Belangrijke prijs voor senior wetenschapper bij Van Peperzeel

LELYSTAD • Wo 18 september 2019 | 17:49 • Woensdag 18 september 2019 | 17:49

Huib van Deutekom, senior wetenschapper van het Lelystadse bedrijf Van Peperzeel heeft in Lyon in Frankrijk een belangrijke prijs kregen. Dat gebeurde tijdens een vakbeurs over het recyclen van batterijen.

De 84-jarige Van Deutekom is de uitvinder van een oplaadbare batterij die geen energie lekt. De Brabander werkte indertijd bij Philips en met hulp van Japanse ingenieurs is een hoogspanningsbatterij ontwikkeld. Dankzij deze techniek konden elektrische auto's worden ontwikkeld. Toyota was de eerste met de Prius, maar ook Tesla maakt gebruik van de techniek die door Van Deutekom is uitgevonden.

Philips nam overigens in 1990 afscheid van hem. Hij werd als gevolg van een grootscheepse reorganisatie ontslagen door het bedrijf. Van Deutekom zat op dat moment op een vakbeurs in China. Hij zat naar de televisie te kijken toen topman Jan Timmer op CNN bekendmaakte dat 50.000 medewerkers hun baan zouden verliezen: "mijn ontslag heb ik gekregen in Beijing, voor de TV", zegt Van Deutekom.

De wetenschapper begon voor zichzelf en kwam toen in contact met Johan van Peperzeel, de directeur van het bedrijf in Lelystad dat aan recycling van batterijen doet. Van Peperzeel zegt over de eerste ontmoeting: "Na het eerste kopje koffie was me al duidelijk dat ik een heel bijzonder mens ontmoet had."

Van Deutekom bleef en werkt nu al weer 25 jaar voor het bedrijf. Johan van Peperzeel wilde de wetenschapper eren voor zijn werk. Uiteindelijk kreeg hij het voor elkaar dat Van Deutekom de award tijdens het International Congress for Battery Recycling in ontvangst mocht nemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel