Teleurstelling over wegblijven SEH en acute verloskunde

FLEVOLAND • Vr 12 juli 2019 | 18:25 • Vrijdag 12 juli 2019 | 18:25

Het advies aan minister Bruins voor Medische Zorg dat in Lelystad geen spoedeisende hulp (SEH) en afdeling acute verloskunde hoeven terug te keren, is met teleurstelling ontvangen. De provincie Flevoland en de gemeenten Dronten, Lelystad, Noordoostpolder en Urk zeggen dat in een gezamenlijke brief aan de minister.

Een zorgverkenner die Bruins heeft aangesteld, schrijft vrijdag in een rapport dat het heropenen van de SEH en de acute verloskunde niet haalbaar en niet nodig is. In hun brief schrijven provincie en gemeenten dat de beschikbaarheid van acute zorg in de regio moet worden verbeterd. Er moet volgens hen gekeken worden naar een tussenoplossing zoals een spoedpoli met aanwezigheid van een SEH-arts en een spoedpost naast een huisartsenpost met SEH. Maar die vorm van spoedzorg moet dan worden erkend en er moet geld voor komen.

Werkdruk
Het rapport biedt volgens de briefschrijvers geen helder toekomstperspectief voor de ziekenhuisvoorziening in Lelystad. "Geconstateerd wordt dat het ziekenhuis in de afgelopen maanden is uitgebreid. Geadviseerd wordt stapsgewijze versterking in de verdere toekomst. Hoe het profiel van het ziekenhuis zich in de verdere toekomst zal ontwikkelen, blijft onderbelicht."

De hoge werkdruk die door het verdwijnen van een volwaardig ziekenhuis is ontstaan voor huisartsen en verloskundigen, maakt de regio volgens provincie en gemeenten niet aantrekkelijk voor professionals om zich te vestigen.

Ook de inzet van extra ambulances in Flevoland is nodig. In Dronten is een ambulance maar in 90% van de gevallen binnen een kwartier ter plaatsen. De norm is 95%.

Steun voor Zorgtafel
De briefschrijvers zijn blij met het advies om in Lelystad een opnamemogelijkheid voor chronisch zieken te realiseren en om een bevalkamer in te richten die een thuissituatie nabootst. Ook steunen ze het initiatief voor een Zorgtafel Flevoland. Die moet er tot 1 juli 2020 op toezien dat de voorstellen ook echt worden uitgevoerd en dat betrokken instanties met elkaar blijven samenwerken.

Urk
Wethouder Freek Brouwer (CU) van Urk laat weten 'erg teleurgesteld' te zijn over het wegblijven van de acute verloskunde in Lelystad. "We weten dat er op Urk meer dan 400 baby's per jaar geboren worden. We liggen excentrisch, dat is altijd al zo. Maar het is wat ons betreft niet verantwoord om het op deze manier dus niet in te vullen", vertelt hij.

De wethouder is wel erg blij met de ambulance die nu in het dorp staat, maar het is nog niet bekend of die structureel beschikbaar blijft. En daar maakt hij zich wel zorgen over. In het rapport staat het idee om een bevalkamer in Lelystad te creëren, maar dat is volgens Brouwer geen oplossing.

"De huisartsen en verloskundigen zien er weinig heil in. Het is eigenlijk een beetje nabootsen van een thuisbevalling, alleen heb je dan wat meer mensen met kennis om je heen. Ik vraag me af of dat meer zekerheid gaat geven. Ik proef juist veel meer onzekerheid, ook bij de zwangere vrouwen op Urk. Ze melden later bij de verloskundigen als er iets aan de hand is, want anders moeten ze weer helemaal naar het ziekenhuis toe", vertelt Brouwer. "Ik ben niet een wethouder die gaat zeggen 'there's no reason to be worry', ik maak me wel degelijk zorgen."

Na de vakantie zal de gemeente Urk verder gaan met lobbyen in de hoop dat er toch een oplossing komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (20)

 • Alex

   

  Ach was al reeds bekend, inwoners paaien met leugwns, en achteraf terugkomen op woorden. Blij dat ik weg ben uit nl. Lelystad wordt spookstad.

  reageer
 • Anton

   

  Zou iemand aan volk willen uitlegen: Een afdeling SEH kan niet zonder afdeling ICU en opname bedden. Dat betekend een volwaardig ziekenhuis en dat is een verloreren strijd.

  reageer
 • Yasp

   

  Je kan jezelf het graf in praten of knokt tegen deze schandalige witte boorden criminaliteit...

 • Frank41

   

  Bas Leerrijk de zorgverkenner bedoeld hiermee dat het onderzoek heeft uitgewezen dat opwaarderen van het ziekenhuis geen economische meerwaarde geeft. Goed gezegd, het leverd niets op.

  reageer
 • Joop Lelystedeling

   

  Het gaat hier in Lelystad e.o. over de zorg voor 125.000 mensen van -0 tot 100+ jaar.
  Die daar DIK voor betalen ook nog!! Dus euro tekens uit de ogen €△€ en openen dat volwaardig ziekenhuis.

 • Tomas

   

  'Teleurstelling' is wel zacht uitgedrukt.
  'boosheid' komt in ieder geval bij mij meer in de richting.

  reageer
 • Babylon

   

  Het sprookjesboek waaruit werd voorgelezen door St Jansdal en het ministerie word langzaam maar zeker een horrorfilm
  Wat ik mij nu afvraag wisten de gemeente, comité’tjes voor het behoud van de zorg in deze regio dat de plannen al in kannen en kruiken zaten

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • pd

   

  En weer zijn we voorgelogen door politiek Den Haag.....dit is al de zoveelste leugen. Een "ziekenhuis" zonder SEH en kraamafdeling en dat wil zich "ziekenhuis" noemen..😡

  reageer
 • SEH4LELYSTAD

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Die zorgkenner woont denk ik niet in Lelystad en heeft daardoor makkelijk te praten. Zelfde geld voor die minister. Schandalige en onbedachte adviezen.

  reageer
 • Tp

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Kijk en daarom stem ik nooit! Alles wordt toch voor je beslist van uit de hoge pieten daar in den Haag.....

  reageer
 • Jaap

   

  Ik schat de waarde van mijn mening hoger in en stem wel.

 • Bertus

   

  Als je niet stemt mag je ook niet klagen.

 • Fred

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  De door dhr. Bruins aangestelde zorgverkenner woont waarschijnlijk ergens waar de zorg wel op orde is. De overheid moet zich steeds dieper gaan schamen voor genomen beslissingen en wanprestaties. Het wordt de hoogste tijd voor een daadkrachtig kabinet in plaats van een stelletje marionetten daar in den Haag.

  reageer
 • Jaap

   

  Het parlement trekt aan de touwtjes.

 • D

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Lang leve de marktwerking.

  reageer
 • Jaap

   

  Er wordt inderdaad heel wat uitgekraamd.

 • Yvon

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Hallo Mark, ja dat zou ik in ieder geval doen. Brief opstellen en daarin aangeven dat de inwoners uit de regio die te maken hebben met deze problematiek de minister reeds nu voor alsdan aansprakelijk te stellen voor elke geleden en nog te lijden materiële en immateriële tgv zijn besluitvorming ziekenhuis Lelystad seh en kraam. En laten ondertekenen door iedereen uit de regio die dat wil.

  reageer
 • Mark

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Meneer Bruins middels een brief aan het ministerie verantwoordelijk stellen
  Indien jou of je gezin iets overkomt door het afwezig zijn van een 24/7 seh en of verloskunde.

  reageer
 • XXX

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Je zou maar acute hulp of met spoed naar het ziekenhuis moeten voor je bevalling. Wie is er dadelijk verantwoordelijk als er iets stevig mis gaat? Gewoon open die spoedhulp en voor bevallingen. Het kan om mensenlevens gaan

  reageer
 • Saskia

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  Dat wordt wat als straks Lelystad Airport open gaat!

  reageer
 • Sander

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Begin je nu te snappen waarom, na drie keer uitstel, het pretvluchtjesveld niet open kan gaan?
  Een flaterfestival van de witte boorden.

 • EvertK

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  Als er in het ziekenhuis in Lelystad op termijn weer operaties uitgevoerd kunnen worden waarbij patiënten om te herstellen enkele dagen in het ziekenhuis moeten verblijven, is dat mogelijk een eerste stap om in Lelystad de afdeling acute verloskunde te heropenen. Een volwaardige SEH is onder de huidige omstandigheden echt een brug te ver. Alle grote ziekenhuizen hebben moeite om een SEH in stand te houden. Ziekenhuizen hebben moeite om voldoende gekwalificeerd medewerkers aan te trekken en deze medewerkers voor langere tijd aan het ziekenhuis te binden.

  reageer
 • Marja

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  Onze hoofdstad voelt niet als een hoofdstad, maar als een dumpgemeente, waar je zo met inwoners kan omgaan. Geen SEH, geen goede zorg voor a.s moeders. Huisartsen hebben het te zwaar, jeugdzorg loopt niet, enorme wachttijden. Wat blijft hier nog overeind staan??? Voel me als burger in de maling genomen. Of je niks voorstelt hier!!!

  reageer
 • L

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  Helemaal mee eens

 • Carola van Eem

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  Overal worden mensen die om wat voor reden hulp behoeven of dat nu om medische redenen is of overige zaken waar een Overheid of Verzekeraar een vinger in de pap heeft vallen enorm veel mensen tussen de wal en het schip.
  Woningnood, gebrek aan banen, overlast wijken, trieste of geen aandacht voor Jeugdzorg, ouderenzorg en een tekort aan inkomsten om het groen en grijs te onderhouden. Lelystad zit in een veel te grote jas gevangen. Wij moeten dus op alle fronten interesse gaan wekken voor het belang dat minder minder minder minder van alles de hoop op leven en vooruitgang niet in de weg hoeft te staan. Maar hoe doe je dat als monddood verklaren de enige optie is?

 • KC

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  Onder welke steen leeft deze meneer. Het lijkt wel of hij in dienst staat bij St. Jansdal of Zilveren Kruis. De aanrijtijden worden totaal niet gehaald naar SEH. Ze zitten vaak tegen 1 uur en niet tegen 45 minuten. Vaak heeft het St. Jansdal een tijdelijke opnamestop en moeten de ziekenwagens uitwijken naar Almere, Amsterdam of Zwolle.
  Bruins mogen ze ook wel keer ontslaan. Eerst als directeur bij het UWV er een puinhoop van gemaakt en nu de zorg de nek omdraaien.

  reageer
 • Okki

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  Bruins en het zorgverkennertje zijn ware Killers.

  reageer
 • KC

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  Onder welke steen leeft deze meneer. Het lijkt wel of hij in dienst staat bij St. Jansdal of Zilveren Kruis. De aanrijtijden worden totaal niet gehaald naar SEH. Ze zitten vaak tegen 1 uur en niet tegen 45 minuten. Vaak heeft het St. Jansdal een tijdelijke opnamestop en moeten de ziekenwagens uitwijken naar Almere, Amsterdam of Zwolle.
  Bruins mogen ze ook wel keer ontslaan. Eerst als directeur bij het UWV er een puinhoop van gemaakt en nu de zorg de nek omdraaien.

  reageer
 • Jaap

   

  "Vaak"? Cijfers graag, "vaak" is een gevoel, met cijfers krijg je een objectief beeld.

 • Dre

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  Dacht dat het ziekenhuis goed bezig was. Maar nu krijg ik toch weer twijfels . Zo jammer voor een hoop mensen die weer hoop hadden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert