Dialectoloog: 'Onderzoek de taal in Zeewolde'

ZEEWOLDE • Wo 21 augustus 2019 | 11:59 • Woensdag 21 augustus 2019 | 11:59

Zeewolde is een interessant dorp om op taal te onderzoeken. Dat zegt dialectoloog Harrie Scholtmeijer uit Emmeloord. Hij onderzocht in de jaren '80 de taal in Dronten en constateerde dat op het nieuwe land perfect Nederlands wordt gesproken door de tweede generatie. Zeewolde was toen nog te jong, maar zou nu geschikt zijn voor onderzoek.

"Nu is het al zo lang bewoond, het zou echt interessant zijn om te weten wat ze in Zeewolde praten", vertelt Schotmeijer in Dit is Flevoland. Het onderzoek in Dronten werd mede gedaan door een stagiair. De dialectoloog vreest dat het onderzoek er niet komt, omdat steeds minder studenten Nederlands studeren. "Ik hoop nog echt dat iemand zich meldt."

Toen de dialectoloog Dronten in de jaren '80 onderzocht, hadden de meeste mensen een agrarische achtergrond. "Tot dat ze hier kwamen, hadden ze alleen maar dialect gesproken", aldus Scholtmeijer. De vraag was of er een mengelmoes zou ontstaan aan dialecten of dat er keurig ABN werd gesproken. Het laatste was het geval.

Het verbaasde Scholtmeijer dat in Flevoland ABN werd gesproken. In andere 'pioniergebieden' in Nederland werden dialecten overgenomen, zoals in de Veenkoloniën in Groningen en de Wieringermeer in Noord-Holland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel