Alpacaveulen geboren tijdens open dag

RUTTEN • Zo 8 september 2019 | 19:56 • Zondag 8 september 2019 | 19:56

Onverwacht hoogtepunt tijdens de open dag van Alpacaworld in Rutten was de geboorte van een veulen. Een aantal bezoekers op zondag was zelfs getuige van de bevalling, nog meer mensen zagen daarna hoe de kleine alpaca de eerste wankele stapjes zette.

De lamasoort is de laatste jaren ongekend populair geworden in Nederland. "Maar niet voor iedereen geschikt", aldus Jenny Dingemans die op haar bedrijf een kudde van zo'n vijftig alpaca's verzorgt. "Je hebt toch al gauw een duizend vierkante meter nodig om drie alpaca's goed te kunnen houden, maar om te verzorgen zijn het vrij gemakkelijke beesten."

Zijdezachte wol
Alpaca's zijn eigenlijk de schapen van Peru. Van de vacht kun je wol maken, zacht als zijde. "Officieel zijn er wel 22 verschillende kleuren", legt Dingemans uit. "Wit is tegenwoordig het meest gevraagd, omdat je dat kunt verven." Van de wol worden sinds kort ook dekbedden gemaakt. "Die zijn lekker warm, maar ook een stuk lichter dan dekbedden gevuld met schapenwol." In tegenstelling tot schapen geven alpaca's geen melk, alleen voor hun veulens.

Hembra's, macho's en cria's
Alpacamerries worden hembra's genoemd, hengsten heten macho's en veulens zijn cria's. Het op zondag geboren veulen krijgt een naam met een S. "De moeder heet Sophia, en dan geven wij het veulen ook een naam met een S. Maar daarvoor moet ik eerst nog even een Peruaans namenboek raadplegen", lacht Dingemans. "Want al onze dieren hebben echte Peruaanse namen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel