OM wil werkstraf voor creditcardfraude

ALMERE • Vr 13 september 2019 | 14:44 • Vrijdag 13 september 2019 | 14:44

Tegen een 44-jarige Almeerder is 140 uur werkstraf en 87 dagen voorwaardelijke celstraf geëist. De man wordt beschuldigd van het frauderen met creditcards op zijn werk bij een creditcardbedrijf.

De Almeerder heractiveerde vorig jaar als incassomedewerker vijf oude creditcards en nam daarmee ruim 24.000 euro op. Uiteindelijk liep de man tegen de lamp door een anonieme tip aan zijn werkgever.

De Almeerder beweert dat hij aan het bedrijf wilde aantonen dat er een lek in het systeem zat. "Ik heb gedaan wat ik heb gedaan, maar er zat geen crimineel motief achter", zei hij in de rechtszaal. Daarnaast wilde de man vooral intern aandacht krijgen voor de hoge incassokosten die het bedrijf ten onrechte in rekening zou brengen. Dat moest stoppen, vond hij. "Ze weten dat ze het niet mogen doen, maar ze doen het toch. Ze duwen mensen die al op het randje zitten nog dieper in de problemen", aldus de man. Hij zei daarna dat hij de incassokosten al vaker binnen het bedrijf had aangekaart, maar dat er niks mee gedaan werd.

Financieel gewin
De officier van justitie vindt 'financieel gewin' een veel geloofwaardiger motief voor de verdachte, die forse schulden had. Het aankaarten van de misstanden op deze manier had ook met één creditcard gekund. Daarnaast had hij het gepinde geld dan gewoon terug kunnen geven. Tijdens politieverhoren heeft hij ook niks gezegd over de boodschap die hij aan zijn werkgever wilde overbrengen.

Bij het vaststellen van de eis heeft de officier er rekening mee gehouden dat de verdachte tijdens het misdrijf door een moeilijke periode ging. Hij had het zwaar door een echtscheiding en alcoholverslaving, maar het lijkt nu de goede kant op te gaan. De Almeerder is inmiddels van de drank af.

Bijzondere voorwaarde
Om de verbeteringen te stimuleren, eiste het OM als bijzondere voorwaarde bij de celstraf dat de man zich laat begeleiden door de reclassering. Ook moet hij meewerken aan schuldhulpverlening.

De rechtbank in Amsterdam doet vrijdag 27 september uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel