Wooncoöperatie Diamondiaal failliet

ALMERE • Wo 21 augustus 2019 | 11:40 • Woensdag 21 augustus 2019 | 11:40

Wooncoöperatie Diamondiaal in Oosterwold in Almere is failliet verklaard. De rechtbank Midden-Nederland heeft het faillissement dinsdag uitgesproken.

Het faillissement is aangevraagd door directeur Stefan van Uffelen van woonfonds Meerwonen. Hij zegt van Diamondiaal 245.000 euro tegoed te hebben aan achterstallige huur en onkosten voor de ontruiming van het woonproject in april.

Van Uffelen zegt geen geduld meer te hebben gehad dat de eigenaren van Diamondiaal het geld nog zouden betalen. Verder hebben leveranciers en oud-bewoners voor circa 10.000 euro aan claims ingediend. De rechter heeft de vorderingen toegewezen.

Conflict over kamerverhuur
Meerwonen en Diamondiaal werkten samen bij de huisvesting van statushouders en anderen met een laag inkomen die niet in staat waren om zelfstandige woonruimte te kunnen betalen. Over de huisvesting ontstond eind vorig jaar een conflict. Diamondiaal verhuurde meerdere van de 81 kamers als appartementen in plaats van als zelfstandige woonruimte. Ook had Diamondiaal een betalingsachterstand aan Meerwonen. Meerwonen wilde het complex weer zelf gaan verhuren.

De rechter stelde Meerwonen in maart in het gelijk en gelastte dat Diamondiaal het complex zou ontruimen. Dat gebeurde op 16 april, al vertrokken de meeste huurders toen vrijwillig. Een aantal bleef achter met een nieuw contract. Van Uffelen zegt dat voor de ontruiming door een deurwaarder extra kosten zijn gemaakt.

Curator De Haan uit Utrecht is belast met de afhandeling van het faillissement. Hij kon woensdag nog niet reageren, omdat hij eerst gesprekken met alle betrokkenen wil voeren. De eigenaren achter Diamondiaal, Amal Abbass-Saal en Tom Saal, kunnen bovendien tot volgende week beroep aantekenen tegen het uitgesproken faillissement.

Woonproject heet nu De Bostuin
Moeerwonen heeft het woonproject Diamondiaal inmiddels voortgezet als De Bostuin. Volgens Van Uffelen is ruim negentig procent van de kamers verhuurd. Een kwart van de huurders is statushouder, maar er wonen ook mensen die in Oosterwold bouwen en tijdelijk woonruimte nodig hebben. Ook huren er mensen een kamer die zich geen zelfstandige woonruimte kunnen veroorloven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel