Oud-wethouder Herrema vangt bot bij rechter

ALMERE • Do 12 september 2019 | 19:27 • Donderdag 12 september 2019 | 19:27

De gemeente Almere hoeft de juridische onkosten van oud-wethouder Tjeerd Herrema niet te vergoeden. Dat was het oordeel van de bestuursrechter in Almere donderdagmiddag tijdens een rechtszaak tussen de oud-wethouder en de gemeente Almere. Het beroep van Herrema werd door de rechter ongegrond verklaard.

Volgens Herrema moet de gemeente de advocaat betalen die de oud-wethouder had ingehuurd om hem bij te staan in een zaak tegen de krant Almere Deze Week. De oud-wethouder lag in de zomer van 2018 in de clinch met de krant na een publicatie over seksuele intimidatie door Herrema. De publicatie leidde er uiteindelijk toe dat Herrema aftrad.

Oud-wethouder Herrema wilde naast een bijdrage van 7600 euro voor de juridische kosten ook een schadevergoeding van 7500 euro voor opgelopen imagoschade. De gemeente is van mening dat Herrema op eigen houtje en zonder overleg een advocaat in de arm heeft genomen en deze dus zelf moet betalen. Volgens een ambtenaar had Herrema moeten wachten totdat de juridische afdeling van de gemeente het nodig vond om een advocaat op de kwestie te zetten.

De oud-wethouder vroeg meerdere malen om bemiddeling maar daar stemde de gemeente niet mee in. Ook tijdens de zitting donderdagmiddag stuurde Herrema aan op een gesprek met de gemeente maar de twee ambtenaren hadden duidelijke orders: 'De gemeente is uitgepraat met meneer Herrema'.

De rechter besloot daarop de claim van Herrema ongegrond te verklaren omdat er geen formeel besluit is van de gemeente Almere om de juridische kosten van Herrema te vergoeden. Er staat niets op papier en dus kan de bestuursrechter geen uitspraak doen. De rechter liet Herrema weten dat het hem vrij staat om de zaak bij een civiele rechter voort te zetten. Herrema liet na de zitting weten dat hij dat van plan is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel