College wil acute zorg hoog op de agenda

LELYSTAD • Vr 12 juli 2019 | 21:10 • Vrijdag 12 juli 2019 | 21:10

Het college van B en W van Lelystad roept minister Bruno Bruins van Medische Zorg en de Tweede Kamer op om het anders inrichten van de acute zorg in Nederland hoog op de agenda te zetten. Daarbij kan Lelystad als voorloper fungeren.

Volgens het college zijn er steeds meer gemeenten en minder centraal gelegen ziekenhuizen die te maken hebben met de sluiting van de spoedeisende hulp. Daarom zou er volgens het college opnieuw gekeken moeten worden naar de manier waarop de zorg georganiseerd en gefinancierd wordt. Ook is meer ruimte voor innovatie nodig.

Dat schrijft het college in reactie op het rapport van zorgverkenner Bas Leerink, dat vrijdag openbaar is geworden. Leerink heeft in opdracht van de minister onderzocht welke zorg er in de toekomst in Flevoland nodig is. Hierin staat dat de spoedeisende hulp en acute verloskunde in Lelystad niet heropend hoeven te worden, omdat de acute zorg op andere wijze ook beschikbaar is. Bovendien is heropening van de twee afdelingen financieel en organisatorisch op korte en lange termijn niet haalbaar, meent Leerink.

College niet eens met advies over spoedeisende hulp
De gemeente Lelystad is over dit standpunt teleurgesteld en is het er ook niet mee eens: "Oplossingen kunnen niet lokaal worden gevonden. Het gesprek over deze ontwikkeling en over het toekomstbestendig organiseren van acute zorg in perifere ziekenhuizen moet landelijk worden gevoerd", aldus het college. Het verwijst naar vergelijkbare problemen met de spoedeisende hulp in gemeenten als Stadskanaal, Hoogeveen en Nissewaard.
Het college blijft streven naar een zo maximaal mogelijke voorziening voor acute zorg als 24 uurs-spoedeisende hulp of uitgebreide spoedpoli.

Minister ziet kansen voor uitbreiding acute zorg
In zijn eigen reactie op het advies van de zorgverkenner staat minister Bruno Bruins er voor open om de acute zorg in Lelystad in de toekomst alsnog uit te breiden, ook al zegt Leerink dat dit niet hoeft en kan.
"Ik omarm de visie van de toekomstverkenner dat ingezet moet worden op het stapsgewijs verbeteren van het zorgaanbod in Flevoland. Ik ben van mening dat mocht het in de verdere toekomst, gegeven de monitoring, wenselijk en noodzakelijk zijn om de acute zorg in Lelystad en omgeving verder uit te breiden, partijen in de regio zich daarop moeten beraden. Het idee van een uitgebreidere spoedpoli, zoals Lelystad betoogt, zou hierin in mijn mening zeker kunnen passen", zo schrijft Bruins vrijdagavond in zijn begeleidende brief aan de Tweede Kamer.

Bruins zegt dat hij voor uitbreiding van de spoedeisende hulp en acute verloskunde de zogeheten beschikbaarheidsbijdrage achter de hand houdt. Het gaat om zo'n vier miljoen euro. Hij bood dit bedrag begin dit jaar ook aan het St Jansdal aan, maar het ziekenhuis zei de afdelingen ook met deze extra bijdrage niet open te kunnen houden.

Minister Bruins meldt in zijn brief dat de zorgverzekeraars de adviezen van Leerink onderschrijven. De minister verwacht dat zij hier ook iets mee gaan doen, als ze straks over contracten met ziekenhuizen en andere zorgaanbieders gaan onderhandelen. Hetzelfde geldt voor de zorgkantoren.

'Zorgtafel geen praattafel'
De minister ondersteunt het voorstel van Leerink om een Zorgtafel Flevoland op te zetten, waarin alle betrokken organisaties en vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties de agenda voor de zorg van Flevoland tot volgend jaar zomer uitwerken. Het eerste overleg staat gepland in september.

"Ik hecht er aan om te benadrukken dat de Zorgtafel geen praattafel is, maar een daadkrachtig inhoudelijk overleg waar partijen vanuit hun (stelsel)verantwoordelijkheid inzicht geven in de concrete voortgang op de implementatie van de agenda van de zorg in Flevoland", aldus minister Bruins. "Ik begrijp ook van de partijen dat, ondanks de teleurstelling die er nog steeds is over de sluiting van de 24/7 SEH en acute verloskunde in Lelystad, iedereen de schouders er onder gaat zetten om acties uit het rapport op te pakken. Voortgang is nodig zodat patiënten en burgers weer perspectief zien in toekomstbestendige zorg in Flevoland."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel