Multiculturele aardappels gerooid voor Koninklijk Huis

NOORDOOSTPOLDER • Vr 12 juli 2019 | 12:55 • Vrijdag 12 juli 2019 | 12:55

Bewoners van het asielzoekerscentrum in Luttelgeest hebben vrijdag samen met burgemeester Harald Bouman van Noordoostpolder en Peter Ton van STET Holland de eerste nieuwe aardappelen uit de grond gehaald. Die gaan traditiegetrouw naar het koninklijk huis. Een idee dat in 2013 ontstond na een bezoek van het koninklijk echtpaar aan Noordoostpolder.

Elk jaar is een andere teler aan de beurt om de aardappel te leveren. Dit jaar was dat STET Holland. Die besloot de 'Bonnata' naar Den Haag te sturen. "Een multifunctioneel ras waarmee je allerlei gerechten kan maken. En dat past goed bij ons thema: multifunctioneel ontmoet multicultureel", vertelt Peter Ton van STET Holland.

Daarom besloot STET de inwoners van het asielzoekerscentrum te betrekken bij het project. "We weten dat daar mensen wonen uit landen waar wij als exporteur ook aardappels aan leveren. En het leek ons heel leuk om hen uit te nodigen om een gerecht te maken met de Bonnata. Er waren onder meer gerechten uit Kameroen, Mexico en Pakistan. Dat was heerlijk. En bewijst maar eens hoe veelzijdig deze aardappel is", aldus Ton.

De inwoners van het azc waren ook enthousiast over de samenwerking en vonden het erg leuk om traditionele gerechten te maken en te delen. "Niet alleen alleen vanwege het eten, maar ook vanwege het grotere plaatje," vertelt Hani uit Jemen. "Het is erg belangrijk om elkaars cultuur te kennen. Wij de Nederlandse en Nederlanders de onze. Want we leven samen en daarom vind ik dat erg belangrijk. Dus ik nodig mensen uit om onze gerechten te proeven!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel