Teleurstelling en blijdschap na vertraging vliegveld

LELYSTAD • Di 2 juli 2019 | 21:45 • Dinsdag 2 juli 2019 | 21:45

De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad zijn zwaar teleurgesteld dat Lelystad Airport niet opengaat in april 2020. De gemeente was er tot dinsdag vanuit gegaan dat het toch zou lukken. ''De minister heeft al een aantal keer laten zien dat ze stappen heeft gezet, maar blijkbaar was dit te moeilijk. Dat heeft ze zelf ook aangegeven'', aldus de Lelystadse wethouder Janneke Sparreboom. ''Wij snappen de problematiek waarin de minister verkeert, maar ons vertrouwen is wel opnieuw geschonden''.

Gedeputeerde Jan de Reus van de provincie zegt: ''Een vertraging van het vliegveld, is een vertraging van Flevoland. Het is een buitengewone teleurstelling.''
De minister sluit opening in april nu uit, maar noemt geen andere datum. De Reus blijft er op vertrouwen dat het vliegveld ergens volgend jaar open gaat. "Opening van Lelystad Airport is door vier partijen afgesproken in het regeerakkoord. Afspraak is afspraak". Ook de wethouder gaat daar van uit: ''Wij rekenen op 2020. En daar blijven we ons hard voor maken.''

''Een vertraging van het vliegveld, is een vertraging van Flevoland. Het is een buitengewone teleurstelling.''

— Jan de Reus, gedeputeerde

Minister met provincie in gesprek over stikstof
De minister schrijft in haar brief dat het Rijk en de provincie Flevoland samen gaan kijken welke oplossingen er mogelijk zijn voor het aanpassen van het stikstofbeleid. Gedeputeerde De Reus zegt dat het aan het Rijk is om een oplossing te vinden, omdat de luchthaven een rijksproject is.

De stikstofuitstoot door de luchthaven is zeer beperkt, zo staat volgens De Reus in de milieu effectrapportage (mer). De gevolgen doen zich het meest voor op de Veluwe. "Als het op de Veluwe neerslaat, dan moet je daar compenseren. Stel dat je daar een boerderij opkoopt die stikstof uitstoot en die sluit om er natuur van te maken, dan heb je de compensatie geregeld. Maar daar ga ik niet over, dat is echt aan het Rijk", aldus Jan de Reus.

Directeur Lelystad Airport hield rekening met uitstel
Hanne Buis, directeur van Lelystad Airport, laat weten dat ze eraan blijft werken om Lelystad Airport zo snel mogelijk te openen. ''Geen opening in april is een scenario waar we rekening mee hebben gehouden. We hebben kennis genomen van de brief die minister van Nieuwenhuizen naar de Tweede Kamer heeft verstuurd. Hoewel 1 april niet langer haalbaar is als openingsdatum, maken wij ons wel gereed om op ieder ander gewenst moment in 2020 open te gaan."

Europese Commissie neemt de tijd
Over de Verkeersverdelingsregeling laat een woordvoerder van de Europese Commissie weten dat het voorstel hiervoor op 29 maart in Brussel is binnengekomen. "De Europese Commissie heeft zes maanden de tijd om hierover te oordelen. Een beoordeling dient volledig te worden uitgevoerd voordat hierover positief of negatief kan worden geadviseerd."
Dit houdt in dat de commissie nooit eerder dan in september een besluit had willen nemen. Minister Van Nieuwenhuizen meldde de Tweede Kamer dit voorjaar dat zij er van uit ging dat er in mei duidelijkheid zou zijn.

Actiegroepen juist tevreden
Actiegroepen die tegen de uitbreiding van Lelystad Airport zijn, hebben het uitstel met gejuich begroet. ''Weer uitstel, nu door naar afstel'', laten zij in tweets weten.

De Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen (SATL), waarin achttien organisaties zich hebben verenigd, concludeert dat ''het Ministerie van Infrastructuur en minister Cora van Nieuwenhuizen wederom hun dossier niet op orde blijken te hebben.'' Het uitstel is volgens SATL 'bijzonder goed nieuws'.

Red de Veluwe, die als een van de eersten in het geweer kwam tegen uitbreiding van Lelystad, stelt dat er kennelijk ''nog geen list is gevonden om de uitspraak van de rechter over de stikstofuitstoot te kunnen omzeilen.'' De actiegroep gaat ''vrolijk de zomer in, maar niet stilzitten. We blijven ons verzetten tegen een vliegveld dat er doorheen wordt gedrukt.''
Het kan de groep niet schelen dat er al miljoenen in de luchthaven zijn geïnvesteerd: "Als u een dakkapel bouwt zonder vergunning, moet u die ook afbreken. Deze luchthaven is gebouwd zonder vergunning''.

Ook positieve reacties vanuit de Tweede Kamer
Zowel binnen de coalitie als oppositie in de Tweede Kamer wordt positief gereageerd op het uitstel.

''Dit is een heel verstandig besluit van minister Van Nieuwenhuizen'', aldus Jan Paternotte van regeringspartij D66. ''Haar principe ‘zorgvuldigheid boven snelheid’ doet ze hiermee recht, en dat is een belangrijk signaal richting de bezorgde bewoners in de buurt van het vliegveld.''

Eppo Bruins van de ChristenUnie spreekt van een 'logisch besluit'. Hij vindt dat ''zorgvuldigheid belangrijker is dan snelheid'' en ''omwonenden moeten er op aan kunnen dat de overheid iedere stap in het proces netjes afloopt''.

GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP zijn tegen de uitbreiding van het vliegveld. ''Alle seinen staan op rood voor Lelystad Airport'', aldus Suzanne Kröger van GroenLinks. ''De plannen voor Lelystad Airport moeten van de baan.''

''Wat ons betreft gaat de uitbreiding helemaal niet door. Op naar afstel!''

— Cem Laçin, SP

''Wat ons betreft gaat de uitbreiding helemaal niet door. Op naar afstel!'', twitterde Cem Laçin‏ van de SP. ''Goede beslissing. Lelystad Airport uitgesteld. Belangrijke stap in krimp luchtvaart'', aldus Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren.

De VVD is juist de grootste voorstander van het vliegveld. Tweede Kamerlid Remco Dijkstra zegt in Nieuwsuur dat stilstand geen optie is. ''Belangrijk is dat we zo snel mogelijk helderheid geven aan Lelystad en aan de luchtvaartmaatschappijen wanneer het open gaat. Wat ons betreft zo snel mogelijk.''

Transavia blijft geïnteresseerd
Luchtvaartmaatschappij Transavia houdt interesse in Lelystad Airport. Zij had haar best willen doen om vanaf april op Lelystad te beginnen, ook als er pas in september duidelijkheid was gekomen. Door het besluit van de minister is dat scenario niet meer aan de orde. "Mocht het november 2020 worden dan willen wij vliegen van Lelystad. Natuurlijk hebben we liever voor de start van de zomer. Op 1 mei of 1 juni zouden wij ook nog willen, want dat is de drukste periode. Wij zijn van de partij bij de opening van Lelystad", aldus een woordvoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel