'Gemeente doet te weinig tegen verpaupering recreatieparken'

BIDDINGHUIZEN • Di 27 augustus 2019 | 21:10 • Dinsdag 27 augustus 2019 | 21:10

De gemeente Dronten doet te weinig om verpaupering en verloedering van recreatieparken tegen te gaan. Dat vinden eigenaren van bungalows op parken De Boschberg en De Bremerberg in Biddinghuizen. De oplossing zou zijn om permanente bewoning toe te staan, zei een woordvoerder voor de Raad van State.

Huisjesmelkers zouden verpauperde bungalows opkopen en verhuren aan arbeidsmigranten en mensen die niets hebben met de andere bewoners en voorzieningen op de parken, zoals het zwembad en de tennisbanen.

Dat komt volgens Jos Brouwer, bungaloweigenaar en woordvoerder van de recreatieparkverenigingen De Boschberg en De Bremerberg, door de weigering van de gemeente om aan alle 400 bungalows op de parken een woon- en recreatiebestemming te geven. De gemeente Dronten wil in principe alleen recreanten op de parken en heeft in het bestemmingsplan het permanent wonen zo veel mogelijk uitgebannen.

Uitsterf-regeling
Alleen enkele tientallen bungalows kregen alsnog een woonbestemming. Maar die vallen onder een uitsterf-regeling. Zodra er geen permanente bewoner meer in zit, worden het automatisch weer recreatiewoningen.

Volgens de bungaloweigenaren is het voor de parken veel beter als de woningen zowel voor recreatie als permanente bewoning kunnen worden gebruikt. Dan stijgt de waarde van de huisjes en hebben huisjesmelkers er geen trek meer in. Die willen volgens Brouwer en medestanders alleen goedkope rommel duur verhuren.

Geen signalen
Een woordvoerder van de gemeente Dronten zei dat de gemeente wel degelijk wat wil doen aan de verloedering op de parken. "Maar dan moeten we wel weten in welke huisjes het misgaat. Als we geen signalen krijgen kunnen we ook niet veel doen. We zijn zeker bereid om tegen overtredingen op te treden. Dronten wil evenwel geen woonbestemmingen aan alle recreatiebungalows geven om de huidige problemen op de parken op te lossen", aldus de gemeentewoordvoerder.

De Raad van State gaat bekijken of de gemeente toch nog iets aan de uitsterf-regeling moet doen. De uitspraak volgt over enkele weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel