'Niet zeker of magere konikpaarden ziek zijn door parasieten'

FLEVOLAND • Vr 16 augustus 2019 | 14:27 • Vrijdag 16 augustus 2019 | 14:27

Het is niet zeker dat konikpaarden uit de Oostvaardersplassen die naar Spanje zijn gebracht, ziek zijn geworden door parasieten. Dat zegt de stichting Paleolítico Vivo, de eigenaar van het natuurgebied waar de dieren eind maart zijn uitgezet.

De stichting heeft Staatsbosbeheer begin deze maand laten weten dat de paarden erg mager zijn en dat er parasieten in de ontlasting zijn gevonden. De zieke dieren zijn daarna twee keer met een medicijn ingesmeerd, maar dat heeft niet geholpen. Daarom wordt de ontlasting nu onderzocht en wordt gekeken of de dieren wel echt door parasieten ziek zijn geworden. Maandag wordt de uitslag verwacht, zo laat Paleolítico Vivo weten.

In het gebied lopen naast de kudde uit de Oostvaardersplassen nog twee andere groepen konikpaarden. Die paarden hebben nergens last van. Volgens de beheerder eten de paarden genoeg en is er dus een andere reden waardoor ze vermageren. Uit het onderzoek van de dierenarts wordt ook duidelijk of ander voer de mogelijke oorzaak is voor de magere paarden

Eind maart verhuisden 29 konikpaarden van de Oostvaardersplassen naar Atapuerca, een natuurgebied in het noordwesten van Spanje. De verhuizing was onderdeel van het verminderen van het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel