Baltimoreplein; nog lange tijd een bouwput

ALMERE • Ma 26 augustus 2019 | 20:38 • Maandag 26 augustus 2019 | 20:38

Als er één plek is waar snel iets aan gedaan moet worden in het centrum van Almere Buiten, dan is dat wel het Baltimoreplein. Dat schrijft het stadsbestuur in plannen om het centrum van het stadsdeel te vernieuwen.

Om dat voor elkaar te krijgen, wordt een bedrag van circa drie miljoen euro gereserveerd. In overleg met vastgoedeigenaren en winkeliers wordt gewerkt aan ideeën om het centrum een impuls te geven.

Leeg hart in Buiten; Baltimoreplein
"De plek die juist bedoeld was als het 'hart van Buiten' oogt als een lege, verrommelde en verlaten ruimte, waar de busbaan als barrière doorheen snijdt", zo wordt de situatie van het Baltimoreplein door de gemeente samengevat.

Rond het plein vestigden zich verschillende horecazaken na de laatste grote verbouwing van het centrum. De afgelopen jaren ging de ene na het andere zaak echter failliet, zoals Grieks restaurant Grand Taverna Alexandros, eetcafé Mokum en restaurant Baltimore.

Lees ook: Drie miljoen voor nieuwe impuls centrum Buiten

Of het de komende jaren beter wordt op het Baltimoreplein, is nog maar de vraag. Op het plein, naast het treinstation, wordt de komende tijd een hotel gebouwd. Er komt geen bioscoop maar er wordt wel 'iets anders' gebouwd op het tijdelijke parkeerterrein tussen het Baltimoreplein en de Action. Wat dat is, wordt begin volgend jaar bekend. Op zijn vroegst is alles in 2022 afgebouwd.

Tot die tijd zal het Baltimoreplein last hebben van het imago van een bouwput, aldus de gemeente. "Dat betekent dat extra geïnvesteerd moet worden in tijdelijke maatregelen; niet alleen om de 'pijn van de bouwput' te verzachten, maar ook om ontwikkelaars, ondernemers en gemeente uit te dagen om van dit plein, ook tijdens de bouw, een attractie te maken."

Culturele broedplaats
Er is volgens het stadsbestuur behoefte aan een culturele broedplaats voor startende ondernemers in het centrum van Almere Buiten. Dat zou dan aan het Baltimoreplein moeten gebeuren. Er wordt onder meer onderzocht of de bibliotheek en het erfgoedhuis kunnen uitbreiden. Beide organisaties zijn gehuisvest in het gebouw ExtraVert, herkenbaar aan het grote konijn op het dak.

"De functies hebben meer ruimte nodig. Door een goede herindeling van het gebouw, het toevoegen van nieuwe culturele functies, kan het een waardevolle bijdrage leveren aan de levendigheid, de verblijfskwaliteit en belevingswaarde van het Baltimoreplein", aldus de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel