Coalitie wil opheldering over vliegroutes

LELYSTAD • Do 19 september 2019 | 8:52 • Donderdag 19 september 2019 | 8:52

De regeringspartijen ChristenUnie, D66, CDA en VVD willen dat minister Cora van Nieuwenhuizen opnieuw uitleg geeft over de vliegroutes van en naar Lelystad Airport. Aanleiding is het besluit van vier Gelderse gemeenten om het overleg over de route bij Wezep en Hattem op te schorten.

Hattem, Wezep, Oldebroek en Kampen hebben vorige week laten weten uit het overleg te stappen, omdat er maar geen voortgang zit in hoe de route moet gaan lopen. "We protesteren al vanaf het begin maar we worden niet gehoord", zei wethouder Auke Schipper van Hattem vorige week tegen Omroep Gelderland.

De Kamerleden Eppo Bruins (CU), Remco Dijkstra (VVD), Jan Paternotte (D66) en Mustafa Amhaouch (CDA) willen van de minister weten hoe zij denkt over deze situatie. Ook willen ze weten of het klopt dat geen van de vier voorgestelde routevarianten leidt tot minder overlast en welke impact het luchtverkeer op korte en lange termijn heeft op de geluidhinder van deze vier woonkernen.

De fracties zijn evenmin gerust dat de vliegtuigen zich exact aan de op kaart getekende route zullen houden en hebben twijfels of precisienavigatie en 'vliegen op een potloodstreep' wel werkt.

De regeringspartijen vragen op welke manier de minister het ontwerp van de vliegroutes nu wil bespreken, 'rekening houdend met het belang van draagvlak in de regio'. Vooral voor de ChristenUnie, met een grote achterban op de Veluwe, is het een harde eis dat er pas met de uitbreiding van Lelystad Airport kan worden ingestemd, als de problemen met onder meer de vliegroutes zijn opgelost.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel