Burgemeester: deelname wietproef nog geen uitgemaakte zaak

ALMERE • Do 29 augustus 2019 | 22:05 • Donderdag 29 augustus 2019 | 22:05

Burgemeester Franc Weerwind van Almere kan nu nog niet met zekerheid zeggen of zijn gemeente daadwerkelijk meedoet aan het landelijke experiment met de verkoop van staatswiet. Hij wil eerst in gesprek met de gemeenteraad over dit onderwerp.

Donderdag werd duidelijk dat Almere één van de tien Nederlandse gemeenten is die de overheid heeft aangewezen om het experiment te draaien. Gedurende een periode van vier jaar moet duidelijk worden welke effecten er zijn op het gebied van gezondheid, criminaliteit en veiligheid.

Kosten
Het experiment zal de gemeente Almere 1 miljoen euro kosten. Bovendien is meer politiecapaciteit nodig. Zoals het nu eruit ziet, moeten de deelnemende gemeenten aan de proef dat zelf regelen. In Almere hebben twee collegepartijen daar grote moeite mee. Vooral de VVD ziet het niet zitten. Als het aan de liberalen ligt, moet de landelijke overheid voor de kosten opdraaien. Gebeurt dat niet, dan komt de proef op losse schroeven te staan wat de partij betreft.

Geen vertrouwen
Verder staan niet alle drie de coffeeshopeigenaren in Almere te juichen voor het experiment. Eén heeft geen vertrouwen in de proef en wil niet meedoen. In dat geval is de burgemeester genoodzaakt om de zaak te sluiten. Eén van de voorwaarden voor de pilot is namelijk dat alle coffeeshops die gevestigd zijn in de deelnemende gemeenten het experiment moeten omarmen.

Burgemeester Weerwind wil met verschillende partijen gaan praten: de gemeenteraad, alle coffeeshophouders in Almere en de rijksoverheid. Weerwind hoopt dan in september met een duidelijk antwoord te komen over de eventuele deelname.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel