"Uitruil tussen landbouw en natuur misschien nodig"

FLEVOLAND • Vr 23 augustus 2019 | 17:14 • Vrijdag 23 augustus 2019 | 17:14

Landbouwgebied dat natuurgebied wordt, en natuurgebieden die dan juist weer ingezet worden als landbouwgebied. Volgens directeur Ben Huisman van Het Flevo-landschap is dat in de toekomst misschien wel noodzakelijk.

De bodem van de droge landbouwgebieden daalt veel sneller dan die van de natte natuurgebieden. Op sommige plaatsen in de provincie is het verschil opgelopen tot 80 centimeter. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het Gruttoveld. Dat komt omdat de natuurgebieden door de natuurbescherming bewust nat gehouden worden, onder andere door middel van pompen. Voor de landbouw is het juist van belang dat de gebieden wat droger zijn. Hierdoor klinken die gronden sneller in.

Om in de toekomst problemen te voorkomen en het natuurbeheer makkelijker te maken ziet Huisman wel wat in een uitruil. De hoger gelegen gebieden zouden dan landbouwgronden worden, de lagere gebieden worden dan juist ingezet als natuurgebied.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel