Wietplantageverdachte mag rechtszaak op vrije voeten afwachten

EMMELOORD • Wo 14 augustus 2019 | 12:25 • Woensdag 14 augustus 2019 | 12:25

Een 32-jarige Emmeloorder die verdacht wordt van het hebben van een wietplantage aan de Noordzijde, mag zijn rechtszaak op vrije voeten afwachten. Dat heeft de rechtbank in Lelystad woensdag beslist tijdens een pro forma zitting.

In het huis van de verdachte vonden agenten op 9 mei dit jaar bijna vijftig hennepplanten. Ook lag er een gaspistool. Dat wapen is verboden in Nederland. De man zou daarnaast iemand bedreigd hebben met een groot mes. Het slachtoffer zou daarbij verwondingen aan zijn handen hebben opgelopen.

Er zijn ernstige psychiatrische problemen bij de verdachte geconstateerd. Deskundigen zouden hem daarom graag eerst op laten nemen in het Pieter Baan Centrum voor verder onderzoek. De man zelf gaf tijdens de zitting aan dat hij niet opgenomen wil worden. Omdat de wachtlijsten voor opname lang zijn, zou de rechtszaak ook langer op zich laten wachten, aldus de verdachte. De rechtszaak staat nu voor 4 oktober gepland.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis
De Emmeloorder zei in de rechtbank dat hij inmiddels hulp heeft voor zijn verslavingsprobleem en zijn vermoedelijke narcistische persoonlijkheidsstoornis. De deskundige die daarbij betrokken is zou ook het benodigde psychiatrische rapport kunnen maken, vindt de verdachte. Dat zou opname overbodig maken. De officier van justitie vond gedwongen opname in het Pieter Baan Centrum ook niet noodzakelijk. Ook zij vond dat een rapport over de geestelijke gesteldheid van de man eventueel door een andere deskundige opgesteld kan worden.

Vrijlating vond het OM een brug te ver, gezien de ernst van de feiten waar de man van beschuldigd wordt. Daarnaast heeft hij eerder hulp gehad, en hielp dat weinig. De verdachte wil graag de cel uit, zodat hij zijn leven weer op kan pakken. In de rechtbank gaf hij aan dat hij dat vooral belangrijk vindt, zodat hij met zijn kleine zoontje een band kan opbouwen.

Nog een kans
De rechtbank vond dat de man nog een kans verdiende en besloot dat hij de rechtszaak op vrije voeten mag afwachten. Daar zijn wel strenge voorwaarden aan verbonden. Zo mag hij bijvoorbeeld geen drugs of alcohol gebruiken en mag hij geen contact zoeken met getuigen. Als hij de voorwaarden overtreedt, moet hij weer de cel in.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel