Gemeente zoekt bezuinigingsideeën

DRONTEN • Do 22 augustus 2019 | 11:41 • Donderdag 22 augustus 2019 | 11:41

De gemeente Dronten gaat de hele begroting doorlichten om te kijken op welke zaken bezuinigd kan worden. Daarbij wil het college van B en W niet alleen de gemeenteraad betrekken, maar ook de inwoners van Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant. Het idee is dat zij kunnen aangeven 'waar nog geld te vinden is', zo legt wethouder Ton van Amerongen uit.

Hoewel de financiën van Dronten dit jaar nog op orde zijn, ziet het gemeentebestuur de marges in de jaren daarna wel snel slinken. Belangrijke oorzaken zijn afnemende inkomsten uit het gemeentefonds van het Rijk en de nieuwe ambtenaren CAO. Die nieuwe CAO zorgt ervoor dat de gemeente jaarlijks 1,5 miljoen euro meer kwijt is.

Alles tegen het licht houden
"We hebben nog steeds een hele gezonde financiële positie. Alleen blijft het wel een uitdaging om die gezonde positie te kunnen handhaven. Daarom gaan we de begroting eens helemaal doorakkeren en kijken waar nog ruimte is en politieke keuzes gemaakt kunnen worden", aldus Van Amerongen. Vervolgens ontstaat ook weer ruimte voor nieuw beleid en nieuwe investeringen.

Dit jaar houdt de gemeente Dronten 1,8 miljoen euro over, in 2020 is dat naar verwachting zeven ton. In 2021 wordt een klein tekort van 24.000 euro verwacht.

Eerste reactie
Fractievoorzitter van GroenLinks Dronten, Paul Vermast, reageert op Twitter dat de afschaffing van de hondenbelasting toch niet zo'n goed idee is geweest. Vorig jaar werd de belasting in de gemeente afgeschaft, omdat het goed ging met de financiën. Hij was het er destijds al niet mee eens. Vermast sluit niet uit dat de belasting weer moet worden ingevoerd, nu blijkt dat er bezuinigd moet worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel