheid toch allemaal wel één grote dramatische klucht waarbij het proces/planmatige gebeuren toch wel een heel amateuristisch karakter heeft.

  Dat kan ook eigenlijk niet anders. Het inhoudelijk , met verstand en intelligentie besturen van het land maakt steeds vaker plaats voor een goedkoop electoraal positioneel spel.

  reageer
 • De Vries

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Regeltjes en domme protest acties maken dit land stuk. Wat een kapitaalvernietiging.

  reageer
 • Maartje

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  @bas, tenzij onze minister het met list en bedrog gaat oplossen, maar volgens is er iets met milieuvergunning en stikstof.

 • Adriaan

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Bas, nu lijkt het er toch sterk op dat je geheugen je in de steek begint te laten. MER 1 werd afgekeurd, MER 2 bleek na de belevingsvlucht voor geen decibel te kloppen. Er liggen 10.000 bezwaarschriften.

 • Bas

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  @maartje; de vergunning voor het vliegveld is er al jaren....ook voor de bouw ervan. Rare opmerking van je vind je niet?

 • peter van den bemt

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Slechte beleidskeuzes door de overheid, en vervolgens slechte besturing van de 'projecten', maken dit land stuk.

 • Maartje

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Voor een dakkapel moet je ook eerst een vergunning hebben en daarna pas bouwen.

 • anton

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  economisch voordeel voor Lelystad is er toch al niet en werkgelegenheid betreffende het vliegveld stelt niets voor hooguit 50 banen ,laat maar dicht en maak er een oefencentrum van bv Brandweer /Politie/en overige hulpdiensten .

  reageer
 • Jan

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  J: de vooruitgang zit in nieuwe schone gezonde technieken. Een stap vooruit dus!

 • Johannes

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Ik hoop dat jij nooit gaat vliegen of een auto bezit. De milieu en aan verwante bewegingen zijn een luis in de pels van de voor uit gang, over al tegen maar wel geld ophalen voor eigen gebruik.

 • pieter de oude

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  De Haagse slaven van Brussel en onderdanigen aan
  de milieu-drammers hebben de moed "defintief"opgegeven.
  De kaartenbakken van het U W V kunnen gesloten blijven.
  Weer gewoon lekker naar Schiphol, maar dan elektrisch,
  gevoed door bruinkoolstroom van frau Merkel en atoomstroom
  van macron.

  reageer
 • Kees de Jonge

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Duitsland levert meer zonne en windenergie aan Nederland. (Zwartkijker!)

 • Malle Pietje

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  De teleurstelling komt nog wel voor de tegenstanders. Welke wanneer het vliegveld open is zelf ook gebruik gaan maken van het vliegveld want het is zo makkelijk he. Zolang ze klagen moeten ze ook uberhaupt niet gaan vliegen. Of mag een ander welmoverlast ervaren die jij niet wil?

  reageer
 • Adriaan

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Mary, ook Eindhoven zit tegen het maximale aantal vluchten aan.Afspraak is afspraak!

 • Mary

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Heel even Jos: je bent tegen, maar vliegt wel vanaf Eindhoven? Vreemd,

 • Kees de Jonge

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Ik ben voor een schone, groene en gezonde toekomst!

 • Jos

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Ik ben tegen en vlieg lekker vanaf Eindhoven

 • Klaas

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Eerst iets bouwen en dan pas nadenken. Echt overheidsdenkwerk. Totaal van het padje af. En maar belastinggeld blijven strooien.

  reageer
 • Han

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Een wedstrijd begint altijd met twee tegenstanders.

  reageer
 • Pinokkio

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Dit land is snel op weg om failliet te gaan..politicie zonder ruggegraat welke alleen met zich zelf bezig zijn en baantjes creëren voor hun vriendjes/afgeserveerde collega's...de drammers hun zin geven..iedereen van het gas zonder back-up..miljarden weggooien en de rekening bij de hardwerkende neer leggen...subsidies aan clubjes geven zodat ze met behoud van uitkeringen nog meer onzin kunnen bedenken...maar ja we pikken het..

  reageer
 • OMG

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Erg veel hele aparte reacties..... de opening vertraagd, misschien met 1 jaar misschien met 2 jaar maar het vliegveld gaat open. Als tegenstander staan ze te juichen en hangen ze hun vlagjes buiten...waarom? Eindresultaat ie en blijft dat over 10 jaar Lelystad een volledig operatief en druk bevlogen vliegveld heeft. Vanwaar dan deze kortzichtige jubelstemming?

  reageer
 • Bart

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  MP, we hebben al zes vliegvelden, waarvan er een al jaren leeg staat.

 • Adri

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  OMG, weer diep in de glazen bol gekeken.

 • Malle Pietje

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Joop kjjk jij eens naar het neiuwe vliegveld van Istanbul. Die oude twee gaan weg en de nieuwe worst gewoon één van de grootste ter wereld.

 • Jaap

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Ach, het geeft effe wat lucht.

 • Cindy-Lou

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Droom maar verder.

 • Joop

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Kijk eens naar het vliegveld in Berlijn. Dan komt u wel terug op uw zekeringe stelling dat hij over tien jaar wél open is!

 • Jannie

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Weg met vervuilende en geluidsoverlast ende lucht vaart.geef mijn ziekenhuis terug

  reageer
 • Janneke

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  M.P de overeenkomst is dat er voor miljoenen van ons belastinggeld in zit.

 • Malle Pietje

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Ziekenhuis en vliegveld hebben niks met elkaar te maken. Ik lees die vergelijken zowat bij elk artikel over het vliegveld en het slaat ook als een tang op een varken. Daarnaasrllt wat het ziekenhuis failliet en wees daarom blij dat het st Jansdal er weer wat van probeert te maken. Al heeft dat ook tijd nodig tot het weer volwaaedig is maar helaas begrijpen veel mensen dat niet.

 • Bert

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Aanpassen stikstofbeleid ? Partij voor de dieren gaat zich er ook meer mee bemoeien, welke dieren hebben op deze partij gestemd? Alle kippen van de Veluwe denk ik. Open LA per 1 april 2020, geen gezeik verder !!!

  reageer
 • Bart

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  U moet toch echt beter lezen....

 • Dirkje

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Gewoon het zakentransport flink opschroeven. Zorgen dat er ontvangst is en natransport met luxe taxi's of busjes zodat mensen wat aan huntijd hebben. Vrijwel zeker ben je vanaf Lelystad sneller in Amsterdam dan vanaf Schiphol. In andere richtingen in Nederland win je ook altijd.
  Ook kan men eenvoudig vissers ophalen uit Frankrijk wanneer hun bootje daar voor het weekend binnen is. Waarschijnlijk is dat ook nog veel goedkoper.

  reageer
 • Jake

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Heerlijk 👍! jammer jongens!

  reageer
 • Gerda

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Hoe kunnen bestuurders, die er zijn om het belang van de burgers te dienen, voor zo’n vliegveld zijn???? Stop ogenblikkelijk met dat vliegveld.

  reageer
 • Peter

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Karin, graag je bewijs van die zgn. Meerderheid! Ons geld is in de sloot gegooid=>In de Zorg en het Onderwijs zijn enorme tekorten aan personeel vanwege de hoge werkdruk en het onaantrekkelijke salaris. BinnenTwee jaar mogen we weer stemmen!

 • Karin

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Omdat jij niet begrijpt dat er veel meer voorstanders zijn, de minderheid zorgt ervoor dat er miljoenen worden weggegooid als het vliegveld niet opengaat en ja dat is ook jou!!! en mijn!!! geld

 • Cornelis

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Jaaaaa echt gauw open gaan en starten met de vluchten. Kan ik vanaf hier lekker de vliegtuig in en vliegtuigen spotten ipv in vijfhuizen. Ik kan niet wachten meer! Joehoeeee!! Ik ben zo blij dat er sowieso gebouwd is al. Dus van uitstel komt afstel wordt het niet in ieder geval. 🥳🥳

  reageer
 • Anne

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Gelukkig heeft de minister geen ballen om te beslissen. Ze zit er maar 4 jaar en wil, net is haar man liever de mooie schijn ophouden dan echt beslissingen nemen. Hoe kan je een provincie verraden als minister, op deze manier dus. Eerst zorgt haar man ervoor dat de politie flevoland bijna failliet gaat en vervolgens gaat mevrouw er nog even dunnetjes overheen. Dikke schande voor de politiek.

  reageer
 • Giselda

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Hoera vlag uit

  reageer
 • stephan

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  De meest fanatieke tegenstanders zullen uit principe niet met een vliegtuig op vakantie gaan maar ik vermoed dat velen die tegen zijn hun koffers voor een vliegreis vanaf bijvoorbeeld Schiphol of Weeze of Eindhoven al klaar hebben staan.

  reageer
 • Waterwijker

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Typisch toch, dat economische extremisten bijna altijd deze drogreden gebruiken om hun eigen morele ongelijk goed te praten.
  Want wie even nadenkt weet namelijk dat dit gewoon niet klopt.

 • Mary

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Praat voor je zelf. Ga al jaren niet meer met het vliegtuig. Leve de trein en fiets en mijn achtertuin.

 • Robert

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Yeahaaa...!! Vlag in de top vandaag. En straks een dik stuk gebak bij de koffie.
  Gelukkig geen laagvliegende gedrochten over onze woning. Geniet van de rust!!

  reageer
 • Berend

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Voorlopig is het pretvluchtenveldje dicht. Wordt vervolgt...

 • Carla

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  DV: wie gaat de tickettax en kerosine belasting betalen?

 • de vries

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  De aankomende 1,5 a 2,5 jaar daarna zal de achterstand in vliegbewegingen dubbel en dwars ingehaald worden.

 • McGowan

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Geniet er maar even van, LA gaat er echt wel komen. Dan gaat bij mij de vlag in de top...

 • Yyop

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Sorry hoor ook als het door gaat is er geen werk voor ménsen uit Lelystad want did houden niet van werken nr 1 uitkiring van nl en maak eerst een stad die een ceterum heeft en haal lely nasr beneden idioot en nu een vliegtuig veldje iets wat ook al niet kan ,e ziet hst niets in Lelystad slaap stad

  reageer
 • Bassie

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Ria, er waren 400 banen belooft! Hoeveel zijn het er nu? 4? Gouden bergen in de praktijk een onrendabel zwaar vervuilend asfaltstripje. Daar gaan onze OZB euries, zo de sloot in... Prutsers.

 • Ria

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Hoe weet jij dat
  Er zijn nu al mensen aan het werk
  Ik denk dat jij verhuizen moet weg uit lelystad die stad die jij toch niet leuk viind

 • Klokje

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Veld had allang open moeten zijn. Gaat ook gebeuren. Hoera.

  reageer
 • Jack

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  En het klokje tik verder en het vliegveld is gesloten. Nog meer verlies door Dit onrendabele asfaltstripje

 • Mary

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Denk het niet. Hoera.

 • Ikke

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Asfalt eruit, boompies erin, iedereen blij!

  reageer
 • Spoet

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  ... en nu echt de stekker eruit.

  reageer
 • Dario

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  T, goed lezen is een hele kunst. Succes!

  reageer
 • Joop

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Hier ben ik heel blij mee eerst goed nadenken dat een vliegveld in een natuurgebied niet kan en zeer gevaarlijk is het is ook een zeer veel boeren bedrijven wat alles verbouwd dus een super rijk gebied met vogels .

  reageer
 • Brombeer

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Fantastisch!! Eindelijk een rem op deze waanzin. Hopelijk gaat het vliegveld nooit open en kan Hennie van der Most er een leuk park van maken.

  reageer
 • Carla

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Ruud, ooit een vliegtuig met katalysator gezien? Nou, dan!

 • Ruud

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  En die auto,s en motoren geven geen lawaai en files en luchtvervuiling.Erg kortzichtig.Je hebt niet voor niets deze naam aangenomen.

 • Tja

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Voor of tegen en dus niet blij of juist wel. Het maakt niet uit. Brussel heeft het voor het zeggen hier plus dat het nieuwe klimaat akkoord vliegen duurder gaat maken om minder vluchten te realiseren. Dat strookt niet met het openen van een vliegveld om meer vluchten mogelijk te maken. Meten met twee maten en meer dan alleen advies toestaan vanuit Brussel is een garantie voor ellende. Voor de een geweldig en voor de ander vervelend. Volgende keer weer andersom.

  reageer
 • TrainPort Europe

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Duidelijk dat dit zou gebeuren, dat krijg je als blind vaart op het enthousiasme van een paar mensen.
  Jammer voor hen die nu nog denken dat het vliegveld Lelystad banen brengt. Voorgeschoteld dat dat er 600 zouden zijn maar uitgerekend is dat het er niet meer dan 60 zijn.
  Om de gedane investeringen goed te benutten stel ik voor er Lelystad TrainPort Europe van te maken. Een kruispunt van snelle treinverbindingen naar alle hoofdsteden in Europa.
  Prima ook voor Lelystad, meer hotels, meer toeristen en meer banen.
  Treinreizigers blijven ook in Lelystad.

  reageer
 • Malle Pietje

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Inditex heeft niks met het vliegveld. Geen vervoer van personen en al helemaal geen vracht. Er zijn hiervoor ook geen douanefaciliteiten op Lelystad en de mogelijkheid om een uberhaupt een freighter te laten landen is er niet

 • Brugwachter

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Met zo'n regering blijft niemand in Lelystad. Ze werken alles naar de afgrond. Zal Inditex ook blij zijn met de vertraging??

 • Jacob Kaptein

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Diep triest dat er weer vertraging is. Iedereen zeurt over de drukte op Schiphol. maar iedereen wil wel vliegen. maar niet vanaf een vliegveld dicht bij mijn achtertuin.
  In de buurt van Teuge zijn veel inwoners blij dat de kleine vliegtuigjes gaan verdwijnen.
  Deze bromvliegen verstoren met hun irritante gebrom elke zondag de rust en dat is vele malen erger dan de vliegtuigen die op 1850 meter hoogte overkomen.
  wat een hypocriet gedraag hier in dit land.

  reageer
 • Jack

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Kapitein, u zit op de verkeerde site! En inderdaad actievoeren voor een schoon en gezonde leefomgeving helpt!

 • Kick

    Di 2 juli Dinsdag 2 juli

  In ieder geval een jaar langer rust.
  Heerlijk.

  reageer
 • Thomas

    Di 2 juli Dinsdag 2 juli

  Slecht besluit. Ons hele land zit op slot door de zeur-terreur van mensen die alleen aan zichzelf denken en tegen elke vorm van vooruitgang zijn.

  En 'Red de Veluwe' moet eens stoppen met leugens verkopen... Dat PAS-dwaling heel Nederland op slot zou zetten is keihard onwaar. Die zaken zijn niet mechanisch aan elkaar verbonden.
  Bovendien komt er een spoedwet aan om dat probleem te repareren en de zeur-terreur dwars te zitten.

  reageer
 • Jaap

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Meer fijnstof, meer geluidshinder. Inderdaad, een geweldige vooruitgang! Kan niet wachten.

 • Mary

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Thomas, vandaag het ochtend nieuws gezien op RTL? (3-7) al onze vliegtuigen stoten dagelijks veel meer uit dan alle auto’s in Nederland in een jaar tijd. Dus stop met die pretvluchtjes. Genoeg is genoeg.

 • Bernard

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Thomas, het is tijd voor echte oplossingen. Geen pleisters plakken, Brussel accepteert dat niet.

 • Adriaan

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Wat een hoop vooral negatieve onzin! Miljoenen mensen hebben geluidsoverlast, wonen in giftige ziekmakende gassen voor uw pretvluchten.U legt andere mensen de woorden in de mond. Hoog tijd voor schone en zeer stille vliegtuigen.Dat is pas vooruitgang.

 • Frits1

    Di 2 juli Dinsdag 2 juli

  Ik ben als oprechte Flevolander heeeel er blij met het uitstel en wordt nog gelukkiger met afstel.

  reageer
 • Boer Harms

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Op korte termijn misschien Sander maar op lange termijn zullen we echt vliegen duurder moeten maken. Luchtvaart is nog lang niet duurzaam en heeft de hoogte uitstoot per kg vervoerd gewicht. En op vakantie kun je prima in eigen land.

 • Sander

    Di 2 juli Dinsdag 2 juli

  Hoe oprecht ben je nog als je je eigen provincie benadeeld.

 • Hans

    Di 2 juli Dinsdag 2 juli

  Geweldig dit

  reageer
 • Boer Harms

    Di 2 juli Dinsdag 2 juli

  Yes!! Goed nieuws van uitstel komt afstel

  reageer
 • Jakko

    Di 2 juli Dinsdag 2 juli

  Het is nu duidelijk wie er met een behoorlijk xxxx voor hun neus lopen.
  Dít gaat de Gemeente Lelystad en de P.S. Flevoland nu echt pijn in de portemonnee doen.
  Na jaren van sprookjes vertellen en miljoenen belasting geld over de balk gooien, wordt het tijd om kei-serieus te gaan bezuinigen.(Eerst reces voor de dames&heren, maar .....in September de eerste voorstellen, let maar op!)

  reageer
 • Jakko

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  X, Lelystad kan zo 10 miljoen bezuinigen op uitgaven voor het onrendabele vliegveld, het theater kwartier en het pimpen van het Stadshart.

 •   Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  O ja, helemaal top. Vertel eens, waar moet Lelystad de lagere belastinginkomsten op be bezúinigen? Bibliotheek, Agora, welzijnswerk, of de sportverenigingen?

 • Kenzoinai

    Di 2 juli Dinsdag 2 juli

  Af treden die waardeloze minister .alleen maar bla bla

  reageer
 • J. J.

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Misschien is een verbod op het aanbieden van vliegvakanties in Nederland een oplossing. Natuurlijk dan ook voor het aanbieden van vliegvakanties vanuit het buitenland aan in Nederland woonachtige ingezetenen. Dan kunnen de vakantievluchten vanuit heel Nederland gestaakt worden en dan is de hypocritische houding van de tegenstanders van vliegveld Lelystad ook meteen verleden tijd.

 • Marcel

    Di 2 juli Dinsdag 2 juli

  Ongelofelijk!!!!!!
  De rest van de luchtvaart in de wereld groeit gewoon door en ons kleine landje wil altijd voor aan in de klas zitten.
  Luchtvaart word steeds schoner maar worden er niet voor beloond.
  En de Arabische landen geven vol gas met de groei.
  Maar een paar mensen in onze regering denken nog steeds dat we in een glazen bol leven en dat onze lucht alleen van ons is.
  Maar helaas de lucht van alle landen stroomt er door.
  En die er helemaal niks aan zullen doen en er ook nooit wat aan gaan doen.
  Zijn ook landen bij die ook puur het geld er niet voor hebben maar ook die gewoon vol gas door gaan.
  Maar Nederland als je hier de luchtvaart kapot wil maken, 1 troost de rest van de wereld gaat gewoon door!
  En kijk naar de pensioenfonds ABP die aandelen heeft gekocht in luchthaven Brussel omdat die mogen door groeien!
  Dus niet in Nederland omdat het op slot zit maar dan gaan we lekker verder bij de buren en die lachen zich helemaal rot.
  Kan nog wel een paar dagen doorgaan hier mee maar vind het hier sowieso een kromme bedoeling al die regels.
  En daar bij steeds meer mensen gaan vliegen ook de klimaat uitvinders👍🛫🛫🛫

  reageer
 • Bas

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  En je bewijs?

 • Bas

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  @onzinnig.....dat heeft niets met het beste jongetje te maken maar met aandelen in bepaalde bedrijven van hoge ambtenaren en functionarissen. Die worden erg rijk door deze aanpassingen.... Dan weet je ook waarom wij van het gas af moeten terwijl iedereen om ons heen juist aan het aardgas gaan.....

 • onzinnig

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  klopt, en in Nederland moeten we van het gas af! Wist je dat in Frankrijk en Luxemburg iedereen juist aan het gas MOET???
  Het beste jongetje van de klas in dit kleine kikkerlandje!

 • Mary

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Nederland geeft tenminste het goede voorbeeld. Andere landen kunnen daar wat van leren. Arabische landen worden steeds meer woestijn door de opwarming. Het moet gewoon stoppen. Net op het nieuws dat de uitstoot van Schiphol net zoveel is als alle auto’s bij elkaar. En dat is maar een vluchthaven.

 • Rob

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  Hou toch eens op met die onzin, hoeveel vliegvelden wil je hebben en tot hoever wil je groeien in Nederland notabene 1 van de drukst bevolkte landen van de wereld. Nederland kan het nooit winnen van landen zoals Turkey en Dubai, Nederland zal steeds meer een Hup land gaan worden en dan hebben we aan Schiphol meer dan voldoende. KLM daarvan moeten we nog maar zien wat daarvan overblijf met die chauvinisten van Fransen die maar wat graag vluchten van de KLM wil annexeren. KLM de grootste klant van Schiphol.

 • Jur

    Di 2 juli Dinsdag 2 juli

  Andersen
  U vertelt ook sprookjes.
  Dat gas is nog lang niet op.

 • Andersen

    Di 2 juli Dinsdag 2 juli

  Wat een mooie sprookjes kunt u vertellen.
  Er zullen echter weinig mensen zijn die nog niet op de hoogte zijn van de klimaatafspraken.
  De extreme temperaturen spreken voor zich. Heerlijk weer in Nederland dus geld in je zak houden.
  Leuk reserve voor als het gas straks op is en tijd voor echte stappen naar schone energie.

 • De Zon

    Di 2 juli Dinsdag 2 juli

  Verbeter de wereld en begin bij jezelf.

 • Hendrik

    Di 2 juli Dinsdag 2 juli

  Zeer goed verhaal, we draven in Nederland volledig door.

 • Jos 2

    Di 2 juli Dinsdag 2 juli

  Daar kunnen we alleen maar blij mee zijn. Van uitstel komt afstel. Top!

  reageer
 • Bas

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  John, weg met die ouderwetse mega vervuilende gierende straalmotoren.

 • Cees

    Wo 3 juli Woensdag 3 juli

  John: welke werkgelegenheid? In de lucht moeten alle routes verandert worden voor een onrendabel flutvliegveldje. Minder vliegen is veel minder vervuiling.

 • John

    Di 2 juli Dinsdag 2 juli

  Gekke reactie. Vliegverkeer neemt nu eenmaal toe, Schiphol gaat positie verliezen, meer werkeloosheid in Nederland en in de lucht verandert er niets. Dus ik ben helemaal niet blij

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert