Brommerrijders gewaarschuwd door politie, OM en gemeente

URK • Wo 18 september 2019 | 7:10 • Woensdag 18 september 2019 | 7:10

Brommerrijders op Urk worden door middel van een folder gewaarschuwd voor veelvoorkomende overtredingen in het verkeer. De politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente hopen met de folder die de titel 'Brom FF Normaal' heeft gekregen dat bestuurders van scooters, brom- of snorfietsen zich aan de regels houden.

Wie een overtreding maakt kan een boete tegemoet zien. De 'Preesliest', en dat is Urkers voor prijslijst, toont een overzicht van de hoogte van de boetes. Vaak komen er nog extra kosten bovenop, zo is in de folder te lezen. Zeker als een brommer voor een herkeuring moet. Dat is het geval als er tekortkomingen zijn geconstateerd aan het voertuig.

De hoogste boete is voor het onverzekerd rondrijden. Een overtreder moet dan 410 euro betalen. Wie zich schuldig maakt aan onnodig geluid veroorzaken krijgt een boete van 260 euro. Tijdens de vroege ochtend van Koningsdag knijpt de politie overigens een oogje dicht. Het is namelijk traditie geworden om met brommers zonder uitlaat door het dorp te rijden. De bestuurders mogen geen alcohol hebben gedronken. Wie onder invloed rijdt, kan een boete vanaf 125 euro krijgen.

Overlast
Aanleiding voor het verspreiden van de folder is de toegenomen overlast door brommerrijders. Volgens de gemeente kwamen er bij de politie de laatste tijd geregeld klachten binnen over het gedrag van sommige bestuurders. Veilig Verkeer Nederland en de politie waren al langer bezig met een campagne gericht op brommerrijders.

CJIB int de boetes
Het aantal boetes dat op Urk vorig jaar is uitgedeeld valt relatief mee. Volgens cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) zijn in 2018, 158 boetes uitgedeeld voor in de folder genoemde overtredingen. Daarbij moet worden aangetekend dat er ook boetes uitgedeeld kunnen zijn aan automobilisten. Het CJIB heeft voor een aantal categorieën geen onderscheid gemaakt. In onderstaande tabel zie je om welke overtredingen het gaat.

Als een overtreding dusdanig zwaar is, gaat het Openbaar Ministerie over tot vervolging en moet de bestuurder voor de rechter verschijnen. Het is niet bekend hoe vaak dat in 2018 is voorgekomen.



WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel