'Batavia behouden, maar moeten kijken hoe'

LELYSTAD • Wo 4 september 2019 | 18:32 • Woensdag 4 september 2019 | 18:32

De Lelystadse wethouder Ed Rentenaar wil de Batavia in Lelystad graag behouden en op het droge krijgen. Maar de grote vraag is nog hoe dat gaat gebeuren. In totaal is daar namelijk bijna een miljoen euro voor nodig. En dat geld is er nog niet.

"Het zou heel erg jammer zijn als er geen Batavia meer zal zijn", vertelt Rentenaar tijdens de speciale uitzending van Omroep Flevoland in de Admiraalskamer van de Batavia. "Hoe mooi zou het zijn dat je 'm omhoog kan zetten en van alle kanten kan zien? Dat kost heel veel geld. En daar zit ook de uitdaging voor ons. Hoe kunnen wij als overheid, maar ook particulier en het bedrijfsleven, daar een middel voor vinden om 'm te behouden en om 'm op het land te krijgen en een goede plek te geven? Zodat het ook een landmark wordt voor dit gebied."

Batavialand is al begonnen met een fondsenwervingsactie. Volgens gedeputeerde van de provincie Jop Fackeldey is dat een goed begin. "Dit moeten we met z'n allen, met zoveel mogelijk partijen, met overheden en met elkaar doen. Proberen één vuist te maken. Dat vind ik de moeite waard om te proberen."

'Eerst deze optie'
Volgens Fackeldey moet nu nog niet gekeken worden naar een scenario waarbij het Batavialand zelf niet lukt om het geld bij elkaar te krijgen. "Laten we eerst het eerste scenario volledig uit de verf laten komen." Ed Rentenaar vult daarbij aan: "En laten we kijken of we marktpartijen daarvoor kunnen interesseren. Daar zijn wij (red. als gemeente) ook aan zet om daar een eventuele bemiddelende rol in te spelen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel