Afschot edelherten begint maandag weer

LELYSTAD • Za 31 augustus 2019 | 10:39 • Zaterdag 31 augustus 2019 | 10:39

Staatsbosbeheer gaat komende maandag verder met het afschot van de edelherten in de Oostvaardersplassen. Het aantal herten moet worden teruggebracht naar 490.

Vorig jaar december begon Staatsbosbeheer met het afschot. Toen stonden er 2320 edelherten in het natuurgebied. In totaal moesten er 1830 worden neergeschoten om de populatie terug te brengen naar het door de commissie Van Geel geadviseerde aantal. In de eerste periode zijn in totaal al 1745 edelherten afgeschoten.

Vanwege het broedseizoen mocht tussen 1 april en 1 september niet worden geschoten. Maandag is die periode voorbij en gaat een klein team van faunabeheerders op pad. Volgens Staatsbosbeheer zijn de temperaturen nog hoog en zijn de dieren in goede conditie. Het is daarom afwachten hoe goed ze benaderbaar zijn om afgeschoten te kunnen worden. Een deel van de gedode dieren wordt verkocht aan de poelier, een ander deel blijft liggen als voedsel voor andere dieren en de rest wordt vernietigd.

Het afschieten wordt even stilgelegd tijdens bronsttijd, het paarseizoen van de edelherten. Dat is rond eind september tot de eerste weken van oktober. Eind oktober volgt een telling vanuit een helikopter. Daarna wordt het afschot hervat.

Maatschappelijke onrust
De situatie in het natuurgebied levert al lange tijd veel maatschappelijke onrust op. Voor het afschot ging de discussie vooral over wel of niet bijvoeren. Toen werd een boswachter bedreigd en werden de dieren illegaal bijgevoerd. Nadat bekend werd dat de dieren afgeschoten moeten worden, volgden en er onder meer demonstraties.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel