College wil acute zorg hoog op de agenda

LELYSTAD • Vr 12 juli 2019 | 21:10 • Vrijdag 12 juli 2019 | 21:10

Het college van B en W van Lelystad roept minister Bruno Bruins van Medische Zorg en de Tweede Kamer op om het anders inrichten van de acute zorg in Nederland hoog op de agenda te zetten. Daarbij kan Lelystad als voorloper fungeren.

Volgens het college zijn er steeds meer gemeenten en minder centraal gelegen ziekenhuizen die te maken hebben met de sluiting van de spoedeisende hulp. Daarom zou er volgens het college opnieuw gekeken moeten worden naar de manier waarop de zorg georganiseerd en gefinancierd wordt. Ook is meer ruimte voor innovatie nodig.

Dat schrijft het college in reactie op het rapport van zorgverkenner Bas Leerink, dat vrijdag openbaar is geworden. Leerink heeft in opdracht van de minister onderzocht welke zorg er in de toekomst in Flevoland nodig is. Hierin staat dat de spoedeisende hulp en acute verloskunde in Lelystad niet heropend hoeven te worden, omdat de acute zorg op andere wijze ook beschikbaar is. Bovendien is heropening van de twee afdelingen financieel en organisatorisch op korte en lange termijn niet haalbaar, meent Leerink.

College niet eens met advies over spoedeisende hulp
De gemeente Lelystad is over dit standpunt teleurgesteld en is het er ook niet mee eens: "Oplossingen kunnen niet lokaal worden gevonden. Het gesprek over deze ontwikkeling en over het toekomstbestendig organiseren van acute zorg in perifere ziekenhuizen moet landelijk worden gevoerd", aldus het college. Het verwijst naar vergelijkbare problemen met de spoedeisende hulp in gemeenten als Stadskanaal, Hoogeveen en Nissewaard.
Het college blijft streven naar een zo maximaal mogelijke voorziening voor acute zorg als 24 uurs-spoedeisende hulp of uitgebreide spoedpoli.

Minister ziet kansen voor uitbreiding acute zorg
In zijn eigen reactie op het advies van de zorgverkenner staat minister Bruno Bruins er voor open om de acute zorg in Lelystad in de toekomst alsnog uit te breiden, ook al zegt Leerink dat dit niet hoeft en kan.
"Ik omarm de visie van de toekomstverkenner dat ingezet moet worden op het stapsgewijs verbeteren van het zorgaanbod in Flevoland. Ik ben van mening dat mocht het in de verdere toekomst, gegeven de monitoring, wenselijk en noodzakelijk zijn om de acute zorg in Lelystad en omgeving verder uit te breiden, partijen in de regio zich daarop moeten beraden. Het idee van een uitgebreidere spoedpoli, zoals Lelystad betoogt, zou hierin in mijn mening zeker kunnen passen", zo schrijft Bruins vrijdagavond in zijn begeleidende brief aan de Tweede Kamer.

Bruins zegt dat hij voor uitbreiding van de spoedeisende hulp en acute verloskunde de zogeheten beschikbaarheidsbijdrage achter de hand houdt. Het gaat om zo'n vier miljoen euro. Hij bood dit bedrag begin dit jaar ook aan het St Jansdal aan, maar het ziekenhuis zei de afdelingen ook met deze extra bijdrage niet open te kunnen houden.

Minister Bruins meldt in zijn brief dat de zorgverzekeraars de adviezen van Leerink onderschrijven. De minister verwacht dat zij hier ook iets mee gaan doen, als ze straks over contracten met ziekenhuizen en andere zorgaanbieders gaan onderhandelen. Hetzelfde geldt voor de zorgkantoren.

'Zorgtafel geen praattafel'
De minister ondersteunt het voorstel van Leerink om een Zorgtafel Flevoland op te zetten, waarin alle betrokken organisaties en vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties de agenda voor de zorg van Flevoland tot volgend jaar zomer uitwerken. Het eerste overleg staat gepland in september.

"Ik hecht er aan om te benadrukken dat de Zorgtafel geen praattafel is, maar een daadkrachtig inhoudelijk overleg waar partijen vanuit hun (stelsel)verantwoordelijkheid inzicht geven in de concrete voortgang op de implementatie van de agenda van de zorg in Flevoland", aldus minister Bruins. "Ik begrijp ook van de partijen dat, ondanks de teleurstelling die er nog steeds is over de sluiting van de 24/7 SEH en acute verloskunde in Lelystad, iedereen de schouders er onder gaat zetten om acties uit het rapport op te pakken. Voortgang is nodig zodat patiënten en burgers weer perspectief zien in toekomstbestendige zorg in Flevoland."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (15)

 • john

   

  we hebben wat we nu hebben, niemand weet wat de dag van morgen brengt. kijk naar wat er nu al gerealiseerd is in het ziekenhuis t.o.v. het faillissement waarbij het bijna zover was dat er niets meer was.
  opmerking over seh en een ziekenhuis: ik lag in het AMC met spoed, ben daar geholpen maar moest toch naar Amstelveen, er was geen plek in het AMC. dit gaat vaker/meer gebeuren omdat er steeds meer geschoven gaat worden met afdelingen in ziekenhuizen. wen er alvast maar aan.

  reageer
 • H.Wiesener

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Openen van SEH 7/24 is niet zo simpel medisch specialisten aanwezig zijn 4 miljoen euro op de plank ligt is niet haalbaar de kosten zijn vele malen hoger op jaarbasis.

  reageer
 • Polderlady

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Met alle respect voor ons B&W; we hebben met ons allen ons Ziekenhuis omarmt.
  B&W zijn hard aan het werk. Bij de kwesties van ons Ziekenhuis en het Vliegveld blijkt keer op keer dat Bruins en Politiek Den Haag, alsook de EU vanuit Brussel keer op keer ons college van B&W met hun dikke duimen naar beneden drukt.

  Mijn stem van de volgende landelijke verkiezingen gaat niet naar één van de Den Haag partijen.

  reageer
 • Joop Lelystedeling

   

  P.L Wat een onzin. Het ziekenhuis is voor de BASISzorg van alle 125.000 Lelystedelingen en omgeving. Dat overbodige en zwaar milieuvervuilende vliegveldje heeft hier niks mee te maken.
  Sterker nog, het zal zorgen voor een achteruitgang in gezondheid door o.a. het ziekmakende fijnstof.(Lees de kranten maar eens: 70% meer vervuiling)

 • Geert Fokkens

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Zoals gewoonlijk is er gekeken naar het geld, niet naar de mens.

  reageer
 • Herman

   

  De zorg moet toch op de een of andere betaalt worden

 • Guderian

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Gewoon een ziekenhuis mede gefinancierd door de gemeente. Wil je meer dan betaal je meer. Gewoon de gemeentebelasting verhogen als de inwoner het zo belangrijk vind nou dan maar een tientje bovenop de gemeentebelasting ook van de meeprofiterende buurtgemeenten.

  reageer
 • Maarten

   

  Het is geen taak van de gemeente maar van de landelijke overheid. Bovendien zou je dat niet oplossen met een tientje meer gemeentebelasting. Ook niet met € 250.-.

 • laat alle reacties zien
 • Johannes

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Tegen Achmea is niet te procederen en de regering doet wat Achmea, dus sluiten die boel.Het enigste wat de burger kan

  reageer
 • Frank41

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Helaas moeten we tot de conclusie komen dat het college in bezit is van een kunstgebit, dus bij het verwijderen hiervan nog maar alleen kan sabbelen. Dus weinig kans dat er vastgebeten kan worden.

  reageer
 • Hans

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Het college wil acute zorg hoog op de agenda. Wat een slap college. Dit college moet zich op het standpunt zetten dat acute zorg z.s.m. In Lelystad gerealiseerd wordt en zal dit van de minister eisen. De minister heeft 4 miljoen op de plank liggen dus ligt het nu aan st. Jansdal om door te pakken. Welke belangen heeft St. Jansdal om geen acute zorg in Lelystad te regelen? Loopt St. Jansdal dan leeg? Omroep Flevoland willen jullie een WOB verzoek indien hoe vaak st. Jansdal de SEH de afgelopen periode heeft moeten stopzetten i.v.m teveel patiënten. Enige reden om een loket te openen in Lelystad was voor st. Jansdal dat Harderwijk te weinig patiënten had. Die gaan naar amersfoort en Zwolle. Nu vind er vanuit loket Lelystad doorverwijzing plaats naar Harderwijk.

  reageer
 • Bart

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  @Hans Het openen van een SEH is niet zo simpel als het lijkt. Er moeten 24 uur per dag medisch specialisten in het ziekenhuis zijn, een intensivist, een ok-team. Het gaat dus niet alleen om de SEH (waar al geen medewerkers voor te vinden zijn), het gaat om tientallen andere mensen. De kosten daarvan gaan ver over de vijftien miljoen euro per jaar heen. Die vier miljoen die klaar ligt is een schijntje. En welke intensivist wil nu werken in een ziekenhuis waar maar twee IC-bedden zijn (die bovendien niet altijd gevuld waren in het verleden). Dat wil geen arts want het is niet uitdagend genoeg. Dus moet je kiezen voor de peperdure opties zoals het MC Zuiderzee deed, namelijk artsen inhuren via een uitzendbureau waardoor je alleen al aan de intensivist twee miljoen per jaar kwijt was.

 • Ivo

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  WOB-verzoek moet dan wel naar de Veiligheidsregio/ambulancedienst. Die weet wanneer er uitgeweken moest worden. St Jansdal is particulier, en valt niet onder de WOB.

 • RobB

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  We worden een derde wereldland

  reageer
 • Pensionado

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  WORDEN???? Dat zijn wij al lang, zo worden wij al jaren door den Haag behandeld. Wij zijn de beerput van Nederland, niets waard dus.

 • Joop Lelystedeling

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Eindelijk laat het College van LELYSTAD haar tanden zien. De snurkers zijn, middenin komkommertijd, wakker geworden! Komende weken nu gaan vastbijten in de minister.
  Na het zomerreces flink gaan doorbijten en pas bij een VOLWAARDIG ziekenhuis stoppen!!

  reageer
 • J.j.

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Het is zo naar als je s nachts naar een ziekenhuis gebracht moet worden, en dan moet er eerst een plekje gezocht worden, terwijl wij hier zo iets moois hadden. Aan de mensen wordt gewoon weer niet gedacht.

  reageer
 • Fred

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  De minister wil een spoedpoli, Lelystad wil een spoedpoli, de inwoners willen een spoedpoli, maar St. Jansdal wil niets, is allemaal al uitgedacht voor de overname.

  reageer
 • Bart

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  @Iwan En toch gaat de boel iedere keer failliet in Lelystad. Buiten Lelystad is het gewoon heel dunbevolkt gebied. Te weinig klanten dus voor een ziekenhuis, iets wat de praktijk ook uitwijst. Per nacht kwamen voor het faillissement er gemiddeld maar twee mensen naar de SEH in Lelystad, daar kan je het gewoon niet voor open houden. Dit is de realiteit.

 • Iwan

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Bart, als St Jansdal toekomstigbestendige zorg wil, is sluiting van Harderwijk de beste optie. Er wonen niet heel veel mensen op de noordelijke Veluwe, en die kunnen ook prima naar Amersfoort, Apeldoorn, Zwolle en Lelystad. Lelystad en regio hebben ook nog niet heel veel inwoners, maar groeien wel heel veel harder.

 • Bart

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  St Jansdal wil zorg bieden die toekomstbestendig is, dus niet weer failliet gaat over een jaar of wat omdat het allemaal niet uit kan. Realistisch dus, zou de gemeente ook ‘s moeten worden.

 • Yvon

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Ja zo gaat dat. Heb het rapport gelezen 163 pagina's hele middag over gedaan. Nou mij feitenanalyse na het in mijn eigen toekomstverkenner brein te hebben opgeslagen in de zorgkamer te hebben gerangschikt en de data te hebben geanalyseerd is: wat een slap geouwe.... En theoretisch gezwets.

  reageer
 • Haha

    Za 13 juli Zaterdag 13 juli

  Jaja, we krijgen een tafel. Wel een hele daadkrachtige hoor! Zeker een snijtafel voor autopsies... Een groot filosoof zei het ooit al: In GELUL kun je niet wonen. En je kan er zeker niet in zorgen, last staan beter worden. Bas Leerink, lik mn...

  reageer
 • René

    Vr 12 juli Vrijdag 12 juli

  Het vertrouwen in gezondheidszorg terug krijgen? Dan eerst die onbegrijpelijke sluitingen terugdraaien! Geen SEH in Lelystad: we hebben genoeg ambulances! Dus het probleem verschuiven naar die hardwerkende zorgverleners! Geen oplossing.
  In Den Haag wordt Bronovo ziekenhuis gesloten! Heel veel splinternieuwe afdelingen staan al te verroesten!
  Onbegrijpelijke maatregelen. En straks ziet men dat het toch niet goed werkt. Maar dan is het te laat.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert