Teleurstelling over wegblijven SEH en acute verloskunde

FLEVOLAND • Vr 12 juli 2019 | 18:25 • Vrijdag 12 juli 2019 | 18:25

Het advies aan minister Bruins voor Medische Zorg dat in Lelystad geen spoedeisende hulp (SEH) en afdeling acute verloskunde hoeven terug te keren, is met teleurstelling ontvangen. De provincie Flevoland en de gemeenten Dronten, Lelystad, Noordoostpolder en Urk zeggen dat in een gezamenlijke brief aan de minister.

Een zorgverkenner die Bruins heeft aangesteld, schrijft vrijdag in een rapport dat het heropenen van de SEH en de acute verloskunde niet haalbaar en niet nodig is. In hun brief schrijven provincie en gemeenten dat de beschikbaarheid van acute zorg in de regio moet worden verbeterd. Er moet volgens hen gekeken worden naar een tussenoplossing zoals een spoedpoli met aanwezigheid van een SEH-arts en een spoedpost naast een huisartsenpost met SEH. Maar die vorm van spoedzorg moet dan worden erkend en er moet geld voor komen.

Werkdruk
Het rapport biedt volgens de briefschrijvers geen helder toekomstperspectief voor de ziekenhuisvoorziening in Lelystad. "Geconstateerd wordt dat het ziekenhuis in de afgelopen maanden is uitgebreid. Geadviseerd wordt stapsgewijze versterking in de verdere toekomst. Hoe het profiel van het ziekenhuis zich in de verdere toekomst zal ontwikkelen, blijft onderbelicht."

De hoge werkdruk die door het verdwijnen van een volwaardig ziekenhuis is ontstaan voor huisartsen en verloskundigen, maakt de regio volgens provincie en gemeenten niet aantrekkelijk voor professionals om zich te vestigen.

Ook de inzet van extra ambulances in Flevoland is nodig. In Dronten is een ambulance maar in 90% van de gevallen binnen een kwartier ter plaatsen. De norm is 95%.

Steun voor Zorgtafel
De briefschrijvers zijn blij met het advies om in Lelystad een opnamemogelijkheid voor chronisch zieken te realiseren en om een bevalkamer in te richten die een thuissituatie nabootst. Ook steunen ze het initiatief voor een Zorgtafel Flevoland. Die moet er tot 1 juli 2020 op toezien dat de voorstellen ook echt worden uitgevoerd en dat betrokken instanties met elkaar blijven samenwerken.

Urk
Wethouder Freek Brouwer (CU) van Urk laat weten 'erg teleurgesteld' te zijn over het wegblijven van de acute verloskunde in Lelystad. "We weten dat er op Urk meer dan 400 baby's per jaar geboren worden. We liggen excentrisch, dat is altijd al zo. Maar het is wat ons betreft niet verantwoord om het op deze manier dus niet in te vullen", vertelt hij.

De wethouder is wel erg blij met de ambulance die nu in het dorp staat, maar het is nog niet bekend of die structureel beschikbaar blijft. En daar maakt hij zich wel zorgen over. In het rapport staat het idee om een bevalkamer in Lelystad te creëren, maar dat is volgens Brouwer geen oplossing.

"De huisartsen en verloskundigen zien er weinig heil in. Het is eigenlijk een beetje nabootsen van een thuisbevalling, alleen heb je dan wat meer mensen met kennis om je heen. Ik vraag me af of dat meer zekerheid gaat geven. Ik proef juist veel meer onzekerheid, ook bij de zwangere vrouwen op Urk. Ze melden later bij de verloskundigen als er iets aan de hand is, want anders moeten ze weer helemaal naar het ziekenhuis toe", vertelt Brouwer. "Ik ben niet een wethouder die gaat zeggen 'there's no reason to be worry', ik maak me wel degelijk zorgen."

Na de vakantie zal de gemeente Urk verder gaan met lobbyen in de hoop dat er toch een oplossing komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel