Staatswiet: 'Je moet het wel kunnen ruiken en zien'

ALMERE • Vr 30 augustus 2019 | 11:05 • Vrijdag 30 augustus 2019 | 11:05

Het slagen van de proef met gereguleerde wietteelt valt of staat met de uitwerking van alle details. Dat zegt coffeeshopeigenaar Bart Vollenberg. Keuzes die gemaakt worden als het gaat om de verpakking van de wiet en de omvang van het assortiment zijn volgens hem van grote invloed op hoe consumenten reageren op het experiment met staatswiet.

Vollenberg is eigenaar van de blowboot in het centrum van Almere en de coffeeshop in Lelystad. Als voorzitter van stichting Epicurus vertegenwoordigt hij daarnaast een groot deel van de coffeeshopbranche. Vollenberg is voorstander van de proef waarbij wietteelt wordt gereguleerd, maar waakt er wel voor dat de voorwaarden goed zijn.

Scootertjes
"De consument moet op z'n minst dezelfde kwaliteit, keuzevrijheid, en prijs hebben wil hij bij een coffeeshop gaan zitten die aan het experiment meedoet", zo licht hij toe. "Want het is heel makkelijk: je gaat hier gewoon de brug over en dan zit je in Hilversum en daar kan je kopen in het oude systeem. En dat geldt ook in Lelystad. En als we het helemaal verprutsen dan gaan ze gewoon naar de straat en de scooters."

"Als we het helemaal verprutsen dan gaan ze gewoon naar de straat en de scooters."

— Bart Vollenberg, coffeeshopeigenaar

'Je moet het kunnen ruiken'
Eén van de zaken waar de coffeeshopeigenaren en ministeries de afgelopen periode over hebben gesproken is de manier waarop de staatswiet verpakt wordt. Op dit moment is het zo dat wiet in de coffeeshop zelf wordt gewogen en vervolgens in een doorzichtig zakje wordt meegegeven.

In het nieuwe systeem mag dat straks niet meer en wordt de wiet door de fabrikant voorverpakt. "Daar hebben we onze zorgen over geuit, want mensen zijn gewend om het te kunnen zien en te kunnen ruiken."

Het idee dat nu op tafel ligt is dat er de mogelijkheid komt om aan een monster te ruiken. De branche heeft daarnaast aangegeven dat het van belang is dat er transparante verpakkingen komen. Verpakkingen met daarop grote waarschuwingen, zoals bij sigarettenpakjes het geval is, gaat volgens Vollenberg niet werken.

Het is volgens Vollenberg echt van belang dat gebruikers een goed beeld krijgen van wat ze aanschaffen. "Dat is wel heel erg in de cultuur van de cannabisconsument verankerd. Dus het zou zonde zijn als dat helemaal verdwijnt."

Onzeker
Hoewel Almere is aangewezen als één van de tien steden waar geëxperimenteerd kan worden met staatswiet is het nog onzeker of de stad ook daadwerkelijk meedoet aan de proef. Bij een aantal politieke partijen bestaat onvrede over voorwaarden. Burgemeester Franc Weerwind heeft aangegeven nog een keer in gesprek te gaan met de gemeenteraad om te zien hoe de verhoudingen precies liggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel